Εορτή του Αγίου Φανουρίου σήμερα και πανηγυρίζει ο ομώνυμος ιερός ναός της Πάτρας στο ξεκίνημα της οδού Νόρμαν. Η συγκεκριμένη εορτή, όμως, φαίνεται πως έχει αποκτήσει τη δική της ιδιαιτερότητα τα τελευταία χρόνια, καθώς βλέπουμε ότι και πολλοί ακόμη ναοί της περιοχής μας (και όχι μόνο) τιμούν τον συγκεκριμένο Αγιο.
Και παράλληλα με τις ιερές ακολουθίες, παρατηρούμε ότι και φέτος τηρείται το έθιμο με τις φανουρόπιτες. Η πίτα του Αγίου Φανουρίου είναι μια νηστίσιμη πίτα, που φτιάχνεται στη μνήμη του Αγίου και προσφέρεται στους πιστούς ως ευλογία. Εχει επικρατήσει και ως έθιμο το να προσφέρεται η πίτα ως μια ευλαβική χειρονομία των πιστών για να βρουν κάτι που έχασαν.
Πολλοί, εξάλλου, συνδέουν αυτή την ιδιότητα του Αγίου Φανουρίου και της πίτας με το όνομα του Αγίου, που προκύπτει από το ρήμα «φαίνω», που σημαίνει αποκαλύπτω (εξ ου και η φράση: «Αγιε μου Φανούρη, φανέρωσε μου το κι εγώ θα σου φτιάξω μια πίτα…»). Τη δύναμη που αποδίδεται στην πίτα έρχονται να ενισχύσουν και τα υλικά της, τα οποία είναι πάντοτε 7 ή 9, ποτέ λιγότερα και ποτέ περισσότερα (συμβολίζουν τα Μυστήρια της εκκλησίας, τις ημέρες της δημιουργίας και τα τάγματα των Αγγέλων).
Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ
Σύμφωνα με την παράδοση, η φανουρόπιτα φτιάχνεται για να σωθεί η ψυχή της μητέρας του Αγίου Φανουρίου. Η μητέρα του ήταν μία αμαρτωλή γυναίκα, πολύ σκληρή με τους φτωχούς στους οποίους συμπεριφερόταν απάνθρωπα. Ο γιος της, ο Αγιος Φανούριος, προσπάθησε να τη σώσει από την Κόλαση, αλλά δεν τα κατάφερε. Για αυτό παρακάλεσε, να μη φτιάχνουν τίποτα γι΄ αυτόν, αλλά μόνο για τη μνήμη και την ψυχή της μητέρας του. Κάπως έτσι έμεινε και η φράση: «Θεός σχωρέσ΄ τη μάνα του Αγίου Φανουρίου».