Tο άνοιγμα των σχολείων, συνοδεύεται από τον «ξαφνικό θάνατο» και την εξαφάνιση από τον εκπαιδευτικό χάρτη της χώρας εκατοντάδων σχολικών μονάδων.
Λίγες μέρες μας χωρίζουν από την επιστροφή των μαθητών στα θρανία και τα παρατράγουδα με τα σχολεία έχουν ξεκινήσει καθώς τα προβλήματα της εκπαίδευσης αντί να εξαφανίζονται με το πέρασμα των χρόνων, πληθαίνουν και προκαλούν σωρεία ερωτημάτων.
Το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς θα χτυπήσει στις 11 Σεπτεμβρίου όμως η γλώσσα των αριθμών είναι αμείλικτη καθώς φέτος έβαλαν λουκέτο 243 σχολικές μονάδες στην επικράτεια. Στα σχολεία αυτά οι πόρτες θα παραμείνουν ερμητικά κλειστά και το μέλλον φαντάζει ζοφερό.
«Αφανίζονται» τα σχολεία
Το λουκέτο στα 243 σχολεία εύλογα φέρνει στο προσκήνιο των συζητήσεων μια σειρά σκέψεων για το πού οδηγούμαστε. Η αναστολή λειτουργίας τόσων σχολείων είναι η μεγαλύτερη απόδειξη των τραγικών απότοκων του δημογραφικού μαρασμού. Για να μην αναφερθούμε σε σχετική έρευνα του ΙΟΒΕ που επισημαίνει ότι αν συνεχιστεί η ίδια τάση υπογεννητικότητας, μέχρι το 2035 θα έχουν «εξαφανιστεί» 430.000 μαθητές, δηλαδή το 1/3 όσων φοιτούν σήμερα! Κι όμως από κυβερνητικής πλευράς δεν φαίνεται να υπάρχει στην πράξη διάθεση να αλλάξουν τα δεδομένα και να γίνουν κεντρικές παραμβάσεις για να βελτιωθεί το ζήτημα. Επιλέγεται όπως σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα, η τακτική του στρουθοκαμηλισμού και η αλλαγή της ατζέντας, αδιαφορώντας για το αύριο της χώρας.
Αν ήθελε η κυβέρνηση να στηρίξει τη δημόσια εκπαίδευση στα λόγια και να συμβάλλει στην αποτροπή της αναστολής λειτουργίας μπορούσε να συνεχίσει την λειτουργία των σχολείων με ελάχιστες εγγραφές ή να εισηγηθεί την μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα ώστε όλα τα σχολεία να αποκτήσουν μαθητικό δυναμικό. Εντούτοις επιλέγεται η περίφημη οδηγία για συγχώνευση τάξεων και καταργήσεις τμημάτων που έχει οδηγήσει σε τάξεις «συνωστισμού» με 25 μαθητές στα Δημοτικά και έως 28 στα Γυμνάσια και Λύκεια. Με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας βάζει το λιθαράκι της στη μείωση των δημόσιων δαπανών, μέσα από τις ελλείψεις εκπαιδευτικών, το μειωμένο αριθμό αναπληρωτών, την «εξοικονόμηση» πόρων με λιγότερες προσλήψεις αναπληρωτών παράλληλης στήριξης και σύμφωνα με όσα παραπάνω εκθέσαμε με την εξαφάνιση από τον εκπαιδευτικό χάρτη εκατοντάδων σχολικών μονάδων.
Σχολική χρονιά 2024-25: Η λίστα με τα 243 σχολεία που βάζουν λουκέτο
Το Dnews σας παρουσιάζει συγκεντρικά τη λίστα με τα 243 σχολεία που το κουδούνι δεν θα χτυπήσει φέτος και δεν ακουστεί η φωνή κανενός μαθητή στο προαύλιο. Το μέλλον για αυτά τα σχολεία προιωνίζεται αβέβαιο ενόσω το Υπουργείο Παιδείας πανηγυρίζει για την «απαγόρευση» των κινητών στις τάξεις.
«Λουκέτο» μπήκε σε 21 Νηπιαγωγεία και 13 Δημοτικά σχολεία, εκ των οποίων δύο Ειδικά σχολεία, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με την υπ. αριθ. πρωτ. 4388 Απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης κου Δημήτριου Οικονομόπουλου.
Δείτε αναλυτικά τη λίστα με τα σχολεία εδώ
Την αναστολή λειτουργίας 36 Δημοτικών και 82 Νηπιαγωγείων στην Κεντρική Μακεδονία, για το σχολικό έτος 2024- 2025, είτε λόγω έλλειψης μαθητικού δυναμικού, είτε λόγω έλλειψης κτηρίου, προβλέπει απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Αλ. Κόπτση
Δείτε αναλυτικά τη λίστα με τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά εδώ