Δυτική Ελλάδα Πολιτική

‘Η κυβέρνηση επιμένει σε υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον Πατραϊκό Κόλπο’ 

Με κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Βουλευτής Αχαΐας Ανδρέας Παναγιωτόπουλος ζητά την άμεση επανεξέταση της επιλογής της Κυβέρνησης να διατηρήσει τον Πατραϊκό Κόλπο στον σχεδιασμό ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων, καθώς και την τροποποίηση της πρόσφατης Υπουργικής Απόφασης που δεσμεύει ηλεκτρικό χώρο για την περιοχή.

Η συγκεκριμένη επιλογή προκαλεί εύλογο προβληματισμό, καθώς, σύμφωνα με δημόσια διαθέσιμα τεχνικά στοιχεία και τις παρεμβάσεις επιστημονικών και τεχνικών φορέων, ο Πατραϊκός Κόλπος παρουσιάζει σειρά σημαντικών περιορισμών που τον καθιστούν ακατάλληλο για την ανάπτυξη υπεράκτιου αιολικού πάρκου σταθερής έδρασης.

Η επιλογή του Πατραϊκού Κόλπου εγείρει, καταρχάς, σοβαρούς προβληματισμούς ως προς τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές της επιπτώσεις. Η περιοχή βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με τη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου και αποτελεί έναν ζωτικό θαλάσσιο χώρο για την αλιεία, τον τουρισμό, καθώς και την επιβατική και εμπορική ναυσιπλοΐα. Παράλληλα, η εξαιρετικά μικρή απόσταση της σχεδιαζόμενης εγκατάστασης από την ακτογραμμή εντείνει τις ανησυχίες για την αλλοίωση του παράκτιου τοπίου και τις επιπτώσεις στις υφιστάμενες παραγωγικές δραστηριότητες της περιοχής.

Την ίδια στιγμή, δημόσια διαθέσιμα τεχνικά στοιχεία δημιουργούν πρόσθετα ερωτήματα ως προς την επιλογή της συγκεκριμένης θαλάσσιας ζώνης, καθώς ο Πατραϊκός Κόλπος δεν συγκαταλέγεται στις περιοχές με το ισχυρότερο αιολικό δυναμικό, ενώ τα σημαντικά θαλάσσια βάθη και οι αυξημένες ανάγκες για νέες υποδομές ηλεκτρικής διασύνδεσης δημιουργούν εύλογους προβληματισμούς για την τεχνική αρτιότητα, την ενεργειακή αποδοτικότητα και την οικονομική βιωσιμότητα μιας τόσο απαιτητικής επένδυσης.

Παρά τα παραπάνω, η Κυβέρνηση επιμένει να διατηρεί τον Πατραϊκό Κόλπο στον ενεργειακό της σχεδιασμό, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει δοθεί επαρκής και πειστική απάντηση στα εύλογα ερωτήματα που έχουν τεθεί.

Related posts

Ο Μητσοτάκης παρουσιάζει το κυβερνητικό σχέδιο της ΝΔ σε 18 σελίδες.Τον πρόεδρο της ΝΔ προλόγισε η νεότερη υποψήφια βουλευτής της Ν.Δ. η 25χρονη Ελένη Ταπεινού

4press

Τρίτεκνοι: Πρώτος σε σταυρούς ο Δημήτρης Μπαρμπούνης

4press

Σύνοδος κορυφής: “Μπλόκο” στην ένταξη Βόρειας Μακεδονίας & Αλβανίας στην Ε.Ε – Θα παραιτηθώ λέει ο Ζάεφ – Βαρύ ιστορικό λάθος λέει ο Γιουνκερ (φώτο-βίντεο)

4press