Δυτική Ελλάδα Επικαιρότητα Χωρίς κατηγορία

Ιδρύθηκε η ΑΜΚΕ “Αχαϊκό Ελαιόλαδο -Πρόεδρος ο Αιγιώτης Δημήτρης Δεληγεωργόπουλος

Από χθες το απόγευμα Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2026 και τυπικά τη… σκυτάλη της πρωτοβουλίας για την πιστοποίηση του Αχαϊκού Ελαιόλαδου παρέλαβαν τα ιδρυτικά μέλη της νεοσύστατης ΑΜΚΕ η οποία εκτός από την 1η της Γενική Συνέλευση (ιδρύθηκε τυπικά τον Σεπτέμβριο) προχώρησε χθες σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και εγγραφές νέων μελών, παραγωγών, μεταποιητών και επιχειρήσεων συσκευασίας και εξαγωγών λαδιού.

Στην ημερήσια διάταξη της πρώτης Γ.Σ. χθες έγινε παρουσίαση του οικονομικού απολογισμού της μέχρι σήμερα λειτουργίας της ΑΜΚΕ, με ιδιαίτερη αναφορά στα έξοδα και τις δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν για τη διαδικασία ίδρυσης και παρουσίαση των άμεσων ενεργειών και του σχεδιασμού για την επόμενη περίοδο, με στόχο την ανάδειξη του Αχαϊκού Ελαιολάδου.

Το πρώτο ∆.Σ. της ΑΜΚΕ

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με την εκλογή του πρώτου ∆.Σ. της ΑΜΚΕ που έχει ως εξής:

  • Πρόεδρος: ∆ημ. ∆εληγεωργόπουλος- Αιγιάλεια
  • Αντιπρόεδρος: Λεωνίδας Καράμπελας-Ερύ-μανθος, Γραμματέας:
  • Ευγένιος Σταθακόπουλος- Ανατολική Αιγιάλεια,
  • Ταμίας: Κωνσταντίνος Γιδιάρης-∆υτική Αχαΐα
  • Μέλος: Κωνσταντίνος Λιανός-∆υτική Αιγιάλεια.

Συμβολισμός και ουσία!

Παρόντες χθες στην εναρκτήρια συνέλευση της ΑΜΚΕ στα γραφεία του Επιμελητηρίου Αχαΐας ήταν το σύνολο σχεδόν της διοικητικής επιτροπής του Επιμελητηρίου Αχαΐας απ όπου η προσπάθεια… ξεπήδησε και ανδρώθηκε, πριν περάσει στους παραγωγούς και ανθρώπους της αγοράς.
Την έναρξη έκανε ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αντώνης Κουνάβης ο οποίος δήλωσε την αισιοδοξία του για την επιτυχία της προσπάθειας που ξεκίνησε μόλις πριν από λίγους μήνες, για να λάβει πλέον συγκεκριμένη διαδρομή με στόχους, άξονες δράσης και στρατηγικό σχέδιο.

Στους συμβολισμούς της πρωτοβουλίας αυτής αναφέρθηκε ο Οικονομικός Επόπτης του Επιμελητηρίου Φοίβος Καρακίτσος επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι το Αχαϊκό ελαιόλαδο, παρά την αξία του, «δεν έχει μέχρι σήμερα αναγνωρίσει την ιστορία του» και «με την σχεδιαζόμενη πιστοποίηση θα λάβει πλέον τη θέση που πρέπει». Ο κ. Καρακίτσος ανέφερε ότι η χθεσινή διαδικασία ήταν «ένα εφαλτήριο για να γίνουν πολύ περισσότερα» και «σήμερα είναι η στιγμή που η ιδιοκτησία (σ.σ. αυτής της πρωτοβουλίας) γυρίζει σε σας, τα ιδρυτικά μέλη της ΑΜΚΕ και εμείς θα είμαστε συνεχώς δίπλα»
«Ως σημαντικό βήμα για να δώσουμε υπεραξία στο προϊόν μας» χαρακτήρισε την χθεσινή διαδικασία από την πλευρά του ο Γιώργος Παπαχριστόπουλος, επιμελητηριακός σύμβουλος και επικεφαλής του Αγροτικού Τμήματος του Επιμελητηρίου Αχαΐας.


«Δεν θα σταματήσουμε αυτή την προσπάθεια μέχρι το Αχαϊκό ελαιόλαδο να φτάσει στο ράφι!» τόνισε χαρακτηριστικά στην σύντομη τοποθέτησή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Θεόδωρος Λουλούδης.

Δημήτρης Δεληγεωργόπουλος


Εκ μέρους των ιδρυτικών μελών της ΑΜΚΕ, εκ των συντονιστών, ο επιχειρηματίας και παραγωγός Δημήτρης Δεληγεωργόπουλος αναφέρθηκε στις νέες προοπτικές που ανοίγονται εμπρός σε αυτή την προσπάθεια και στα βήματα που πρέπει να γίνουν έως το τέλος! «Διεκδικούμε καλύτερη θέση στην αγορά, η πιστοποίηση για το Αχαϊκό ελαιόλαδο είναι ο βασικός δρόμος προς αυτή την κατεύθυνση» σχολίασε. Τέλος κάλεσε παραγωγούς, ελαιοτριβεία, μεταποιητές, τυποποιητές και εμπόρους ελαιολάδου της Αχαΐας να ενημερωθούν και να δηλώσουν συμμετοχή στην σημαντική αυτή προσπάθεια.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ κ.ΔΕΛΗΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, αγαπητοί παραγωγοί, εκπρόσωποι των ελαιοτριβείων, των τυποποιητών και του εμπορίου ελαιολάδου,
Σας καλωσορίζω στη σημερινή πρώτη Γενική Συνέλευση της ΑΜΚΕ «Αχαϊκό Ελαιόλαδο» και σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας και τη συμμετοχή σας σε μια προσπάθεια που φιλοδοξεί να δώσει νέα προοπτική στο ελαιόλαδο της Αχαιας.
Η ίδρυση της ΑΜΚΕ είναι το πρώτο βήμα. Ο πραγματικός μας στόχος είναι να ενώσουμε δυνάμεις, γνώσεις και εμπειρίες, ώστε το Αχαϊκό Ελαιόλαδο να αποκτήσει διακριτή ταυτότητα, αναγνωρισιμότητα και μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία προς όφελος των παραγωγών και συνολικά της τοπικής οικονομίας.
Ας δούμε τη μεγάλη εικόνα. Η Ελλάδα παράγει, ανάλογα με τη χρονιά, περίπου 250.000 έως 300.000 τόνους ελαιολάδου, ενώ περισσότερο από το 60% της παραγωγής κατευθύνεται στις εξαγωγές. Ωστόσο, περίπου τα δύο τρίτα των εξαγόμενων ποσοτήτων διακινούνται χύμα. Αυτό σημαίνει ότι μεγάλο μέρος του προϊόντος μας φεύγει από τη χώρα χωρίς να διατηρεί στην τελική αγορά τη δική του επώνυμη ταυτότητα. Άλλοι αναλαμβάνουν την τυποποίηση, την εμπορική προβολή και την αξιοποίηση της προέλευσής του.
Αυτή ακριβώς είναι η πρόκληση που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε και στην Αχαΐα. Δεν αρκεί να παράγουμε ποιοτικό ελαιόλαδο. Πρέπει να μπορούμε να αναδεικνύουμε την προέλευσή του, να το διαφοροποιούμε και να διεκδικούμε καλύτερη θέση στην αγορά. Η πιστοποίηση μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο σε αυτή την κατεύθυνση.
Ο στόχος μας είναι συγκεκριμένος: να εργαστούμε για την αναγνώριση και πιστοποίηση του Αχαϊκού Ελαιολάδου ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης — ΠΟΠ. Γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια απαιτητική διαδικασία, η οποία προϋποθέτει επιστημονική τεκμηρίωση, σαφή οριοθέτηση, κατάλληλες προδιαγραφές και πλήρη συμμόρφωση με τη νομοθεσία. Δεν θεωρούμε την πιστοποίηση δεδομένη. Θέλουμε, όμως, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να τη διεκδικήσουμε με σοβαρότητα, οργανωμένο σχέδιο και τη συνεργασία του τεχνικού μας συμβούλου.
Για να προχωρήσουμε, χρειάζεται να διαμορφώσουμε το κατάλληλο νομικό πλαίσιο λειτουργίας της εταιρείας. Αυτός είναι και ο βασικός σκοπός της σημερινής συνέλευσης: να συζητήσουμε και να εγκρίνουμε τη μεταβολή του καταστατικού και να υπογράψουμε τις απαραίτητες τροποποιήσεις, ώστε η ΑΜΚΕ να μπορέσει να οργανώσει τα επόμενα βήματα και να προχωρήσει στην προετοιμασία του φακέλου που απαιτείται για την υποβολή του αιτήματος πιστοποίησης ΠΟΠ.
Θέλω στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω ιδιαίτερα το Επιμελητήριο Αχαΐας, τον πρόεδρό του Θ Λουλουδη και την ΑΧΕΠΑΝ, και τον γενικό διευθυντή Δημήτρη Καραγιάννη, τον Φοίβο Καρακίτσο και όλα τα στελέχη και μέλη της διοίκησης. Η Πρόσκληση που μας απευθύνανε πριν 10 μήνες περίπου και η συμβολή τους είναι Καθοριστική, καθώς ανέλαβαν την οργάνωση και τον συντονισμό της όλης προσπάθειας. Επίσης πρέπει να ευχαριστήσουμε το Επιμελητήριο και την ΑΧΕΠΑΝ γιατί ένα μεγάλο μέρος των εξόδων για τη σύσταση της εταιρείας το έχουν καταβάλει ήδη, στηρίζοντας έμπρακτα την προσπάθεια από τα πρώτα της βήματα.
Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε επίσης στον δικηγόρο Περικλή Πασχάκη και στη συνεργάτιδά του Μαριάντα Παναγιωτοπούλου για τη νομική υποστήριξη και τη συμβολή τους στη διαμόρφωση του πλαισίου της εταιρείας.
Θέλω, ακόμη, να ενημερώσω με διαφάνεια για τα πρώτα οικονομικά στοιχεία που διαχειριστήκαμε ως προσωρινή διοικητική επιτροπή. Από την 1η Ιουλίου 2026 μισθώσαμε την φορολογική έδρα μας <<με ετήσιο κόστος 729,12 ευρώ.>> Για την κάλυψη του ποσού υπήρξαν συνεισφορές από τα μέλη κ.κ. Λιανό, Γιαδιαρη, Καμπερο, ΕΑΣ Ερυμάνθου, Καραμπελας δηλαδη και από εμενα. Επιπλέον, πληρωθηκε και η κατοχύρωση των διαδικτυακών διευθύνσεων achaiko-elaiolado.gr και achaiko-elaiolado.com. Τα στοιχεία των εισφορών και των πληρωμών είναι στην διαθεση της συνελευσης, ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα της οικονομικής διαχείρισης.
Φίλες και φίλοι, η επιτυχία αυτής της προσπάθειας δεν μπορεί να στηριχθεί σε μια μικρή ομάδα. Χρειάζεται τη συμμετοχή των παραγωγών, των ελαιοτριβείων, των τυποποιητών, των εμπόρων, των συνεταιρισμών και όλων όσοι μπορούν να συμβάλουν με τη γνώση, την εμπειρία και τη δραστηριότητά τους.
Σήμερα θέλουμε να κάνουμε ένα ουσιαστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Να οργανώσουμε καλύτερα την εταιρεία μας, να συμφωνήσουμε στα επόμενα βήματα και να δημιουργήσουμε τις βάσεις για μια συλλογική προσπάθεια με διάρκεια και συγκεκριμένο στόχο.
Το Αχαϊκό Ελαιόλαδο μπορεί να αποκτήσει ισχυρότερη ταυτότητα, μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα και καλύτερες προοπτικές στην διεθνή αγορά. Αυτό, όμως, απαιτεί συνεργασία, συνέπεια και κοινή δέσμευση.
Σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της Γενικής μας Συνέλευσης.

Related posts

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Με ρυθμούς… χελώνας η υποβολή στο taxisnet, κίνδυνος για διπλή δόση ΕΝΦΙΑ

4press

Ωρωπός: Δυστύχημα με το αρματοφόρο του στρατού που παρέσυρε και σκότωσε την 70χρονη

4press

Ο Αν. Περιφερειάρχης Χαράλαμπος Μπονάνος, στις επετειακές εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης

4press