«Κλείδωσε» επισήμως στο σχήμα NETCOMPANY (INTRASOFT S.A.) – PROFILE το πρώτο τμήμα του διαγωνισμού με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών «Ψηφιοποίησης αρχείου υποθηκοφυλακείων για το Εθνικό Κτηματολόγιο», αξίας περίπου 16,5 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ), που αποτελεί μέρος μόλις ενός πολύ μεγάλου project συνολικού ύψους σχεδόν 310 εκατ. ευρώ.
Προ ημερών, συνήλθαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο» τα οποία και ενέκριναν τα πρακτικά της Επιτροπής Αξιολόγησης του εν λόγω διαγωνισμού και ανέθεσαν τη σύμβαση στο γκρουπ NETCOMPANY – PROFILE. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά συμμετοχή είχε δηλώσει η κοινοπραξία INTRASOFT S.A. – PROFILE με την πρώτη όμως να πωλείται (από την Intracom) προ ολίγων μηνών στη δανέζικη εταιρεία πληροφορικής νέας γενιάς, η οποία παρέχει στρατηγικές λύσεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, Netcompany Group. Η Επιτροπή Διαγωνισμού ενέκρινε και επικύρωσε τη διαδικασία με τη νέα μορφή του σχήματος που κέρδισε και τυπικά τη σύμβαση.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι το τμήμα αυτό αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου εγχειρήματος για την ψηφιοποίηση των 390 υποθηκοφυλακείων της χώρας. Είναι το μεγαλύτερο έργο που έχει προκηρυχθεί με το σύστημα της συμφωνίας πλαίσιο, στην κατηγορία αυτή, με την εκτιμωμένη αξία του, συµπεριλαµβανοµένου του δικαιώματος προαίρεσης, να ανέρχεται σε 309,876 εκατ. ευρώ. Θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Πρόκειται για την ψηφιοποίηση του συνόλου των αρχείων του συστήματος Μεταγραφών – Υποθηκών και ενεχύρων, καθώς και για την υλοποίηση ηλεκτρονικών Εφαρμογών και Πληροφοριακού Συστήματος για την τήρηση και ενημέρωση αυτών, στο οποίο διαμέσου διαδικτυακής πύλης θα μπορούν να έχουν πρόσβαση οι νόμιμα ενδιαφερόμενοι (πολίτες, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, κ.ά.). Το σύνολο των σελίδων που θα ψηφιοποιηθούν ανέρχεται περίπου σε 600.000.000.
Το έργο χωρίζεται σε 5 τμήματα όπου το κάθε ένα από αυτά αναφέρεται σε γεωγραφικές περιοχές: Το 1ο στα υποθηκοφυλακεία Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης, Πειραιώς και Νήσων και Αθηνών. Το 2ο στην Κρήτη και περιοχές της Αττικής, το 3ο της Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, υπόλοιπο Αθηνών (εκτός υποθηκοφυλακείων Νέας Σμύρνης, Καλλιθέας και Αθηνών) και Νοτίου Αιγαίου. Το 4ο στα υποθηκοφυλακεία της Κεντρικής Μακεδονίας, του Βορείου Αιγαίου, της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και το 5ο της Δυτικής Μακεδονίας, των Ιονίων Νήσων, της Πελοποννήσου και της Δυτικής Μακεδονίας. Η εκτιμώμενη αξία ανά Tμήμα (χωρίς δικαιώματα προαίρεσης και ΦΠΑ) έχει ως εξής: Τμήμα 1ο: 16,515 εκατ. ευρώ, 2ο: 33,132 εκατ. ευρώ, 3ο: 48,137 εκατ., 4ο: 45,774 εκατ. και 5ο: 48,670 εκατ. ευρώ.
Η ψηφιοποίηση περιλαμβάνει τόσο τη σάρωση των στοιχείων του συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών και του συστήματος Ενεχύρων όσο και την καταχώριση βασικών στοιχείων τους σε εξειδικευμένο πληροφοριακό σύστημα, ώστε να δημιουργηθεί ένα επίσημο ψηφιακό αντίγραφο του συστήματος το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιείται για να διενεργείται έρευνα στα στοιχεία του υποθηκοφυλακείου.
Ενδεικτικά, τα βιβλία που απαρτίζουν το σύστημα και πρόκειται να ψηφιοποιηθούν είναι τα ακόλουθα: 1. «Αλφαβητικά ευρετήρια» 2. «Βιβλία μεταγραφών» (µερίδων) 3. «Αρχεία τίτλων μεταγραφών» 4. «Βιβλία υποθηκών» 5. «Αρχεία υποθηκών» 6. «Βιβλία κατασχέσεων» 7. «Αρχεία κατασχέσεων» 8. «Βιβλία διεκδικήσεων» 9. «Αρχεία διεκδικήσεων» 10. «Βιβλία εκθέσεων» 11. «Βιβλία Ενεχύρων» 12. «Αρχεία Ενεχύρων».
Για τα υπόλοιπα μεγάλα τμήματα είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον ισχυρά ονόματα όπως ο ΟΤΕ, Vodafone και Wind, μεγάλες εταιρείες πληροφορικής (Quest, Cosmos Business Systems, Geoanalysis και Q&R), ο όμιλος Μυτιληναίου (με Globitel – Master) σε μεταξύ τους συνεργασίες/κοινοπραξίες ή ανεξάρτητα.