Auto News

Καταφθάνει η αυτόματη είσπραξη προστίμων!

Ο υφυπουργός Μεταφορών αποκάλυψε ότι τα σημεία ελέγχου στις πύλες της χώρας αποκτούν δυνατότητα διασύνδεσης με ΚΤΕΟ και ΑΑΔΕ

Τα έργα ψηφιακής αναβάθμισης στις Υπηρεσίες Μεταφορών και την Εφοδιαστική Αλυσίδα παρουσίασε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές, κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος στο 5ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών – ITC 2022.

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ήδη επιδείξει σημαντικό έργο στη μετεξέλιξη της Ελλάδας σε διεθνή κόμβο για τις υπηρεσίες μεταφορών και την εφοδιαστική αλυσίδα, καθώς μετατρέπεται μέρα με τη μέρα σε «digital hub».

Όπως ανέφερε ο Υφυπουργός Μεταφορών: «Η ψηφιοποίηση αφορά όλες τις υπηρεσίες. Από την έκδοση των διπλωμάτων οδήγησης, που γίνεται πλέον ηλεκτρονικά, έως τις υπηρεσίες εκτελωνισμού για τα logistics. Κάνουμε ευκολότερη τη ζωή των πολιτών και εξοικονομούμε πολύτιμους πόρους για τη δημόσια διοίκηση και τις επιχειρήσεις. Kαθιστούμε την Ελλάδα έναν φιλικότερο προορισμό με σύγχρονες υπηρεσίες και αυτό προσδίδει προστιθέμενη αξία στη συνολική δραστηριότητα, την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και κατ΄ επέκταση στους εμπορικούς μας εταίρους».

Επίσης ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι στο πλαίσιο της Κυβερνητικής Επιτροπής της Εφοδιαστικής Αλυσίδας έχει προτείνει τη δημιουργία σταθερών σημείων ελέγχου  στις πύλες εισόδου της χώρας τονίζοντας ότι: «Δημιουργώντας αυτούς τους κόμβους ελέγχου αποκτούμε τη δυνατότητα με ΚΤΕΟ και τα συνεργεία της Α.Α.Δ.Ε. και της ΔΙ.Μ.Ε.Α., ώστε να επιθεωρείται το όχημα και το φορτίο του, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα αυτόματης είσπραξης των προστίμων, κάτι που δεν ισχύει σήμερα».

Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών επισήμανε επίσης ότι ο κλάδος της εφοδιαστικής αλυσίδας και των συνδυασμένων μεταφορών συνεισφέρει στην εθνική οικονομία σχεδόν το 1/10 του ΑΕΠ και έχει ξεκινήσει η επικαιροποίηση του Σχεδίου Δράσης για την Εφοδιαστική από το Συμβούλιο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Εφοδιαστικής και την Κυβερνητική Επιτροπή, με στόχους: την αύξηση του φορτίου που διέρχεται από την Ελλάδα, τον περιορισμό της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης τις μεταφορές  και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών.

Ο Υφυπουργός Μεταφορών αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο  συγχρηματοδοτούμενο έργο FENIX στο λιμάνι του Πειραιά και στην ανάπτυξη του Παρατηρητηρίου Μεταφορών & Logistics. Όπως είπε: «Η εφαρμογή (FENIX) εξασφαλίζει την απρόσκοπτη ανταλλαγή και κοινή χρήση δεδομένων ανάμεσα στις πλατφόρμες και τις υπηρεσίες μεταφορών και εφοδιαστικής, κατά μήκος του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών.

Ένα πανευρωπαϊκό ψηφιακό δίκτυο πληροφόρησης που μειώνει τη γραφειοκρατία σε ένα πλήθος εργασιών, με ενδεικτικό παράδειγμα τη διαδικασία εκτελωνισμού φορτίου, όπου ο χρόνος διεκπεραίωσης μειώνεται από τις 6 ώρες στα 20 λεπτά! Αναπτύσσουμε ταυτόχρονα, το Ελληνικό Παρατηρητήριο Μεταφορών & Logistics, μια πλατφόρμα όπου καταγράφονται οι πληροφορίες όλων των εταιρειών του κλάδου.

Το Παρατηρητήριο θα διευκολύνει τη σύνδεση παρόχων ψηφιακών υπηρεσιών στις μεταφορές και τα Logistics, με το Δίκτυο που περιλαμβάνει τις πλατφόρμες Logistics της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η λειτουργία αυτών των υπηρεσιών καθιστά την Ελλάδα περισσότερο ελκυστική στο διαμετακομιστικό εμπόριο. Με μια κουβέντα, περισσότερο ανταγωνιστική».

Σχετικά με τις Αστικές Εμπορευματικές Μεταφορές, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι ο Νόμος για τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) εντάσσει τις Αστικές Διανομές στο πλαίσιο που διέπει τις υποδομές και τις λειτουργίες κάθε πόλης και σε αυτή τη διαδικασία μπορούν να συμβάλουν με τις προτάσεις τους και τα Επιμελητήρια.

Επιπλέον, ο Υφυπουργός Μεταφορών τόνισε ότι δρομολογούνται  εμβληματικά έργα, όπως το Εμπορευματικό και Διαμετακομιστικό Κέντρο στο Θριάσιο, αλλά και η μετεγκατάσταση περίπου 350 εταιρειών logistics από τον Ελαιώνα στη Φυλή.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε σχετικά: «Η Ελλάδα αποκτά ένα εμπορευματικό κέντρο συνδυασμένων μεταφορών με άμεσες συνδέσεις προς τα λιμάνια του Πειραιά και της Ελευσίνας, το Διεθνές Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο. Ειδικά στον σιδηρόδρομο, τα έργα συνολικού προϋπολογισμού 4 δισ. ευρώ που έχει ανακοινώσει ο Υπουργός κ. Κώστας Καραμανλής προβλέπουν συνδέσεις με τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, της Αλεξανδρούπολης, του Λαυρίου και της Ραφήνας.

Η Ελλάδα αποκτά επομένως περισσότερες πύλες εισόδου, αποθήκες που μπορούν να εξυπηρετήσουν μεγαλύτερο όγκο φορτίου και τεχνολογίες που επιτρέπουν τη βέλτιστη διαχείριση περισσότερων εμπορευμάτων».

Related posts

Ποια είναι τα σχέδια για τρένα και λεωφορεία;

4press

Δυσάρεστα νέα για ιδιοκτήτες παλαιών οχημάτων – Ριζικές αλλαγές στα ΚΤΕΟ

4press

Οι ηλεκτρικές μοτοσικλέτες της ZERO ήρθαν στην Ελλάδα

4press