Auto News

Πόσο ασφαλή είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ?

Μπορεί ένα ηλεκτρικό όχημα να καεί; Είναι ασφαλής η φόρτιση στη βροχή; Και τι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τη ρυμούλκηση; Πολλά ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια προκύπτουν όταν μιλάμε για την ηλεκτρική κινητικότητα. Θα βρείτε τις απαντήσεις εδώ. 

asfaleia ilektrikwn oximatwn 1

Κανόνες ασφαλείας όταν πρόκειται για σύστημα υψηλής τάσης

asfaleia ilektrikwn oximatwn 3

Είναι ένα ηλεκτρικό όχημα πιο επικίνδυνο από ένα βενζινοκίνητο;

Αυτοί οι κίνδυνοι που υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό στα πιστοποιημένα ηλεκτρικά οχήματα είναι συγκρίσιμοι με αυτούς σε οχήματα με άλλα συστήματα κίνησης (καύσιμα, αέριο).

Τι έχει κάνει η Volkswagen για να προετοιμάσει την πυροσβεστική υπηρεσία για το νέο σύστημα κίνησης;

Έχει παράσχει στην πυροσβεστική υπηρεσία οδηγίες για τις υπηρεσίες διάσωσης και τις κάρτες διάσωσης

Μέτρα ασφαλείας κατά τη φόρτιση

Είναι ασφαλής η φόρτιση στη βροχή;

Οι διακόπτες κυκλώματος τόσο στην μπαταρία όσο και στο πλήρως απομονωμένο καλώδιο φόρτισης εξασφαλίζουν ασφαλή φόρτιση στη βροχή. Η διαδικασία φόρτισης δεν ξεκινά εκτός εάν και οι δύο συνδέσεις καλωδίων έχουν συνδεθεί με ασφάλεια και έχει ελεγχθεί από την πλευρά του οχήματος και την υποδομή ότι έχει γίνει ασφαλής σύνδεση. Το ρεύμα θα ρέει μόνο τότε, καθιστώντας τη φόρτιση ασφαλή ακόμα και στη βροχή.

asfaleia ilektrikwn oximatwn 1

Είναι ασφαλής η φόρτιση σε καταιγίδα; Τι συμβαίνει σε περίπτωση κεραυνού;

Όπως σε κάθε καταιγίδα, θα πρέπει να αποφεύγεται η παραμονή απροστάτευτη σε εξωτερικούς χώρους και η επαφή με ηλεκτρικό εξοπλισμό. Η ζημιά στα εσωτερικά ηλεκτρικά κυκλώματα του οχήματος και στο σταθμό φόρτισης μπορεί να οδηγήσει σε περιπτώσεις κεραυνών στο αυτοκίνητο ή στη γύρω περιοχή. Επομένως, οι σταθμοί φόρτισης έχουν γενικά προστασία από υπέρταση. Είναι καλύτερο να ρωτήσετε τον χειριστή του σταθμού φόρτισης για την παρουσία κατάλληλων προστατευτικών συσκευών.

Θα πάθω ηλεκτροπληξία εάν το όχημα πλημμυρίσει;

Όχι. Δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ηλεκτροπληξίας στο νερό χάρη στις πολυάριθμες διασφαλίσεις στο σύστημα υψηλής τάσης.

Μπορώ να πάθω ηλεκτροπληξία εάν αποσυνδεθεί ένα καλώδιο και αγγίξω το σώμα του οχήματος;

Όχι. Για να συμβεί αυτό, πρέπει να είστε σε επαφή και με τους δύο πόλους – δηλαδή το θετικό και το αρνητικό καλώδιο. Το σύστημα μπαταριών υψηλής τάσης περιέχει επίσης πολλές διασφαλίσεις για την πρόληψη ηλεκτροπληξίας.

Αναφλεξιμότητα ηλεκτρικού οχήματος και μέθοδοι κατάσβεσης

asfaleia ilektrikwn oximatwn 4

Μπορεί ένα ηλεκτρικό όχημα ή η μπαταρία να καεί;

Ναι. Είναι πιθανές πυρκαγιές οχημάτων, όπως συμβαίνει και με τα συμβατικά οχήματα. Ένας χαμηλός υπολειπόμενος κίνδυνος καθυστερημένης εστίας πυρκαγιάς υπάρχει επιπλέον για τα ηλεκτρικά οχήματα. Ειδικότερα, εάν προκληθεί βλάβη στην μπαταρία υψηλής τάσης στην οποία αποθηκεύεται η ηλεκτρική και χημική ενέργεια. Οι στερεές και υγρές χημικές ουσίες μέσα σε αυτό μπορεί να καούν. Ωστόσο, το μέταλλο λιθίου δεν θα καεί.

Πόσο καιρό καίει ένα ηλεκτρικό όχημα;

Αυτό εξαρτάται από τη μεμονωμένη περίπτωση. Μια πυρκαγιά σε ένα ηλεκτρικό όχημα μπορεί να καταπολεμηθεί χρησιμοποιώντας κατάλληλες μεθόδους για την κατάσβεση, όπως εφαρμόζονται από την πυροσβεστική υπηρεσία.

Ποια είναι η καλύτερη μέθοδος κατάσβεσης;

Καθώς η διαδικασία κατάσβεσης εξαρτάται επίσης από την κατάσταση, θα πρέπει να εκτελούνται διαδικασίες όπως για μια κανονική πυρκαγιά οχήματος. Όταν το κάνετε αυτό, είναι σημαντικό να παρατηρήσετε τις πληροφορίες στις κάρτες διάσωσης.

Μπορούν οι πυροσβέστες να υποστούν ηλεκτροπληξία εάν σβήσουν φωτιά οχήματος χρησιμοποιώντας νερό;

Όχι. Η πυρκαγιά μπορεί να σβήσει αμέσως με νερό. Ο πίδακας νερού προκαλεί τοπικό βραχυκύκλωμα στο πιθανώς ανοιχτό σύστημα υψηλής τάσης, αλλά δεν ρέει ρεύμα στον πίδακα νερού. Και, καθώς δεν τοποθετείται στοιχειακό λίθιο στις μπαταρίες ιόντων λιθίου, η επαφή με το νερό δεν αποτελεί επίσης πρόβλημα.

Ρίσκα υγείας

asfaleia ilektrikwn oximatwn 2

Επηρεάζονται οι άνθρωποι από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία;

Γενικά όχι. Τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που δημιουργούνται κατά τη λειτουργία λαμβάνονται ήδη υπόψη στον σχεδιασμό νέων οχημάτων. Είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να ελαχιστοποιούνται ακόμη και οι ανεπιθύμητες ενέργειες που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα ευαίσθητα άτομα, όπως αυτά με ιατρικά εμφυτεύματα.

Ασφάλεια κατά τις βλάβες και τα ατυχήματα

Τι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τη ρυμούλκηση ενός ηλεκτρικού οχήματος;

Ένα ηλεκτρικό όχημα μπορεί να ρυμουλκηθεί από κατάλληλα εξειδικευμένη εταιρεία. Περισσότερες ακριβείς πληροφορίες μπορούν να ληφθούν από το εγχειρίδιο λειτουργίας. Πρέπει να τηρούνται ειδικά μέτρα ασφαλείας κατά τη στάθμευση μετά από πυρκαγιά.

asfaleia ilektrikwn oximatwn 5

Τα ηλεκτρικά ή υβριδικά οχήματα που εμπλέκονται σε ατύχημα πρέπει να σταθμεύουν ή να αποθηκεύονται με κάποιον ειδικό τρόπο;

Τα ηλεκτρικά ή υβριδικά οχήματα που εμπλέκονται σε ατύχημα, πρέπει να σταθμεύουν σε εξωτερικό χώρο για λόγους πυρασφάλειας – σε επαρκή απόσταση από άλλα αυτοκίνητα, κτίρια, εύφλεκτα αντικείμενα και επιφάνειες. Σε καμία περίπτωση δεν συνιστάται η στάθμευση ηλεκτρικού ή υβριδικού οχήματος με κατεστραμμένο σύστημα μπαταρίας σε κλειστό κτίριο.

Επιπλέον, πρέπει να τηρούνται οι ειδικές οδηγίες του κατασκευαστή, όπως οι κάρτες διάσωσης. Εάν τα εξαρτήματα υψηλής τάσης ηλεκτρικών ή υβριδικών οχημάτων που εμπλέκονται σε ατύχημα εκτίθενται άμεσα στις καιρικές συνθήκες, πρέπει να καλύπτονται από αδιάβροχο μουσαμά και να επισημαίνονται κατάλληλα. Αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ιδίως για παραδόσεις οχημάτων εκτός ωρών εργασίας.

Πόσο καιρό πρέπει να παραμείνει σε καραντίνα ένα ηλεκτρικό ή υβριδικό όχημα που έχει εμπλακεί σε ατύχημα;

Τα ηλεκτρικά ή υβριδικά οχήματα που εμπλέκονται σε ατύχημα πρέπει να είναι σταθμευμένα με ασφάλεια σύμφωνα με τους τοπικούς κανονισμούς καραντίνας έως ότου δεν είναι πλέον πιθανή η εκ νέου ανάφλεξη. Τόσο η διάρκεια όσο και οι περαιτέρω διαδικασίες – όπως αφαίρεση, επισκευή ή απόρριψη – διαφέρουν πάντα από περίπτωση σε περίπτωση και καθορίζονται από έναν ειδικό υψηλής τάσης.

Τι πρέπει να κάνω σε περίπτωση ατυχήματος ή βλάβης;

Όπως για κάθε ατύχημα, όλοι οι επιβάτες θα πρέπει να εγκαταλείψουν το όχημα χωρίς καθυστέρηση και να προχωρήσουν σε ασφαλές σημείο. Πρέπει να λαμβάνονται οι συνήθεις απαραίτητες προφυλάξεις ασφαλείας και αποκλεισμού.

Πόσο γρήγορα μπορεί ένα όχημα να αρχίσει να καίγεται μετά από ένα ατύχημα;

Μετά από ένα ατύχημα, μια πυρκαγιά μπορεί να ξεκινήσει αμέσως, με καθυστέρηση ή σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και μετά από μερικές ημέρες – ιδιαίτερα εάν η μπαταρία έχει καταστραφεί κατά τη διάρκεια του ατυχήματος. Επομένως, ο τόπος του ατυχήματος πρέπει να είναι πάντα ασφαλής και όλοι οι εμπλεκόμενοι να οδηγούνται σε ασφάλεια.

Μπορώ να πάθω ηλεκτροπληξία μετά από ατύχημα αν αγγίξω το όχημα;

Αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς, ιδίως σε περιπτώσεις σοβαρών ατυχημάτων. Εάν το σύστημα εντοπίσει ένα ατύχημα στο οποίο έχουν ενεργοποιηθεί οι αερόσακοι, η μπαταρία υψηλής τάσης και το ηλεκτρικό σύστημα αποσυνδέονται αυτόματα μεταξύ τους. Επιπλέον, τα οχήματα είναι εξοπλισμένα με διάφορους μηχανισμούς ασφαλείας:

1. Ολόκληρο το σύστημα υψηλής τάσης έχει σχεδιαστεί για να προστατεύεται από επαφή.
2. Το σύστημα υψηλής τάσης είναι επίσης πλήρως απομονωμένο από το αμάξωμα του οχήματος – η λεγόμενη ηλεκτρική απομόνωση.
3. Το σύστημα υψηλής τάσης απενεργοποιείται αμέσως σε περιπτώσεις σοβαρών ατυχημάτων που περιλαμβάνουν την ενεργοποίηση αερόσακων.

Η ακριβής διαδικασία περιγράφεται αναλυτικά για άλλη μια φορά στις σχετικές κάρτες διάσωσης.

Πώς προστατεύεται το όχημα από ζημιές στο κάτω μέρος του αμαξώματος;

Όλα τα μοντέλα ID. της VW ασφαλίζονται ειδικά με προστατευτικό κάτω από το αμάξωμα.

Related posts

Νέο Mercedes-Benz eVito Van. Μεγαλύτερη χωρητικότητα μπαταρίας για περισσότερα χιλιόμετρα

4press

Ευρωπαϊκή αγορά: Πόσο έπεσε το diesel και πόσο ανέβηκαν τα ηλεκτρικά το 2020;

4press

Αυτό είναι το μικρότερο αυτοκίνητο πόλης που θα κάνει θραύση σε λίγο καιρό

4press