Έτοιμη να επεκτείνει το πακέτο στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων και για τους επόμενους μήνες εμφανίζεται η κυβέρνηση, κάτι που σημαίνει ότι μόνο το πακέτο των 6,8 δισ. για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί, εφόσον είναι σαφές ότι ο οικονομικός σχεδιασμός εκτείνεται ακόμα και ως τον Ιούνιο

«Αυτά τα μέτρα {…} προβλέπεται να υπερδιπλασιαστούν τον Μάιο, καλύπτοντας και το επόμενο χρονικό διάστημα. Ενώ δεν περιλαμβάνουν τις κλαδικές πολιτικές που βρίσκονται υπό διαμόρφωση και υλοποίηση, σε τομείς όπως είναι, ενδεικτικά, ο πρωτογενής τομέας, ο τουρισμός, η ναυτιλία, η ενέργεια, οι μεταφορές κ.α», αναφέρει σε χθεσινή του δήλωση ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, με κυβερνητικές πηγές να επισημαίνουν στο Reader.gr ότι το πακέτο δημοσιονομικών παρεμβάσεων- τα 6,8 δισ. ή αλλιώς 3,5% του ΑΕΠ- είναι πάνω και από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Υπό αυτό το πρίσμα, με βάση τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, το πακέτο μπορεί να εκταθεί ως και τα 14-15 δισ. στο δημοσιονομικό του σκέλος, ενώ το συνολικό πακέτο παρεμβάσεων (ρευστότητα στην οικονομία, κρατικές εγγυήσεις για κεφάλαιο κίνησης επιχειρήσεων, αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων της Ε.Ε. με τη μέγιστη δυνατή ευελιξία) είναι πολύ μεγαλύτερο. Άλλωστε, κρίσιμο σκέλος της στρατηγικής της κυβέρνησης είναι να υπάρχουν επαρκείς «κάβες» και για τις επόμενες εβδομάδες, μιας και η κατάσταση υπό εξέλιξη είναι δυναμική και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τη διάρκεια της στασιμότητας στην οικονομία. Σε αυτό το σχέδιο, τις επόμενες εβδομάδες, δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν ακόμα και ταμειακά διαθέσιμα του κράτους, όχι όμως το περίφημο μαξιλάρι ρευστότητας από τα κεφάλαια του ESM. Ο πάντα συγκρατημένος κ. Σταϊκούρας, πάντως, ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι η ύφεση πηγαίνει προς το 4%, με εκτιμήσεις, πάντως, (π.χ. του πρώην υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη επίσης στον ΣΚΑΪ) να κάνουν λόγο για ύφεση τουλάχιστον 5%.

Στην κυβέρνηση, δε, παρακολουθούν με εξαιρετικό σκεπτικισμό τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ετοιμάζεται να παρουσιάσει ένα σχέδιο εμπροσθοβαρούς ενίσχυσης της οικονομίας με έως και 30 δισ. για όλο το 2020 και, μεταξύ άλλων, καθολική κάλυψη μισθών για μια σειρά από εργαζομένων. «Πρόκειται για συνταγή επιστροφής στη δημοσιονομική κατάσταση πριν το πρώτο Μνημόνιο», εκτιμά μιλώντας στο Reader.gr κεντρικό κυβερνητικό στέλεχος, σημειώνοντας ότι, αν εφαρμοζόταν ένα τέτοιο σχέδιο, θα είχαμε εκτίναξη του δημοσιονομικού ελλείμματος, κατά τρόπο που ένα Μνημόνιο στη συνέχεια θα ήταν απαραίτητο. Εξ ου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη από την Πέμπτη στη Βουλή έσπευσε να προειδοποιήσει ότι όσοι ζητούν αφειδώς περισσότερα χρήματα για την οικονομία επί της ουσίας «στρώνουν το χαλί» για ένα πρόγραμμα, όταν κανείς δεν το θέλει.

Σε κάθε περίπτωση, από τη Μεγάλη Εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι πληρωμές των δικαιούχων των 800 ευρώ, μετά το πέρας των αιτήσεων και τις απαραίτητες μέρες για διορθώσεις, όπως αποκάλυψε την Κυριακή στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Τις ίδιες μέρες, δε, θα δοθεί και η πρώτη δόση των 400 ευρώ για τους επιστήμονες μέσω του voucher, με τα υπόλοιπα 200 να εξοφλούνται ως το τέλος Απριλίου.