Ειδήσεις

Ανεβαίνουν και πάλι οι τιμές του βιομηχανικού ελαιολάδου στην Ισπανία

Η αγορά του ελαιολάδου κινείται στους ρυθμούς των απαγορεύσεων εξαγωγών

Αρχές Απριλίου η Τουρκική κυβέρνηση απαγόρευσε τις εξαγωγές μιας σειράς αγροδιατροφικών προϊόντων, ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνεται και το χύμα ελαιόλαδο. Στα τέλη του Απριλίου η κυβέρνηση της Ινδονησίας απαγόρευσε τις εξαγωγές φοινικέλαιου, ένα φυτικό έλαιο που ενοχοποιείται για σειρά καρκινογενέσεων, κυρίως λόγω του τρόπου επεξεργασίας του. Ωστόσο πρόκειται για μια πολύ φθηνή λιπαρή ουσία που θα μπορούσε να αντικαταστήσει σε σημαντικό βαθμό τις ελλείψεις ηλιέλαιου που έχουν δημιουργηθεί στην παγκόσμια αγορά.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου η τιμή του βιομηχανικού ελαιολάδου κινήθηκε ανοδικά καθώς και πάλι η βιομηχανία τυποποίησης στράφηκε στην αγορά του βιομηχανικού ελαιολάδου για να καλύψει την υπάρχουσας ζήτηση για φθηνά φυτικά έλαια.

Σε σημερινό άρθρο (2 Μάη 2022) της η Ισπανική ιστοσελίδα Olimerca τονίζεται πως «στα τέλη Απριλίου, τα παρθένα ελαιόλαδα προσφέρονταν περίπου στα 3,35 και 3,40 €/kg, ενώ τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα κυμαίνονταν από 3,45 €/kg έως 3,60 €/kg». Φυσικά οι παραπάνω τιμές αφορούν τα Ισπανικά ελαιολάδα και καταγράφηκαν στην Ισπανική χονδρική αγορά. Δηλαδή είναι μέσες χονδρικές τιμές.


Ωστόσο οι ανοδικές τάσεις στις τιμές δεν θα πρέπει να μας ξεγελούν. Ο Απρίλης ήταν ένας μήνας με πολύ χαμηλούς όγκους συναλλαγών. Επίσης τις προηγούμενες εβδομάδες δόθηκαν στην δημοσιότητα σειρά στοιχείων που δείχνουν μείωση της κατανάλωσης ελαιολάδου. Τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελιάς αφορούσα την ελαιοκομική περίοδο 2020/2021 και αναφέρονταν στην παγκόσμια κατανάλωση. Τα στοιχεία που Εθνικής Ένωσης Βιομηχανιών Τυποποίησης της Ισπανίας αφορούσαν το πρώτο τρίμηνο του 2022 και έδειξαν μείωση των πωλήσεων των τυποποιητικών επιχειρήσεων.

Με λίγα λόγια η αγορά του ελαιολάδου είναι ευμετάβλητη. Οι τυποποιητές και οι καταναλωτές συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν το ελαιόλαδο ως ένα πολύ ακριβό προϊόν σε σχέση με τα άλλα φυτικά έλαια. Η αύξηση της ζήτησης για βιομηχανικά ελαιόλαδα και πυρηνέλαια δείχνει να στηρίζεται στις ελλείψεις που υπάρχουν στην αγορά κι οποίες φαίνεται ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν για πολλούς μήνες ακόμη. Οι τιμές του παρθένου και του έξτρα παρθένου ελαιολάδου είναι οριακά υψηλότερες από τις τιμές του βιομηχανικού ελαιολάδου και δύσκολα θα αλλάξει αυτή η κατάσταση τους επόμενους μήνες.

Related posts

ΠΑΤΡΑ: Σήμερα η κηδεία του γυναικολόγου Παναγιώτη Μελιγδή

4press

Ληστεία υπό την απειλή όπλου σε φούρνο στα Όχθια – σε εξέλιξη οι αναζητήσεις

4press

Βαρύ πλήγμα ύψους 4,5 δισ ευρώ στα καταστήματα από το πρώτο lockdown

4press