Ειδήσεις

Αστυνομική έφοδος σε Deutsche Bank και στην θυγατρική DWS – Έρευνα για greeenwashing

Έφοδο στα γραφεία της στην Φρανκφούρτη δέχτηκε από την γερμανική αστυνομία η Deutsche Bank καθώς και η μονάδα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της, προσθέτοντας επιπρόσθετο νομικό «βάρος» στην μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας.

Δυνάμεις της αστυνομίας το πρωί της Τρίτης μπήκαν στους «δίδυμους πύργους» όπου εδρεύει η γερμανική τράπεζα, καθώς και στις κοντινές εγκαταστάσεις του DWS Group, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg το οποίο επικαλείται δήλωση του εισαγγελέα. Η έρευνα σχετίζεται με κατηγορίες για greenwashing κατά της μονάδας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

«Είμαστε διαρκώς σε πλήρη συνεργασία με όλες τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές και υπηρεσίες για αυτό το θέμα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», δήλωσε εκπρόσωπος της DWS, με την μητρική Deutsche Bank να επιβεβαιώνει την επιδρομή.

Η DWS αντιμετωπίζει έρευνες στις ΗΠΑ και τη Γερμανία, αφού ο πρώην επικεφαλής της για θέματα βιωσιμότητας, Desiree Fixler, δημοσιοποίησε καταγγελίες για greenwashing πέρυσι.

Ενώ η εταιρεία έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς του, η επιδρομή προστίθεται σε μια λίστα ρυθμιστικών και νομικών προβλημάτων για τον CEO της Deutsche Bank, Christian Sewing, ακριβώς τη στιγμή που βγαίνει μέσα από μια επιτυχημένη ανάκαμψη της τράπεζας.

Οι μετοχές της DWS υποχώρησαν έως και 4,6% στο άκουσμα των ειδήσεων και η Deutsche Bank υποχώρησε έως και 2,3%. Ενώ η DWS είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο, η Deutsche Bank κατέχει σχεδόν το 80% των μετοχών.

Μεταξύ άλλων, ο Fixler κατήγγειλε ότι οι ισχυρισμοί της DWS πως εκατοντάδες δισεκατομμύρια από τα υπό διαχείριση περιουσιακά της στοιχεία ήταν «ενσωματωμένα ESG» ήταν παραπλανητικοί καθώς αυτό δεν μεταφράζεται σε ουσιαστική δράση από τον διαχειριστή κεφαλαίων. Η DWS έκτοτε σταμάτησε να χρησιμοποιεί αυτόν τον τίτλο.

Ο εισαγγελέας της Φρανκφούρτης ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε την έρευνά του τον Ιανουάριο, μετά από αναφορές σχετικά με τους ισχυρισμούς του Fixler. Έκτοτε, βρήκε επαρκείς ενδείξεις ότι «σε αντίθεση με τις δηλώσεις στα ενημερωτικά δελτία της DWS, οι παράγοντες ESG έπαιξαν στην πραγματικότητα ρόλο μόνο σε μια μειοψηφία επενδύσεων».

Related posts

Πώς προχωρά το οδικό έργο των 300 εκατ. ευρώ στη Βόρεια Ελλάδα

4press

Αδελφός 43χρονης φαρμακοποιού: «Ψάχνουμε σε ένα απελπιστικό τοπίο – Το καθήκον μου είναι να την βρω»

4press

Έχετε… φάρμακα στο κινητό σας! Χωρίς συνταγή στο φαρμακείο από τον Ιούνιο

4press