Ειδήσεις

«Για να μας έχουν ανάγκη»Τα συμπεράσματα ας τα βγάλει ο λαός….

Εκπληξη προκάλεσε χθές στην Βουλή η δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου οτι το κόμμα του θα ψηφίσει τα άρθρα της αναθεώρησης στα οποία συμφωνεί, μόνο με έναν βουλευτή και όχι με το σύνολο των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ.

Κι αυτό- όπως εξήγησε- για να μπλοκάρει την δυνατότητα αυτά τα άρθρα να συγκεντρώσουν σε αυτήν την φάση τον αριθμό των 180 ψήφων και να μπορούν να αναθεωρηθούν στην επόμενη Βουλή, μόνο με πλειοψηφία 151 βουλευτών. Αυτό σημαίνει ότι το ΚΙΝΑΛ δεν θέλει τα άρθα του Συντάγματος να μπορούν να αναθεωρηθούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως εκείνος κρίνει, με 151 βουλευτές, μετά τις εκλογές.

Με αυτή τη στάση της η Δημοκρατική Συμπαράταξη υιοθετεί την άποψη Βενιζέλου, ο οποίος πολλές φορές κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της Επιτροπής Αναθεώρησης, είχε τονίσει πως τα άρθρα πρέπει να ψηφιστούν στην παρούσα Βουλή με 151 βουλευτές, ώστε η επόμενη Βουλή (με πιθανότερη κυβέρνηση τη ΝΔ), να οδηγηθεί σε μια αναθεώρηση με 180 βουλευτές και να αναγκάσει την τότε κυβέρνηση να προχωρήσει με συναινετικό και διακομματικό χαρακτήρα.

Δεν δίνουμε λευκή επιταγή

Η τοποθέτηση εξέπληξε αλλά δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Αλλωστε ήδη από τις πρώτες συσκέψεις στο ΚΙΝΑΛ εν όψει της Συνταγματικής Αναθεώρησης, η Φώφη Γεννηματά είχε προειδοποιήσει:

«Με την παρουσία και τις θέσεις μας στη Βουλή δεν θα επιτρέψουμε ούτε τα προεκλογικά παιχνίδια του κ. Τσίπρα, ούτε τις μετεκλογικές υστεροβουλίες του κ Μητσοτάκη. Δεν θα δώσουμε λευκή επιταγή ούτε στον κ. Μητσοτάκη ούτε σε οποιονδήποτε έχει την ψευδαίσθηση ότι θα επιβάλει τις θέσεις του για το Σύνταγμα στην επόμενη Βουλή».

Το σκεπτικό πίσω από την απόφαση αυτή του ΚΙΝΑΛ είναι η επόμενη πλειοψηφία της Βουλής, να έχει ανάγκη από τις ψήφους του Κινήματος Αλλαγής, για να περάσει τις όποιες τροποποιήσεις στο Σύνταγμα. Δηλαδή να χρειάζεται τις ψήφους του ΚΙΝΑΛ ώστε να επιτευχθεί ο αριθμός των 180 ψήφων που απαιτείται για την τροποποίηση ενός άρθρου, που στις πρώτες ψηφοφορίες, αυτές που θα γίνουν δηλαδή αύριο και τις επόμενες εβδομάδες στην παρούσα Βουλή, κατάφερε να αποσπάσει 151 ψήφους η και παραπάνω, όχι όμως 180.

Υπενθυμίζεται ένα άρθρο για να τροποποιηθεί χρειάζεται σε μία ψηφοφορία 151 ψήφους και σε δεύτερη 180 ψήφους. Αν έχει 180 ψήφους στην πρώτη ψηφοφορία, απαιτούνται μάξιμουμ 151 ψήφοι στην δεύτερη. Αν έχει λιγότερες ψήφους από 180 στην πρώτη ψηφοφορία, χρειάζεται οπωσδήποτε 180 στην δεύτερη.

Η πολιτική στόχευση πίσω από την απόφαση είναι να ενισχύσει την αυτόνομη παρουσία και το ξεχωριστό πολιτικό στίγμα του Κινήματος Αλλαγής που δεν θέλει να είναι το συμπλήρωμα καμίας άλλης δύναμης. Αυτό που επιδιώκει δηλαδή η Φώφη Γεννηματά είναι να την έχει ανάγκη στην επόμενη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης και για την αναθεώρηση του Συντάγματος και ενδεχομένως για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, που και αυτή απαιτεί στην τρίτη ψηφοφορία- υπό τις παρούσες συνθήκες- και έως ότου αναθεωρηθεί και αυτή η διάταξη, 180 βουλευτές.

Βενιζέλος: Να σεβαστούμε το Σύνταγμα

Η επιμονή όμως του ΚΙΝΑΛ στο να μην ψηφίσει καμία διάταξη με πάνω απο έναν βουλευτή, ακόμα και για εκείνες που συμφωνεί, εξυπηρετεί και ένα θεσμικό σκεπτικό που ανέπτυξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην Βουλή. Σε αντίθεση δηλαδή με την κακοποίηση των θεσμών από την παρούσα Κυβέρνηση, το ΚΙΝΑΛ θέλει να ενισχύσει το πνεύμα της διαδιακασίας αναθεώρησης, που απαιτεί συναινέσεις.

«Η δική μας θέση είναι πάρα πολύ καθαρή, καμία διάταξη δεν πρέπει να συγκεντρώσει παραπάνω από 151 ψήφους, δηλαδή, πρακτικά, παραπάνω από 179 ψήφους στην παρούσα Βουλή. Όλες οι διατάξεις πρέπει να τύχουν επεξεργασίας και απόφασης από την επόμενη Βουλή, μετά τις εκλογές, μετά την απόφαση του εκλογικού σώματος, με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, προκειμένου να διατηρηθεί ο αυστηρός χαρακτήρας του συντάγματος», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της αναθεώρησης του συντάγματος.

«Άλλωστε 180 ψήφοι χρειάζονται και για την εκλογή ενός Προέδρου της Δημοκρατίας, συναινετικού, από μία νέα Βουλή, από μία νέα πλειοψηφία, μέσα σε ένα άλλο κλίμα λειτουργίας της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος», πρόσθεσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Στη γραμμή ΚΙΝΑΛ και το Ποτάμι

Στην ίδια γραμμή, grosso modo, κινείται και το Ποτάμι αφού εκτιμά ότι οι αναθεωρητέες διατάξεις πρέπει σήμερα να περάσουν με λίγες ψήφους, ώστε στην επόμενη βουλή (κυβέρνηση ΝΔ) να χρειαστούν 180 ψήφοι για κάθε άρθρο και η τότε κυβέρνηση να έχει ανάγκη και το Ποτάμι.

Ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Σταμάτης αποκάλεσε αυτή την τακτική «Ποταμίσιες σουπιές»:

Ο Γιώργος Μαυρωτάς απάντησε με ανάρτηση στον Δημήτρη Σταμάτη:

Related posts

ΑΧΑΪΑ : Ο καιρός για σήμερα των Θεοφανείων με εισβολή κρύου

4press

ΗΠΑ: Ο κυκλώνας – βόμβα «χτύπησε» την Καλιφόρνια

4press

Με την στήριξη της ΑΔΕΔΥ η στάση εργασίας των νοσοκομειακών

4press

Leave a Comment