Ειδήσεις

ΗΛΕΙΑ – ΦΩΤΟ:Μεγάλες οι ζημιές από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις – «Κόπηκαν» δρόμοι – Αποκλείστηκαν χωριά

Αποκλεισμένη η Νεράιδα

Αποκλεισμένη είναι η κοινότητα της Νεράιδας Αρχαίας Ολυμπίας καθώς από τις κατολισθήσεις καταστράφηκε το οδικό δίκτυο.

Χωρίς νερό το Χελιδόνι

Χωρίς νερό είναι το Χελιδόνι καθώς παρασύρθηκε ο αγωγός ύδρευσης, ενώ κίνδυνος υπάρχει και για τον εφεδρικό αγωγό του νερού του Πύργου από την Αύρα.

Έκτακτη ανάγκη και «Κοπέρνικος» για την Ανδρίτσαινα

Υπό στενή κρατική παρακολούθηση είναι από χθες οι πλημμυρισμένες περιοχές της νότιας Ηλείας, καθώς με εντολή του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γ. Ταφύλλη, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών ενεργοποίησε ως Εθνικό Σημείο Επαφής την Υπηρεσία «Κοπέρνικος» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για τις περιοχές Σέκουλα, Δαφνούλα, Μακρίσια, Καλυβάκια, Φρίξα και Άσπρα Σπίτια, οι οποίες έχουν πληγεί λόγω της υπερχείλισης του Αλφειού ποταμού.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διάθεση χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων, ώστε να βοηθηθεί το έργο των φορέων που εμπλέκονται στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Παράλληλα, ο κ. Ταφύλλης κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις ΤΚ Μάτεσι, Θεισόα, Σέκουλα και Δαφνούλα της ΔΕ Ανδρίτσαινας, τις ΤΚ Καλλιθέας και Βρεστού της ΔΕ Αλιφείρας, καθώς και τις ΤΚ Μακρίσια, Καλυβάκια, Φρίξα, Πλουτοχώρι, Διάσελλα και Τρυπητή της ΔΕ Σκιλλούντος, του Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν γρήγορα και αποτελεσματικά τα σοβαρά προβλήματα από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις.

Ο αντιδήμαρχος Ανδρίτσαινας, Μίλτος Γεωργακόπουλος δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ότι η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη και οριακή, καθώς αντιμετωπίζει πρόβλημα η πλειονότητα των χωριών της ορεινής ζώνης.

«Τα φαινόμενα είναι σε πλήρη εξέλιξη, αφού έχουμε προβλήματα σχεδόν σε όλα τα χωριά. Έχουμε καθιζήσεις έως και δύο μέτρα, ενώ τα κατολισθητικά φαινόμενα είναι έντονα και πρωτόγνωρα. Ο βράχος που αποκολληθηκε στο βόρειο τμήμα των Μύλων, είναι όσο ένα φορτηγό. Έσπασε δύο δρόμους και σταμάτησε κυριολεκτικά πριν από ένα σπίτι. Πραγματικά δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει», τόνισε ο κ. Γεωργακόπουλος και πρόσθεσε ότι σήμερα θα μεταβεί για αυτοψία στο σημείο κλιμάτιο ΙΓΜΕ.

«Σήμερα (σ.σ. χθες) ήρθαν οι γεωολόγοι της Περιφέρειας και αύριο (σ.σ. σήμερα) θα έρθει ειδική επιτροπή του ΙΓΜΕ. Είναι πολύ δύσκολο το σημείο και φοβόμαστε και για άλλο βράχο μήπως κατολισθήσει λόγω των ρηγματώσεων. Δεν ξέρουμε τι θα μας προκύψει και ανησυχούμε ακόμα και για θύματα. Οι περισσότεροι κάτοικοι είναι ηλικιωμένοι και έχουν ανάγκη άμεσης βοήθειας, για αυτό προσπαθούμε να είναι όλοι οι δρόμοι ανοιχτοί. Τα μηχανήματα και το προσωπικό δεν παίρνουν ανάσα. Πρώτα τα χιόνια, μετά ο ολικός πάγος και τώρα οι κατολισθήσεις από τη βροχή», είπε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Ανδρίτσαινας.

Related posts

Καιρός: Ο «Αντίνοος» φέρνει βροχές και καταιγίδες – Ποια θα είναι η χειρότερη μέρα

4press

Τα έντυπα και τα δικαιολογητικά για το ταξίδι με πλοίο

4press

Επίδομα θέρμανσης: Αντίστροφη μέτρηση για τις αιτήσεις – Τι πρέπει να γνωρίζετε

4press

Leave a Comment