Ειδήσεις

Κρίσιμο δίμηνο για την έξοδο από την εποπτεία

Το κυβερνητικό και οικονομικό επιτελείο διανύει ένα κρίσιμο δίμηνο εν μέσω ενός κλίματος συνεχών ανατιμήσεων, αυξημένων αναγκών για τη στήριξη νοικοκυριών – επιχειρήσεων και ενόψει των ευρωπαϊκών αποφάσεων για κοινή λύση στο ενεργειακό κόστος και τους δημοσιονομικούς κανόνες

Πριν από το Πάσχα (22/4) η Ελλάδα δίνει ραντεβού με τον οίκο αξιολόγησης S&P. Αν και οι εκτιμήσεις δίνουν μικρές πιθανότητες για κάποια αναβάθμιση, παραμένει κεντρικός στόχος η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας το 2023 και έως τότε η χώρα κρέμεται από τα χείλη των οίκων. Η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν παγώσει τα σχέδια για έξοδο της χώρας στις αγορές.

Το αρχικό πρόγραμμα του ΟΔΔΗΧ είχε στόχο την άντληση συνολικά 12 δισ. ευρώ το 2022 (έχει αντλήσει με μία μόνο έξοδο τον Ιανουάριο 3 δισ.). Ο Απρίλιος θα μπορούσε να ανοίξει το έδαφος για έναν νέο δανεισμό.

Πριν από το Πάσχα, η χώρα αναμένει θετικά νέα από τη Eurostat (22/4), δηλαδή χαμηλότερο έλλειμμα πάνω από μία μονάδα του ΑΕΠ για το 2021. Η εξέλιξη μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για μια πιο «ανοιχτή» πολιτική στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης σε συνδυασμό με τις ενδεχόμενες, κοινές ευρωπαϊκές αποφάσεις. Αμέσως μετά το Πάσχα το υπουργείο Οικονομικών θα στείλει στις Βρυξέλλες (30/4) το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας 2022-2025, μαζί με τις νέες, αναθεωρημένες προβλέψεις των βασικών μεγεθών της οικονομίας. Το βασικό σενάριο δείχνει ΑΕΠ στο 3%-3,5% από 4,5% αρχικώς. Για τον πληθωρισμό αυξάνονται πάνω από το 5% από 0,8%.

Με αγωνία αναμένονται και οι επικείμενες συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών στις 4 Μαΐου και μετά στις 23 Μαΐου, με βασική ατζέντα τις αποφάσεις στο ενεργειακό πεδίο και τη δημοσιονομική ευελιξία για το 2023. Σε αυτό το πλαίσιο, κρίσιμη – για τις κυβερνητικές αποφάσεις στα νέα πακέτα στήριξης – θεωρείται η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις 30-31 Μαΐου.

Εντός Μαΐου η Ελλάδα αναμένει τα εξής κρίσιμα πορίσματα: την «ετυμηγορία» των θεσμών για τη 14η αξιολόγηση και τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν για όλες τις οικονομίες. Ο επόμενος σταθμός είναι τον Ιούνιο. Τότε, θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία. Εφόσον η Κομισιόν και το Eurogroup δώσουν, τον ερχόμενο Ιούνιο, το πράσινο φως (μετά το θετικό πόρισμα της 14ης αξιολόγησης τον Μάιο), στη συνέχεια, τον Αύγουστο, η χώρα θα «εξετάζεται» ανά εξάμηνο όπως οι άλλες χώρες. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι εκκρεμότητες των μεταρρυθμίσεων και κάποια ορόσημα θα μπουν σε ένα χρονικό πλαίσιο υλοποίησης που θα φανεί στις αποφάσεις τον Ιούνιο.

Related posts

Αυτή είναι η έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία 2020 – Ποιες είναι οι συστάσεις & που βάζει κόκκινο

4press

ΟΠΕΚΑ: Πότε θα γίνουν οι πληρωμές των παροχών

4press

Αδικημένος νιώθει ο Τζόκοβιτς από την απέλαση- «Θα ενθάρρυνε το αντιεμβολιαστικό κίνημα» λένε οι δικαστές

4press