Ειδήσεις

Κρασί: Mπορεί η Ελλάδα να γίνει Τοσκάνη ή Μπορντό;

Μία έντονα ανταγωνιστική αγορά αποτελεί αυτή του εγχώριου οίνου στην Ελλάδα, ένας τομέας ο οποίος έχει κάνει άλματα ανάπτυξης ποιοτικά αλλά και παραγωγικά, σε σχέση με πριν από μερικά χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια υπολείπεται σημαντικά από μεγάλες οινοποιητικές ζώνες του εξωτερικού όπως για παράδειγμα αυτές του Μπορντό στη Γαλλία αλλά και της Τοσκάνης στην Ιταλία, με βασικότερο χαρακτηριστικό να αποτελεί – μεταξύ άλλων – ο έντονα κατακερματισμένος ελληνικός κλήρος, γεγονός που δεν αφήνει το περιθώριο για μεγάλες παραγωγές σταφυλιού και αποτελεσματικότερο έλεγχο της παραγωγής. Την ίδια στιγμή σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων αποτελούν μικρού βεληνεκούς – κυρίως οικογενειακού χαρακτήρα – οινοποιητικές επιχειρήσεις.

Συνολικά στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή περίπου 1.500 οινοποιεία, από τα οποία τα 692 είναι εγκεκριμένα να παράγουν κρασιά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), βάσει στοιχείων της αγοράς για το 2020, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Stochasis για την ελληνική αγορά οίνου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η Ελλάδα κατέχει το 26% των εγκεκριμένων κρασιών ΠΓΕ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κατατάσσεται δεύτερη πίσω από την Ιταλία που έχει το 27%, ενώ τρίτη είναι η Γαλλία με 17% από συνολικό αριθμό 437 ΠΓΕ οίνων στην Ε.Ε. το 2021. Αντίστοιχα όμως η χώρα μας έχει μόνο 3% σε μερίδιο κρασιών ΠΟΠ από τα συνολικά 1.172 της Ε.Ε. το 2021, με την μεγαλύτερη αγορά να αποτελεί η Ιταλία με μερίδιο 35% στα ΠΟΠ κρασιά και τη Γαλλία έρχεται δεύτερη με 31%.

Τα κρασιά ΠΟΠ “πουλάνε” ακριβότερα

Τα κρασιά ΠΟΠ εμφανίζουν υψηλότερη προστιθέμενη αξία και σχεδόν διπλάσια τιμή σε σχέση με το σταφύλι που χρησιμοποιείται για τα υπόλοιπα κρασιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση τιμή για το 2021 στις ποικιλίες σταφυλιών ΠΟΠ κινήθηκε στα 0,49 ευρώ το κιλό, έναντι 0,27 για τα σταφύλια που χρησιμοποιούνται στα υπόλοιπα κρασιά.

Στα 150 εκατ. η αποτίμηση 31 οινοποιείων που δημοσιεύουν ισολογισμούς – Το 55% του ελληνικού κρασιού είναι χύμα.

Η συνολική αποτιμώμενη εμπορική αξία των 31 μεγαλύτερων οινοποιείων της Ελλάδας, τα οποία δημοσιεύουν οικονομικά στοιχεία για κάθε χρήση της περιόδου 2015-2020 διαμορφώνεται σε 150,1 εκατομμύρια ευρώ το 2020.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία η εγχώρια οινοπαραγωγή ανήλθε σε 2.283.000 εκατόλιτρα κατά την παραγωγική περίοδο των ετών 2020-2021, μειωμένη κατά 4,3% σε σύγκριση με την περίοδο 2019-2020. Το μέγεθος της ελληνικής αγοράς οίνου ανήλθε σε 2.284.000 εκατόλιτρα την περίοδο 2020-2021, όντας σημαντικά αυξημένη σε σύγκριση με την περίοδο 2019-2020, όπου είχε επηρεαστεί σημαντικά από την εκδήλωση της πανδημίας στην Ελλάδα. Μεγάλο είναι το ποσοστό – περίπου 55% – της εγχώριας αγοράς κρασιού, το οποίο καλύπτεται από τη συμμετοχή του χύμα κρασιού.

Οι παγκόσμιοι παίκτες

Την ίδια στιγμή η παγκόσμια παραγωγή κρασιού εκτιμάται στα 260.000.000 εκατόλιτρα το 2020, αυξημένη κατά 1,6% σε σχέση με το 2019. Οι τρεις μεγαλύτερες παραγωγικά χώρες – Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία – διατηρούν αθροιστικό μερίδιο που αντιστοιχεί σε κάτι περισσότερο από το 50% της παγκόσμιας παραγωγής. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν τη μεγαλύτερη αγορά παραγωγής κρασιού παγκοσμίως, έχοντας ξεπεράσει τη Γαλλία ήδη από το 2021. Συν τοις άλλοις οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και η Ιταλία είναι οι χώρες που συγκεντρώνουν περίπου το 1/3 της παγκόσμιας κατανάλωσης οίνου.

Σε ό,τι αφορά την κατά κεφαλή κατανάλωση κρασιού στην Ελλάδα ήταν 21,3 λίτρα την περίοδο 2020-2021 και αποτελεί μία από τις υψηλότερες παγκοσμίως. Σημειώνεται ότι η κατανάλωση κρασιού στο σπίτι αυξήθηκε σημαντικά στη διάρκεια του 2020, καθώς ήρθε να υποκαταστήσει την διασκέδαση εκτός σπιτιού λόγω της πανδημίας.

Στη χώρα μας η μεγαλύτερη κατανάλωση κρασιών πραγματοποιείται στα σημεία HoReCa (εστιατόρια και ξενοδοχεία), συνθήκη ωστόσο που επηρεάστηκε βάναυσα στη διάρκεια εκδήλωσης της νόσου Covid-19 τα προηγούμενα χρόνια δύο χρόνια. Σε κάθε περίπτωση η αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού ευνοεί ταυτόχρονα και το δυνητικό καταναλωτικό κοινό.

Related posts

Συνάντηση Φ. Ζαΐμη με τον πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για το Φυσικό Αέριο

4press

Διαρροή αερίου αναφλέγεται σε δρόμο

4press

” Εδώ Πολυτεχνείο….Εδώ Πολυτεχνείο” απαγόρευση και αυστηρά μέτρα

4press