Ειδήσεις

Νέο σκάνδαλο με νοθευμένο ελαιόλαδο στην Ισπανία

Απο νοθεια σε νοθεια…..

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για το κακούργημα της απάτης, της ανυπακοής στις Αρχές και το σχεδιασμό κακουργήματος, καθώς και εγκλήματος απέναντι στη δημόσια υγεία, στους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον.

“Συναγερμός” στην ισπανική – και όχι μόνο- αγορά από μια νέα περίπτωση νοθευμένων ελαιολάδων -στην ίδια μάλιστα περιοχή, την Μούρθια- κινητοποίησε τις τοπικές Αρχές.

Πρόσφατα ένα άλλο σκάνδαλο είχε ξεσπάσει στην Ισπανία, το οποίο αφορούσε την κυκλοφορία “ελαιολάδων” αγνώστου προέλευσης με την ετικέτα “παρθένο” ή “έξτρα παρθένο” για το οποίο είχε γραψει το Olivenews.gr. Συγκεκριμένα, η Επιθεώρηση Κατανάλωσης και Απάτης στα Τρόφιμα της Περιφέρειας της Μούρθια, σε συνεργασία με την Guardia Civil εξάρθρωσαν κύκλωμα παράνομης εμπορίας από ελαιοτριβείο-συσκευαστήριο της περιοχής, στο οποίο βρέθηκαν 12,8 τόνοι “ελαιολάδου”, 200 κιλά ελιές, καθώς και 856 κιλά σιροπιού, ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση.

Όπως τονίζει και το Υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας, οι πρώτες πληροφορίες για παράνομη δραστηριότητα στην περιοχή είχαν φτάσει στη Guardia Civil από τον περασμένο Ιούνιο.

Εν τέλει, μετά από ανάλυση δείγματος που συσκευαζόταν στις εγκαταστάσεις αυτές από το Κέντρο Ελέγχου Ποιότητας του ισπανικού Υπουργείου Κατανάλωσης, προέκυψε ότι αυτό το “ελαιόλαδο” όχι μόνο δεν άνηκε ποιοτικά στην κατηγορία “παρθένο”, όπως ανέφερε, αλλά  ήταν λαμπάντε και περιείχε και μείγμα σπορελαίων (φοινικέλαιου και ηλιέλαιου μεταξύ άλλων).

Οι έρευνες της Guardia Civil αποκάλυψαν ότι σημαντικές ποσότητες είχαν διακινηθεί στη Βαρκελώνη, τη Τζιρόνα, την Καστεγιόν και τις Βαλεαρίδες Νήσους ενώ το κύκλωμα είχε αναπτύξει και εξαγωγική δραστηριότητα σε Γαλλία και Βέλγιο.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα της επιχείρησης Mixta Oleum, όπως αυτή ονομάστηκε από την Guardia Civil, ήταν η σύλληψη 3 υπόπτων για συμμετοχή στο κύκλωμα αυτό. Πριν τη σύλληψή τους, είχε διακοπεί κάθε δραστηριότητα και είχαν κατασχεθεί όλες οι προαναφερθείσες ποσότητες “ελαιολάδου”, ελιών και σιροπιού που βρέθηκαν στις εγκαταστάσεις αυτές.

Ωστόσο, στο μεσοδιάστημα, σαν να μην έφτανε αυτό, οι υπεύθυνοι του κυκλώματος έκλειναν συμφωνίες, παρά το “λουκέτο” στις εγκαταστάσεις, λέγοντας στη συνέχεια στους πελάτες τους ότι δεν μπορούσαν να τους προμηθεύσουν λόγω κλοπής των ποσοτήτων, οι οποίες στην πραγματικότητα είχαν κατασχεθεί ήδη από τις ισπανικές Αρχές. Το τελευταίο περιστατικό οδήγησε και στην άμεση σύλληψή τους.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για το κακούργημα της απάτης, της ανυπακοής στις Αρχές και το σχεδιασμό κακουργήματος, καθώς και εγκλήματος απέναντι στη δημόσια υγεία, στους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον.

Related posts

Με μεγάλη διαφορά πρώτος ο Κώστας Πελετίδης στο Δήμο Πατρέων

4press

Καιρός: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας με νεφώσεις, βροχές και σκόνη σήμερα Σάββατο – Αναλυτικά η πρόγνωση….

4press

Κατέληξε ο 23χρονος που αυτοπυροβολήθηκε στο Ρίο με το υπηρεσιακό όπλο αστυνομικού που τον συνόδευε

4press