Ειδήσεις

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση στη Βουλή – Οι παρόντες , οι απόντες – οι διαφωνίες

Σε εξέλιξη η καταμέτρηση ψήφων

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία της πρώτης ψηφοφορίας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και πλέον η εφορευτική επιτροπή καταμετρά τις ψήφους. Συνολικά ψήφισαν 274 βουλευτές.

Η συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος έκλεισε με τιςτοποθετήσεις των γενικών εισηγητών και ειδικών αγορητών των κομμάτων.

Στο επίκεντρο των διαφωνιών μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων βρέθηκαν, κυρίως, το άρθρο 32 που αφορά τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και για το οποίο έχουν καταθέσει προτάσεις τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ, καθώς και το άρθρο 16 που προβλέπει την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, σύμφωνα με την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ένα ακόμα σημείο αιχμής μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ήταν εκ νέου η ερμηνεία του άρθρου 110 για τη δεσμευτικότητα ή μη της επόμενης Βουλής, από την παρούσα Βουλή, ως προς την κατεύθυνση και το περιεχόμενο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στην άποψη ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη ως προς την κατεύθυνση και το περιεχόμενο των υπό αναθεώρηση διατάξεων, άποψη την οποία απορρίπτει κατηγορηματικά η ΝΔ, υποστηρίζοντας ακριβώς το αντίθετο και με την οποία συντάσσεται και η ΔΗΣΥ.

Από τη διαδικασία της ψηφοφορίας απουσίαζαν οι δεκαοκτώ βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, καθώς, όπως είχε προαναγγελθεί από την κοινοβουλευτική ομάδα ψήφισε μόνον ο κ. Λοβέρδος. Το ΚΙΝΑΛ δεν ήθελε να λάβει καμία διάταξη 180 θετικές ψήφους, ώστε να μην καταστεί η αναθεώρηση, στην επόμενη Βουλή, μιας πολιτικής δύναμης. 

Παράλληλα, οι  Πάνος Καμμένος και Βασίλης Λεβέντης δεν ήταν παρόντες, όπως και όλοι οι βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων πλην του κ. Σαρίδη.

 Η ψηφοφορία ήταν ονομαστική και φανερή. Κάθε βουλευτής υπέγραφε το ψηφοδέλτιο στο οποίο είχε “μαρκάρει” με “ναι”, “όχι” ή “παρών” την προτίμησή του για τις υπό αναθεώρηση διατάξεις.

Υπήρχε δυνατότητα επιλογής προτάσεων από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, αλλά και μεμονωμένων προτάσεων που είχαν συγκεντρώσει τις απαραίτητες 50 υπογραφές.  Το 9σέλιδο ψηφοδέλτιο με ενσωματωμένες όλες τις προτάσεις είχε δοθεί από χθες το βράδυ στους βουλευτές, ώστε να αποφευχθούν λάθη. 

Για την καταμέτρηση των ψήφων συγκροτήθηκαν δέκα τριμελείς εφορευτικές επιτροπές. Κάθε επιτροπή θα σχηματίσει πρωτόκολλο καταμέτρησης που στο τέλος θα συνυπολογιστεί το αποτέλεσμα κάθε επιτροπής. 

Τι προβλέπει η σχετική διαδικασία

Η πρώτη ψηφοφορία για την αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος,διενεργείται σύμφωνα με τα άρθρα 110 του Συντάγματος και 119 του Κανονισμού της Βουλής. Η δεύτερη ψηφοφορία θα επαναληφθεί σε ένα μήνα.

Αντικείμενο της ψηφοφορίας είναι οι διατάξεις του Συντάγματος που περιλαμβάνονται στις προτάσεις Αναθεώρησης που υποβλήθηκαν από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, από την ΚΟ της ΝΔ καθώς και από μέλη του Σώματος που φέρουν 50 και άνω υπογραφές βουλευτών.

Στους βουλευτές έχει διανεμηθεί ψηφοδέλτιο το οποίο περιέχει ενοποιημένα τρία αυτοτελή ψηφοδέλτια: Α’ Προτάσεις της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Β’ Προτάσεις της ΚΟ της ΝΔ, Γ’ Συμπληρωματικές Προτάσεις βουλευτών που συγκέντρωσαν 50 υπογραφές.

Το ψηφοδέλτιο έχει τρεις διακρίσεις, με τετραγωνίδια «ΝΑΙ», «ΟΧΙ», «ΠΑΡΩΝ». Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής σε οποιαδήποτε διάταξη δεν υπάρξει σημείωση της ψήφου του βουλευτή με «ΝΑΙ», «ΟΧΙ», «ΠΑΡΩΝ», αυτή θα θεωρηθεί ότι δεν έχει ψηφιστεί.

Η ψηφοφορία είναι φανερή, ονομαστική και διεξάγεται για όλες τις αναθεωρητέες διατάξεις όπως αυτές αποτυπώνονται στο ψηφοδέλτιο. Το ερώτημα προς τους βουλευτές είναι αν αποδέχονται ή όχι την αναθεώρηση των προτεινομένων προς αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος.

Οι βουλευτές σημειώνουν στο ψηφοδέλτιο την προτίμησή τους, το ονοματεπώνυμο τους, την εκλογική τους περιφέρεια και την Κοινοβουλευτική Ομάδα με την οποία εκλέγονται. Αφού το υπογράφουν το προσκομίζουν στους ψηφολέκτες.

Για την καταμέτρηση των ψήφων συγκροτήθηκαν δέκα τριμελείς εφορευτικές επιτροπές. Κάθε επιτροπή θα σχηματίσει πρωτόκολλο καταμέτρησης που στο τέλος θα συνυπολογιστεί το αποτέλεσμα κάθε επιτροπής.

Related posts

Θρίλερ με την απαγωγή του επιχειρηματία στο Ντράφι – Τα καμένα αυτοκίνητα που ανησυχούν την ΕΛ.ΑΣ.

4press

Ικανοποίηση από τη λειτουργία της πλατφόρμας για την Εθνική Σύνταξη – Πριν το Πάσχα οι προκαταβολές

4press

Πάτρα: Αλυτρωτικά μηνύματα στην εκδήλωση των Βορειοηπειρωτών προκάλεσαν αντιδράσεις- Κινητοποίηση αντιεξουσιαστών

4press

Leave a Comment