Ειδήσεις

Πάτρα: Κατάθεση στεφανιών και εκδήλωση της Δημοτικής Αρχής για τα 46 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Φέτος συμπληρώνονται 46 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Από τις μέρες που ο λαός και η νεολαία βγήκαν στο προσκήνιο, σήκωσαν το αγωνιστικό τους ανάστημα στην χούντα των συνταγματαρχών, στα ντόπια και ξένα στηρίγματά τους, στους Αμερικανούς και στο ΝΑΤΟ.

Από τις μέρες που οι φοιτητές, μαθητές, οικοδόμοι, απλοί άνθρωποι του λαού, προχώρησαν στην κατάληψη του Παραρτήματος του Πανεπιστημίου της Πάτρας και με μεγάλες λαϊκές εκδηλώσεις και πορείες διαδήλωναν, κατά της χούντας, με συνθήματα «Ψωμί Παιδεία Ελευθερία».

Ο αγώνας για το «ψωμί» συνεχίζεται και σήμερα. Σε μια εποχή που η επιστήμη και η τεχνική βρίσκονται στο απόγειο και οι δυνατότητες ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών που είναι εφικτές, καταστρέφονται για τα συμφέροντα των λίγων.

Με αγώνες σήμερα, όπως και τότε, μπορούμε να έχουμε δουλειά για όλους, με δικαιώματα.

Ο αγώνας για την Παιδεία που θα μορφώνει, θα διαμορφώνει προσωπικότητες, θα αναδεικνύει τις αξίες του δίκιου, της προκοπής του λαού και όχι των εκμεταλλευτών, συνεχίζεται.

Τα συνθήματα έξω οι ΗΠΑ, έξω το ΝΑΤΟ που είχαν γραφτεί στις πύλες του Πολυτεχνείου 46 χρόνια πριν, παραμένουν επίκαιρα.

Γιατί η χώρα, μετά την υπογραφή από την κυβέρνηση της συμφωνίας αμοιβαίας συνεργασίας με τις ΗΠΑ, εμπλέκεται πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, μετατρέπεται σε ορμητήριο πολέμου ενάντια σε άλλους λαούς. Η βάση του Αράξου, την οποία αναβάθμισε η προηγούμενη κυβέρνηση, είναι έτοιμη για την εγκατάσταση πυρηνικών όπλων.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου που αποτέλεσε την αρχή του τέλους της χούντας διέψευσε όσους τότε υποστήριζαν ότι η «Χούντα είναι πανίσχυρη».

Κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος. Ο λαός όταν παλεύει μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω.

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΙΩΝ

Στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων για την 46η επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβρη του 1973, ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, θα καταθέσει στεφάνι στο πρώην Παράρτημα του Πανεπιστημίου ΑΥΡΙΟ Σάββατο 16 Νοέμβρη στις 11 το πρωί.

Στην συνέχεια, στο χώρο της Παλαιάς Ασφάλειας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Μελάς, θα καταθέσει στεφάνι τιμώντας όσους βασανίστηκαν κατά την διάρκεια της χούντας.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

Επίσης, ΑΥΡΙΟ Σάββατο 16 Νοέμβρη, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων διοργανώνει εκδήλωση – αφιέρωμα, στις 6.30 το απόγευμα στον πολυχώρο «Αίγλη» (Veso Μare).

Η εκδήλωση περιλαμβάνει την προβολή της ταινίας «Η χορωδία του Χαρίτωνα».

Στις 8.30 το βράδυ θα μιλήσει η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Οργανισμού, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη.

Θα ακολουθήσει Μουσικοχορευτική παράσταση, την οποία επιμελείται το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού και η Λαϊκή του Ορχήστρα. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης εντάσσεται και η ανάγνωση κειμένων.

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ, ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Η Δημοτική Αρχή θα συμμετέχει στην συγκέντρωση την Κυριακή 17 Νοέμβρη, στις 5 μ.μ., μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας και στην πορεία που θα ακολουθήσει.

Related posts

Δήμος Πατρέων: Κλιματιζόμενες αίθουσες στα ΚΑΠΗ λόγω καύσωνα – Ώρες λειτουργίας

4press

Μείωση του ΕΝΦΙΑ 13% ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

4press

Σήφης Βαλυράκης: Από βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις προήλθε ο θάνατός του – Τι λέει ο ιατροδικαστής (βίντεο)

4press