Ειδήσεις

ΠΑΤΡΑ: Οι ιστορικές σκάλες της Αγίου Νικολάου αναπλάθονται

Οι Σκάλες της Οδού Αγίου Νικολάου βρίσκονται στην Πάτρα και πρόκειται για μία από τις πιο χαρακτηριστικές τοποθεσίες της πόλης. Αποτελούν σημαντικό αξιοθέατο και ιστορικό μνημείο, αλλά εντούτοις ο αρχικός σκοπός της κατασκευής τους διατηρείται ωστόσο αναλλοίωτος έως σήμερα.

Το χθες και το σήμερα του κέντρου της Πάτρας – Η Άνω και η Κάτω πόλη και οι δρόμοι της συστήνονται ξανά …

Πρόκειται, συν τοις άλλοις, για χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Πάτρας.

1920 – Η οδός Αγίου Νικολάου χωρίς τις σκάλες (BUNDESARCIV BILD).

Κατασκευάστηκαν το 1934, στην εποχή του Μεσοπολέμου, επί δημαρχίας Βασιλείου Ρούφου, αντικαθιστώντας την προϋπάρχουσα φιδωτή χωμάτινη ανηφόρα που βρισκόταν στο σημείο.

Είναι οι μεγαλύτερες και πιο εντυπωσιακές σκάλες με 193 σκαλιά (το έργο ξεκίνησε το 1930) και ενώνουν τον κεντρικό δρόμο, την Αγίου Νικολάου, με μια σπουδαία γειτονιά, το Κάστρο, το παλιό Νοσοκομείο κ.λπ.

Χάρη (και) στις σκάλες, η Αγίου Νικολάου έγινε ο πιο όμορφος, ο πιο θεατρικός δρόμος της Πάτρας.

Από την ανατολική πλευρά οι σκάλες που οδηγούν στο Κάστρο και από τη δυτική πλευρά ο Μόλος που οδηγεί στον Φάρο. Από τη μία πλευρά βουνό (Δασύλλιο), από την άλλη θάλασσα.

Και στη μέση αυτός ο φαρδύς δρόμος με τα στεγασμένα πεζοδρόμια (στοές) και τα καταπληκτικά αρχοντικά, μερικά εκ των οποίων (ευτυχώς πολλά) σώζονται ακόμα.

Μέχρι τότε υπήρχε στη θέση τους μια μικρή χωμάτινη φιδωτή ανηφόρα που οδηγούσε στο Κάστρο.

Δεκαετία ’50: Οι Σκάλες με τον φοίνικα στην μέση του δρόμου (delcampe)

Ίσως για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια ο πρόσφατος καθαρισμός της κλίμακας από τα αγριόχορτα, έφερε ξανά στο φως τη σκαλιστή επιγραφή για την κατασκευή της.

Σταδιακά εντός των επόμενων δύο μηνών, θα φυτευτούν δένδρα και λουλούδια, ενώ θα γίνουν και επιδιορθώσεις στα κάγκελα.

Σημειώνεται ότι η σκάλα αυτή είναι διατηρητέα, όπως επίσης και οι σκάλες Γεροκωστοπούλου, Πατρέως και Τριών Ναυάρχων και προβλέπεται η συνολική συντήρησή τους στο πλαίσιο του έργου: Ανάπλαση του ιστορικού κέντρου (Άνω και Κάτω Πόλης) της Πάτρας.

Αποτελούν μία από τις κυριότερες τεχνητές κλίμακες (σκάλες) από μια σειρά τέτοιων που βρίσκονται στην Πάτρα, καθώς και χαρακτηριστικό παράδειγμα της αστικής και φυσικής γεωγραφίας του ιστορικού κέντρου της πόλης, το οποίο διαιρείται στις λεγόμενες Άνω και Κάτω Πόλη, τις περιοχές δηλ. που συνδέουν οι σκάλες της οδού Αγίου Νικολάου.

Στη βάση της Κλίμακας της Αγίου Νικολάου βρίσκεται ναός αφιερωμένος στον Άγιο Νικόλαο, καθώς και παρεκκλήσι, δίπλα από αυτόν, αφιερωμένο στον Άγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη. Η αρχική θεμελίωση του ναού του Αγίου Νικολάου ήταν ελαφρώς νοτιότερα της σημερινής, εκεί όπου βρίσκονται σήμερα οι σκάλες, αλλά, λόγω κατολίσθησης που σημειώθηκε το 1885, η θεμελίωσή του πραγματοποιήθηκε στη σημερινή του θέση.

Στην κορυφή τους βρίσκεται το δυτικό μέρος του Φρουρίου της πόλης. Οι σκάλες αποτελούν το συνδετήριο μέσο μεταξύ των οδών Αγίου Νικολάου και Παπαδιαμαντόπουλου, που επεκτείνονται προς τα βορειοδυτικά (κάτω) και νοτιοανατολικά (πάνω) αντίστοιχα.

Οι σκάλες της οδού Αγίου Νικολάου αποτελούν ένα από τα πιο φωτογραφημένα μέρη της Πάτρας, τόσο από την κορυφή τους με την όμορφη θέα που προσφέρουν προς το κέντρο της πόλης, τον Πατραϊκό και τα απέναντι βουνά της Αιτωλοακαρνανίας, όσο και από την περιοχή κάτω από αυτές, απ’ όπου φαίνεται η θέση στην οποία δεσπόζουν, ή από κάποιο άλλο ενδιάμεσο σημείο τους.

Related posts

Έρχονται αλλαγές στο επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ

4press

Επίθεση με βιτριόλι: Εγινε άρση τηλεφωνικού απορρήτου -Στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας στην Καλλιθέα ψάχνουν τη δράστρια

4press

Ζάκυνθος: Έπεσε πυροσβεστικό αεροσκάφος ” Πετζετέλ” την ώρα της κατάσβεσης ευτυχώς σώθηκε ο πιλότος

4press

Leave a Comment