Ειδήσεις

ΠΑΤΡΑ: Τέλος το έθιμο της Γιαννούλας από φέτος μπαίνει ο “Γάμος του Καραγκιόζη” και η πομπή του

Η αποψινή Τσικνοπέμπτη αυτή τη φορά θα διαφέρει από όλες τις προηγούμενες για την Πάτρα.

Από το πρόγραμμα των εκδηλώσεων απουσιάζει ένα μύθος, ένα ιστορικό πρόσωπο συνάμα που στην συνείδηση του καρναβαλιστή ήταν ταυτισμένο με την Τσικνοπέμπτη. 

Καλά το καταλάβατε. Μιλάμε βέβαια για τον Γάμο της Γιαννούλας της Κουλουρού που  o δήμαρχος μετά από συζητήσεις που είχε με συλλόγους, φορείς, αλλά και Πατρινούς που ζητούσαν να παύσει πια αυτό το έθιμο που στην ουσία διακωμωδούσε ένα πρόσωπο που αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα και που στη συνέχεια εξελίχτηκε σε αστικό μύθο, αποφάσισε μαζί με το διοικητικό συμβούλιο του Καρναβαλικού Οργανισμού, να το σταματήσει. 

Η απόφαση αυτή είχε γίνει δεκτή με μεγάλη ικανοποίηση από τους ψυχιατρικούς συλλόγους και τους επιστήμονες, ενώ άλλοι θεωρώντας ότι ο Γάμος της Γιαννούλας είναι πλέον έναν αναχρονιστικό έθιμο για το καρναβάλι της Πάτρας, τη δέχτηκαν με ευχαρίστηση. 

Φέτος λοιπόν θα έχουμε για πρώτη φορά μία Τσικνοπέμπτη που δεν θα δούμε στους δρόμους της Πάτρας να εξελίσσεται το έθιμο του Γάμου της Γιαννούλας της  Κουλουρού. Την  θέση του θα πάρει ο Γάμος του Καραγκιόζη.

Τι θα δούμε – Ποιοι συμμετέχουν

Τι ακριβώς θα δούμε; Ο άνθρωπος που έχει αναλάβει την σκηνοθεσία κατά κάποιο τρόπο αυτού του εγχειρήματος είναι ο γνωστός Καραγκιοζοπαίκτης Χρήστος Πατρινός. 

Η πομπή του γάμου, η διαδρομή που θα εξελιχτεί το δρώμενο, θα είναι ίδια, περίπου, με αυτή του γάμου της Γιαννούλας. Στον Γάμο του Καραγκιόζη θα πάρουν μέρος τουλάχιστον 40 με 50 φιγούρες από τους ήρωες που έχουμε αγαπήσει από το Θέατρο Σκιών. Ο Χατζηαβάτης, ο Μπαρμπά Γιώργος, ο Ομορφονιός, ο Βεζύρης και όλοι υπόλοιποι. 

Πίσω από τις φιγούρες αυτές θα κρύβονται αυτές οι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας που για ακόμα μία φορά φέτος θα βοηθήσουν στην υλοποίηση του δρώμενου.

Μαζί τους θα είναι και χορευτές από τα τμήματα του χορευτικού του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, ενώ εννοείται ότι η πομπή θα συνοδεύεται από μουσική, με μπάντες με χάλκινα πνευστά και άλλα όργανα. 

Πάτρα: Γιαννούλα τέλος - Στο προσκήνιο μπαίνει ο "Γάμος του Καραγκιόζη" και η πομπή του

Το γλέντι στην πλατεία Γεωργίου

Η πομπή κατά την διάρκεια της διαδρομής της θα συναντηθεί με διάφορα μουσικά και χορευτικά σχήματα και στο όλο δρώμενο θα συμπεριληφθούν, ξεχωριστές χορευτικές παραστάσεις με παραδοσιακούς χορούς, από βλάχικους, τσιφτετέλια έως και ζακυνθινούς.

Στο μεταξύ, εκτός της πομπής, στο κέντρο της Πάτρας θα υπάρχει και ένα ξεχωριστό μουσικό δρώμενο με καντάδες των” Κανταδόρων της Santa Maura” του συλλόγου Λευκαδίων εν Πάτραις «Η Φανερωμένη» που πραγματοποιηθεί στις 19.30 στον πεζόδρομο της Γεροκωστοπούλου μεταξύ των οδών Κανακάρη και Καραϊσκάκη. 

Η πομπή πάντως από τον Γάμο του Καραγκιόζη θα τερματίσει στην πλατεία Γεωργίου. Εκεί θα γίνει ο γάμος και θα ακολουθήσει μουσικό γλέντι με τις ορχήστρες και τις μπάντες να παίζουν και τους συμμετέχοντες στην πομπή να καλούν τους Πατρινούς να μπουν και αυτοί μέσα στον χορό. 

Related posts

Σήκωσαν το χρηματοκιβώτιο από τη ΔΕΗ Αιγίου

4press

Στον ξυλοδαρμό του σταθμάρχη στο μετρό εμπλέκεται και αστυνομικός

4press

Συνεχίζονται οι συλλήψεις αλλοδαπών στο λιμάνι – Χειροπέδες σε τέσσερις

4press

Leave a Comment