Ειδήσεις

Ποινικές διώξεις σε 20 πρόσωπα για την πυρκαγιά στο Μάτι

Ποινική δίωξη σε βάρος είκοσι προσώπων για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, για εμπρησμό από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και διά παραλείψεως, σωματικές βλάβες κατά συρροή, διά παραλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μη (πλημμελήματα). 

Ανάμεσα στα πρόσωπα που διώκονται είναι και η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης και στελέχη της Πολιτικής Προσταςίας, της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής καθώς ο 65χρονος που ευθύνεται για την έναρξη της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εισαγγελείς που διενήργησαν την έρευνα (Ηλίας Ζαγοραίος, Νίκος Φιστόπουλος, Κώστας Σπυρόπουλος) εντόπισαν ευθύνες και πριν από τη φονική πυρκαγιά και κατά τη διάρκειά της, με αποτέλεσμα να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα, ευθύνες επιρρίπτουν για έλλειψη συντονισμού, σωρεία παραλείψεων και λαθών κατά την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας από Πυροσβεστικό Σώμα, ΕΛ.ΑΣ., Περιφέρεια, τους δύο δήμους της περιοχής (Ραφήνα, Μαραθώνα) και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της πολύμηνης εισαγγελικής έρευνας και μέσα από τις 350 καταθέσεις συγγενών θυμάτων, θυμάτων και πολλών άλλων, διαπιστώθηκε «απόλυτη ασυνεννοησία, κατάρρευση του συστήματος, με δύο λόγια χάος».

Αντίθετα η εισαγγελία εξέδωσε απαλλακτική διάταξη για 4 άτομα τα ονόματα των οποίων είχαν αναφερθεί σε μηνυτήριες αναφορές συγγενών θυμάτων. Αυτοί είναι ο Κωνσταντίνος Τσουβάλας πρώην αρχηγός ΕΛΑΣ, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής ταξίαρχος Νίκος Σπανουδάκης, η περιφερειακή σύμβουλος Αττικής Ιωάννα Τσούπρα, υπεύθυνη για την Πολιτική Προστασία,ο πρωην αναπληρωτής διευθυντής της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής Κωνσταντίνος Καλύβας.

Για τα αδικήματα αυτά ο νόμος προβλέπει ποινές φυλάκισης έως πέντε χρόνια, που όμως μπορεί υπό εξαιρετικές περιστάσεις να φθάσουν έως και τα δέκα χρόνια. Ωστόσο αν και τα αδικήματα είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης η δικογραφία θα ανατεθεί σε ανακριτή, ο οποίος, αφού μελετήσει τη δικογραφία, θα καλέσει σε απολογία τους εμπλεκόμενους. 

Στο μεταξύ έξι ακόμα δικογραφίες παραμένουν για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι ανοικτές, καθώς τις χειρίζονται το Ναυτοδικείο, το Στρατοδικείο κ.λπ. Πιο συγκεκριμένα, στο Ναυτοδικείο για ευθύνες λιμενικών και Λιμεναρχείου, στο Στρατοδικείο για ευθύνες στρατιωτικών καθώς και 

  • Μία δικογραφία για πολεοδομικές παραβάσεις (αυθαίρετη δόμηση και αιγιαλός)
  • Μία δικογραφία που αφορά αναντιστοιχίες στο σύστημα της Πυροσβεστικής
  • Μία δικογραφία για την καθήλωση των εναέριων μέσων από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας 

Και τέλος υπάρχει και η δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή για τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Related posts

Οι εισηγήσεις για το άνοιγμα των σχολείων και το κρίσιμο 15νθημερο

4press

Σήμερα άρση μέτρων 4ο στάδιο ανοίγουν εστιατόρια, καφέ, απελευθερώνονται οι μετακινήσεις στα νησιά

4press

650 εκατ. ευρώ στις επιχειρήσεις: Ο Αναπτυξιακός νόμος για μικρές και πολύ μικρές εταιρείες

4press

Leave a Comment