Ειδήσεις

Σεισμός στην Άμφισσα – Αισθητός ακόμη και στην Πάτρα – Που ήταν το επίκεντρο;

Σεισμός σημειώθηκε νωρίς το μεσημέρι κοντά στην Άμφισσα ο οποίος ήταν ιδιαίτερα αισθητός στην Πάτρα. Με τον Εγκέλαδο να χτυπάει χθες τόσο στην Κάρπαθο όσο και στην Κρήτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου ο σεισμός σημειώθηκε 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Άμφισσας και ήταν εντάσεως 3,8 Ρίχτερ.

Σεισμός στην Κω

Ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 3,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Ευρωπαϊκού – Μεσογειακού EMSC, σημειώθηκε στις 06:00, σε υποθαλάσσια περιοχή, βορειοανατολικά της Κω.

Το εστιακό βάθος του σεισμού, σύμφωνα με την εκτίμηση του EMSC, υπολογίζεται στα 15 χλμ.Το ακριβές επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται, στα 26 χλμ. βορειοανατολικά από την πόλη της Κω. Επίσης, σεισμική δόνηση 3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χθες και στην περιοχή της Αμαλιάδας.

H αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών δίνει το σεισμό στα 3 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος τα 10 χλμ., και επίκεντρο 31 χλμ. ανατολικά – βορειοανατολικά της Κω.

«59 μετασεισμοί σε 48 ώρες στην Πάργα – Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν…» – Το μήνυμα του σεισμολόγου Γεράσιμου Χουλιάρα (photo)

Συνεχίζεται η μετασεισμική ακολουθία της ισχυρής σεισμικής δόνησης των 5,6 Ρίχτερ στην Πάργα που άφησε πίσω της εκτεταμένες ζημιές. Με τον σεισμολόγο Γεράσιμο Παπαδόπουλο να εξηγεί που οφείλονται οι πρόσφατοι σεισμοί στην χώρα μας.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή Ερευνών σεισμολογίας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας Γεράσιμο Χουλιάρα, το τελευταίο 48ωρο στην ευρύτερη περιοχή της Πάργας σημειώθηκαν 59 μετασεισμοί, με μέγιστο μέγεθος τα 4 Ρίχτερ σήμερα το πρωί.

«Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν μια φυσιολογική εξέλιξη του φαινομένου» τονίζει ο κ Χουλιάρας και προσθέτει: «Παρόλα αυτά, σε μετασεισμικές ακολουθίες που διαρκούν από μερικές εβδομάδες, μήνες και χρόνια αναλόγως, το στατιστικό μέγιστο αναμενόμενο μέγεθος του ισχυρού μετασεισμού είναι μια τάξη μεγέθους μικρότερη από τον κύριο σεισμό».

«Στην περίπτωση μας, ο κύριος σεισμός 5,6 Ρίχτερ έχει δυνατότητα για ένα μετασεισμό 4,6 Ρίχτερ. Αυτά λέει η επιστήμη και πρέπει οι κάτοικοι να εγκλιματιστούν με ψυχραιμία στο φαινόμενο το οποίο θα έχει μια φυσιολογική φθίνουσα πορεία, όπως συμβαίνει σχεδόν κάθε χρόνο σε κάποια περιοχή της Ελλάδας με μεγάλο σεισμό. Εμείς στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είμαστε σε 24ωρη επιχειρησιακή λειτουργία στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για την αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση σας», υπογραμμίζει ακόμα.

Related posts

Πάτρα: Παρακολουθήστε live την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

4press

ΑΓΡΙΝΙΟ: Σοβαρό τροχαίο, αυτοκίνητο έπεσε σε χαράδρα 70 μέτρων – Δύο νεκροί

4press

Παντρεύτηκε ο Γιώργος & η Πανωραία- O covid-19 δεν στάθηκε εμπόδιο στην αγάπη τους!

4press