Ειδήσεις

“Σκάνδαλο το φωτοβολταϊκό στο αμαξοστάσιο του Δήμου Δ. Αχαΐας”

Το φωτοβολταϊκό που κατασκευάζει ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας στο δημοτικό αμαξοστάσιο πληρώνεται τα διπλά λεφτά, δόθηκε με απ’ ευθείας ανάθεση και όχι με δημόσιο διαγωνισμό για καλύτερο τίμημα! Στην καταγγελία αυτή προχώρησε η παράταξη «Όραμα για τη Δυτική Αχαΐα», με επί κεφαλής το Σπύρο Ν. Μυλωνά.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Τις προηγούμενες ημέρες η απερχόμενη δημοτική αρχή παρουσίασε ακόμα ένα «κατόρθωμά» της. Πρόκειται για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκής μονάδας στη στέγη του αμαξοστάσιου. Το κατόρθωμα συνοδεύτηκε από τις συνηθισμένες φλυαρίες για την προστασία του περιβάλλοντος, τη μείωση του κόστους υπέρ των αδυνάτων καταναλωτών και άλλα ηχηρά παρόμοια.

Η ΔΕΥΑ Δυμαίων αποφάσισε (απόφαση με α.α. 186/2018) την εγκατάσταση μονάδας ισχύος 10 KW  με κόστος 24.798 ευρώ. Με το πρόγραμμα net metering αυτή η μονάδα μπορεί να καλύψει κατανάλωση αξίας 2.100-2.300 ευρώ  το χρόνο και με το πρόγραμμα στέγης μπορεί να έχει έσοδα περίπου, 1.500 ευρώ το χρόνο. Αν όμως υπολογίσουμε και την απόσβεση της επένδυσης, τα έσοδα εξανεμίζονται.

Από που λοιπόν προκύπτει η μείωση του κόστους υπέρ των αδυνάτων συμπολιτών; Όσοι τα λένε αυτά θα πρέπει, επιεικώς, να ντρέπονται. Αλλά η κατάσταση είναι ακόμα πιο άθλια.

Από μια απλή έρευνα στο διαδίκτυο για το κόστος προμήθειας και εγκατάστασης φωτοβολταϊκού ακριβώς ίδιου με αυτό του Δήμου, προκύπτει ότι η δουλειά κοστίζει 11.900 ευρώ. Ο γαλαντόμος Δήμος πληρώνει τα υπερδιπλάσια (24.798 ευρώ) και μάλιστα με απ’ ευθείας ανάθεση. Αυτός είναι ο ορισμός της σπατάλης, της κακοδιαχείρισης, της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος!

Κύριε Δήμαρχε οι ερωτήσεις είναι αμείλικτες:

  • Γιατί δεν κάνατε διαγωνισμό για την ανάδειξη μειοδότη και το δώσατε με απευθείας ανάθεση πληρώνοντας περίπου 12.000 € περισσότερα;
  • Γιατί δεν κάνατε μελέτη κόστους-οφέλους για να δείτε αν συμφέρει η κατασκευή του φωτοβολταϊκού?
  • Μήπως η ανάθεση αυτή συνοδεύεται με υποψηφιότητα στις ερχόμενες εκλογές;
  • Αφού είναι τόσο σπουδαίο αυτό που κάνετε γιατί δεν κατασκευάζετε από ένα φωτοβολταϊκό στη στέγη του σπιτιού σας, εσύ, οι δημοτικοί σου σύμβουλοι και τα μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Δυμαίων που ψήφισαν την απόφαση, με την ίδια τιμή, πληρώνοντας από την τσέπη σας βέβαια και όχι με χρήματα του δημότη για να δείτε τα μεγάλα του οφέλη;
  • Γιατί κε δήμαρχε δεν έχετε συνδέσει το φωτοβολταϊκό πάρκο του 1ου δημοτικού σχολείου της Αχαγιάς και να εισπράττονται έσοδα ενώ είναι έτοιμο από το 2015; Που είναι η μεριμνά σας για τα έσοδα και το ενδιαφέρον σας για τον αδύναμο οικονομικά δημότη;

Από αυτήν τη θλιβερή υπόθεση προκύπτουν μια ανάγκη και μια δέσμευση. Η ανάγκη να φύγει πάραυτα αυτή η δημοτική αρχή που μας ντροπιάζει όλους. Και η δέσμευση ότι το χτύπημα του ρουσφετιού, οι ανοιχτοί διαγωνισμοί, η αυστηρότητα στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος και η προστασία του περιβάλλοντος θα γίνουν πράξη από την παράταξή μας, το «Όραμα για τη Δυτική Αχαΐα».

Related posts

Τελικά πέθανε το 3χρονο κοριτσάκι που παρέσυρε αυτοκίνητο στην Πάτρα και νοσηλευόταν στη ΜΕΘ Παίδων

4press

Ιστορική απόφαση: Ασφαλιστική εταιρία αποζημίωσε και τη σύζυγο και την ερωμένη ενός άνδρα

4press

Παρά τις αντιδράσεις των παραγωγών στην Βουλή το νομοσχέδιο για τις Λαϊκές

4press

Leave a Comment