Ειδήσεις

Στην ελληνική Βουλή μίλησε ο Ζελένσκι: «Να μην γίνει η Μαριούπολη Θερμοπύλες»

H ομιλία του Ουκρανού προέδρου πραγματοποείται στη σκιά της σφαγής στη Μπούτσα και ακολουθεί σχετική πρόσκληση του Έλληνα πρωθυπουργού ανήμερα της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου.

«Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», ανέφερε ο Κώστας Τασούλας, ενώ έστειλε από την πρώτη στιγμή αμυντική και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία και παράλληλα παρενέβη διπλωματικά για τη διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Ο πρόεδρος της Βουλής στην εισαγωγική του τοποθέτηση αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην τουρκική εισβολή στη βόρεια Κύπρο, αναδεικνύοντας τις ομοιότητες των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου.

«Με ιδιαίτερη τιμή και ειλικρινή αισθήματα αλληλεγγύης σας υποδεχόμαστε σήμερα στην Βουλή των Ελλήνων. Η ιστορική αυτή συνεδρίαση είναι αφιερωμένη στον αγωνιζόμενο και αμυνόμενο Ουκρανικό λαό του οποίου εσείς ηγείστε. Αγωνιζόμενο ηρωικά απέναντι στην βάρβαρη ρωσική εισβολή επί 43 ημέρες που γίνεται ολοένα και πιο απάνθρωπη», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.

«Η βούλησή μας για περισσότερη συνδρομή και αλληλεγγύη στην χώρα σας είναι ισχυρή. Μας συνδέουν μοναδικοί ιστορικοί δεσμοί», είπε ακόμα ο Πρόεδρος της Βουλής.

«Ο Απρίλιος ειναι ο πιο σκληρός μήνας», είπε ακόμη ο Πρόεδρος της Βουλής χρησιμοποιώντας τη φράση του T.S Eliot, διαβεβαιώνοντάς τον Ουκρανό Πρόεδρο ότι η Ελλάδα στέκεται τίμια στο πλευρό της Ουκρανίας ως την τελική νίκη

«Μια νέα Φιλική Εταιρεία μπορεί να γεννηθεί στην Ελλάδα»

Ο Ζελένσκι ξεκίνησε την ομιλία του αναφέροντας τη Μαριούπολη, ενώ υπήρξαν επανειλημμένες αναφορές στο ελληνικό στοιχείο.

«Δεν έχει περάσει μία μέρα που να μην ξύπνησα με τη σκέψη μου στη Μαριούπολη», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, υπογραμμίζοντας πως η πόλη έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά.

«Υπάρχουν 100 χιλιάδες άνθρωποι που μένουν στα περίχωρα της Μαριούπολης. Οι Ρώσοι στρατιωτικοί καταστρέφουν τα πάντα, εχουν βομβαρδίσει νοσοκομεία, μαιευτήρια ακόμα και το δημοτικό θέατρο της πόλης».

«Να μην γίνει η Μαριούπολη Θερμοπύλες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ελευθερία ή θάνατος έλεγαν οι δικοί σας επαναστάτες, το ίδιο λέμε και εμείς σήμερα», πρόσθεσε ο Ζελένσκι, πριν αναφερθεί στην Οδησσό, την δεύτερη πόλη με έντονο το ελληνικό στοιχείο που πολιορκείται.

«Σήμερα οι Ρώσοι απελαύνουν πληθυσμούς αμάχων. Νομίζουν ότι θα μείνουν ατιμώρητοι. Πρέπει να τους τιμωρήσουμε.Η Φιλική Εταιρεία δημιουργήθηκε εδώ, πιστεύω πως μια νέα Φιλική Εταιρεία μπορεί να δημιουργηθεί στην Ελλάδα για την σωτηρία της Ουκρανίας και του ελληνισμού στην Ουκρανία».

Ο Ουκρανός Πρόεδρος έδειξε, έπειτα, στο ελληνικό Κοινοβούλιο ένα βίντεο με τις μαρτυρίες Ελλήνων ομογενών που πολεμούν ενάντια στη ρωσική εισβολή. Μάλιστα, ο ένας από τους δύο ήταν από το τάγμα του Αζόφ.

Εμπάργκο σε ρώσικες τράπεζες και δεξαμενόπλοια

Συνεχίζοντας ο Ζελένσκι σημείωσε πως οι ρωσικές τράπεζες δεν πρέπει να κερδίσουν χρήματα από το παγκόσμιο σύστημα. «Πρέπει να τους κλείσουμε την πόρτα. Τα λεφτά που κερδίζουν τα χρησιμοποιούν για να φτιάξουν πυραύλους».

«Χρειαζόμαστε όπλα, τεθωρακισμένα, αντιαρματικά συστήματα. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να σώσουμε την Ουκρανία», σημείωσε.

«Οσο διαρκεί αυτός ο φρικτός πόλεμος, δεν πρέπει να επιτραπεί σε κανένα πλοίο να προσεγγίσει ευρωπαϊκούς λιμένες», πρόσθεσε, παράλληλα, καλώντας να μην γίνονται αποδεκτά πουθενά τα ρωσικά δεξαμενόπλοια.

«Είμαι πεπεισμένος ότι θα φέρουμε την ειρήνη στην Ουκρανία και όσοι έκαναν εγκλήματα κατά Ουκρανών, Ελλήνων, κατά αμάχων πληθυσμών θα λογοδοτήσουν. Θα κερδίσουμε μαζί και θα ξαναχτίσουμε τη Μαριούπολη».

«To πιστεύω θα κερδίσουμε αλλά όλοι μαζί, δόξα στην Ουκρανία», ανέφερε κλείνοντας την ομιλία του ο Ουκρανός Πρόεδρος, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε από τους Έλληνες βουλευτές.

«Ζήτω η Ουκρανία, ζήτω Ελευθερία», ανέφερε, από την πλευρά του, ο Κώστας Τασούλας.

Related posts

Συνάντηση Φ. Ζαΐμη με τον πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για το Φυσικό Αέριο

4press

ΦΩΤΟ: Δέχθηκε εκατοντάδες ευχές στον αγιασμό του πολιτικού του γραφείου ο υποψ.Βουλευτής Ανδρέας Τζουραμάνης

4press

Φωτιά σε δύσβατη δασική περιοχή στη Μόλα Καλύβα στη Χαλκιδική

4press