Ειδήσεις

Στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ ανακαλύφθηκε κοίτασμα «μαμούθ»

Κοίτασμα φυσικού αερίου από 5 έως 8 tcf (τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια) στον «Γλαύκο» ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης από κοινού με τον Αντιπρόεδρο της Exxonmobil Tristan Aspray. 

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανακάλυψη στην ΑΟΖ στον στόχο «Γλαύκο», σύμφωνα με τα κυπριακά Μέσα. «Είμαστε ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα», δήλωσε ο Κύπριος υπουργός, κάτι που επανέλαβε και ο αξιωματούχος της αμερικανικής εταιρείας.

Οι ανακοινώσεις ήρθαν δυο μήνες μετά την έναρξη εργασιών εντός του τεμαχίου 10.

Όπως γράφει το Offsite.com.cy, σύμφωνα με τον κ. Λακκοτρύπη στο τεμάχιο «Δελφίνι 1» δεν εντοπίστηκαν οποιαδήποτε κοιτάσματα, ωστόσο τα συνολικά αποτελέσματα της γεώτρησης δείχνουν την δυναμική της Κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπέργειου Ενέργειας, η γεώτρηση ανακαλύφθηκε στήλη φυσικού αερίου 133 μέτρων και βάσει της προκαταρκτικής ανάλυσης που έχει διενεργηθεί, εκτιμάται ότι ο ταμιευτήρας είναι άριστης ποιότητας και διαθέτει συνολικές ποσότητες φυσικού αερίου 5 έως 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Tcf).

Προκειμένου δε να εκτιμηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η ποσότητα φυσικού αερίου που περιέχεται στον ταμιευτήρα «Glaucus-1», θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες περαιτέρω εργασίες αξιολόγησης.View image on Twitter

View image on Twitter

Nicos Anastasiades@AnastasiadesCY

Mε μεγάλη χαρά υποδέχομαι στο Προεδρικό Μέγαρο τον Αντιπρόεδρο της Exxon Mobil κ. Tristan J. Aspray. Με αισιοδοξία συνεχίζουμε τους ενεργειακούς σχεδιασμούς μας.15912:39 PM – Feb 28, 201970 people are talking about thisTwitter Ads info and privacy

Με τη σειρά του ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil Τρίσταν Άσπρεϊ ανέφερε πως τα αποτελέσματα τους αφήνουν πλήρως ικανοποιημένους, ενώ όπως τόνισε το 2020 θα κατεβάσουν ξανά τρυπάνι στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Ανέφερε επίσης πως δεν είναι εστιασμένοι μόνο στο τεμάχιο 10 αλλά και σε άλλα τεμάχια της περιοχής, κάτι που αποδεικνύει την συνέχεια της παρουσίας της ExxonMobil στην περιοχή.

Νωρίτερα η αντιπροσωπεία της Exxon είχε συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, όπου τον ενημέρωσαν για τα αποτελέσματα της γεώτρησης.

Related posts

ΑΣΕΠ: Κάντε χαρτιά, οι προκηρύξεις που τρέχουν μέχρι τον Οκτώβριο, προσλήψεις σε δημόσιο και φορείς

4press

ΠΑΤΡΑ: Το ωράριο των καταστημάτων για το Μ. Σάββατο

4press

Έρευνα – σοκ: Λειτουργικά αναλφάβητος ένας στους δυο μαθητές Λυκείου

4press

Leave a Comment