Ειδήσεις

Συνεχίζονται οι μάχες στον πόλεμο της Ουκρανίας, απομακρύνονται άμαχοι από τη Μαριούπολη

Κατά την 37η ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι ρωσικές δυνάμεις χαλαρώνουν τον κλοιό γύρω από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ και ανασυντάσσονται για να επικεντρωθούν στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου το Πεντάγωνο προειδοποίησε για «παρατεταμένη» σύγκρουση με τον ουκρανικό στρατό, που μπορεί να διαρκέσει μήνες.

Στη νοτιοανατολική Ουκρανία, η Μαριούπολη παραμένει διαφιλονικούμενη από τις δύο πλευρές και η ανθρωπιστική κατάσταση είναι καταστροφική. Έπειτα από εβδομάδες βομβαρδισμών της στρατηγικής σημασίας πόλης στην Αζοφική Θάλασσα, οι τοπικές αρχές έκαναν λόγο για τουλάχιστον 5.000 νεκρούς κατοίκους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, περίπου 160.000 άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι μέσα στην πόλη, η κατάληψη της οποίας θα επέτρεπε στους Ρώσους να εξασφαλίσουν μια εδαφική συνέχεια, από την Κριμαία μέχρι τις δύο αποσχισθείσες φιλορωσικές δημοκρατίες του Ντονμπάς. Η απομάκρυνση αμάχων, που εδώ και εβδομάδες ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί, διεξάγεται πλέον σταδιακά.

«Οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι την Παρασκευή λειτούργησαν σε τρεις περιφέρειες: του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ και της Ζαπορίζια. Καταφέραμε να σώσουμε 6.266 ανθρώπους, 3.071 από τους οποίους από τη Μαριούπολη», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσω βίντεο.https://imasdk.googleapis.com/js/core/bridge3.508.0_en.html#goog_1776412562ADVERTISEMENT

Εξάλλου, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι η Ρωσία ετοιμάζει επιθέσεις σε Ντονμπάς και Χάρκοβο, λέγοντας πως η κατάσταση στα ανατολικά παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, ενώ για το βόρειο τμήμα της χώρας είπε ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις υποχωρούν αργά αλλά αισθητά.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, η αντιαεροπορική άμυνα απέτρεψε πυραυλική επίθεση στην Οδησσό, λίγες ώρες μετά από χτύπημα 3 πυραύλων σε κατοικημένη περιοχή κοντά στην πόλη, με αδιευκρίνιστο αριθμό θυμάτων.

Ο αναπληρωτής ΓΓ του ΟΗΕ θα επισκεφθεί τη Μόσχα και ακολούθως το Κίεβο, με στόχο να επιδιώξει μία ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως θα χορηγήσουν 300 εκατ. δολάρια επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, ενώ σύμφωνα με τους New York Times, θα συνεργαστούν με συμμάχους για τη μεταφορά αρμάτων μάχης σοβιετικής κατασκευής, ώστε να ενισχυθεί η άμυνα στην περιοχή του Ντονμπάς.

Εξάλλου, κατά τη σύνοδο ΕΕ-Κίνας, οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν προειδοποίησαν εμμέσως πλην σαφώς το Πεκίνο με επιπτώσεις στον τομέα των επενδύσεων εάν υπάρξει απόπειρα μεταστροφής των κυρώσεων ή βοήθειας προς τη Ρωσία. Η Κίνα τόνισε ότι θα επιδιώξει την ειρήνη στην Ουκρανία, αλλά με τους δικούς της όρους, αποκρούοντας την πίεση για μία πιο σκληρή στάση έναντι της Ρωσίας.

Related posts

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας σταματά την απεργία πείνας – Η δήλωσή του από την ΜΕΘ του Νοσοκομείου Λαμίας (βίντεο)

4press

ΟΑΕΔ- Google Ελλάδας: 3.370 αιτήσεις για το δωρεάν εξ αποστάσεως πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης

4press

ΠΑΤΡΑ: Η πόλη σαν σήμερα απελευθερώθηκε από Τούρκους και Γερμανούς – ΦΩΤΟ

4press