Ειδήσεις

 Τα μέτρα υπάρχουν, δεν πιστεύουμε στη λογική του zero covid -Οι ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας

Οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού, τα μέτρα που θα ισχύσουν για το Πάσχα και η άρση των μέτρων το επόμενο διάστημα βρέθηκαν στο επίκεντρο της έκτακτης συνέντευξης Τύπου του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη.

Ο υπουργός Υγείας είπε ότι μπαίνουμε σε μια νέα φάση της πανδημίας όπως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. “Μπαίνουμε στη φάση της συνύπαρξης με τον ιό. Τα μέτρα υπάρχουν, δεν πιστεύουμε στη λογική του zero covid, οι δείκτες μάς επιτρέπουν να κινηθούμε σε ένα πλαίσιο συνύπαρξης με τον ιό. Θα βλέπουμε την πορεία της πανδημίας και θα προσαρμοζόμαστε”, σημείωσε ο κ. Πλεύρης.

Όπως ανέφερε κατά την έκτακτη ενημέρωση που είναι σε εξέλιξη στο υπουργείο Υγείας, η επιδημιολογική εικόνα δικαιολογεί το νέο πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας.

Μείωση κρουσμάτων, σε ελεγχόμενα επίπεδα ο δείκτης υπερβάλλουσας θνησιμότητας

“Μετά από δύο χρόνια έχουμε ένα διαφορετικό στέλεχος του ιού με μεγάλη μεταδοτικότητα αλλά χαμηλή νοσηρότητα σε έναν πληθυσμό που είναι εμβολιασμένος. Σε ποσοστό 75% όσον αφορά τον γενικό πληθυσμόν 85% όσον αφορά τους ενήλικες και πάνω από 90% όσον αφορά τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους“, σημείωσε.

Όπως ανέφερε ο κ. Πλεύρης, περνάμε, ουσιαστικά, σε μία συνύπαρξη με τον ιό, καθώς τα μέτρα θα υπάρχουν αλλά δεν θα είναι υποχρεωτικά. “Δεν πιστεύουμε στην πολιτική του zero Covid όπως κάνει η Κίνα. Αντίθετα, πιστεύουμε ότι μπορούμε να οδηγηθούμε σε ένα άλλο μοντέλο, να παρακολουθούμε την πανδημία και να προσαρμοζόμαστε σε αυτήν”, επεσήμανε.

Σημείωσε δε ότι το σύστημα Υγείας έχει ενισχυθεί με το προηγούμενο κύμα της πανδημίας.

“Το σύστημα Υγείας θα ενισχυθεί επιπλέον με 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης” είπε και πρόσθεσε “πλέον μπαίνουμε στη φάση της συνύπαρξης με τον ιό. Τα μέτρα υπάρχουν χωρίς την έννοια της υποχρεωτικότητας. Δεν είμαστε υπέρ των πολιτικών τύπου Κίνας. Πιστεύουμε σε μια πολιτική προστασίας των ευάλωτων ομάδων και σε ένα πλαίσιο συνύπαρξης με τον κορονοϊό. Αυτό είναι ένα πλαίσιο δυναμικό και θα προσαρμοζόμαστε. Φωνές που έλεγαν ότι θα διασωληνώνουμε ασθενείς στα πάρκινγκ, δεν επιβεβαιώθηκαν και η χώρα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από άλλες χώρες. Είναι μια εικόνα μείωσης κρουσμάτων και της νοσηλείας τόσο σε απλές κλίνες όσο και σε κλίνες ΜΕΘ, ενώ η οικονομική ζωή της χώρας έχει επανέλθει στην κανονικότητα”.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου παρουσιάστηκαν συγκεκριμένα στοιχεία για την πορείς της πανδημίας:

"Δεν μπορεί να ξεριζωθεί ο κορονοϊός, θα μάθουμε να ζούμε μαζί του" - Οι ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας
Πίνακες κορονοϊός

Αναφερόμενος στους λεγόμενους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, όπως είναι οι θάνατοι ασθενών, ο υπουργός είπε: “Το στοιχείο που συγκρινόμαστε είναι ο δείκτης της υπερβάλλουσας θνησιμότητας και η χώρα μας είχε χαμηλότερη θνησιμότητα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο δεν εφησυχάζουμε”.

Πίνακες κορονοϊός
κάρτες κορονοϊός

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετέχουν η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης και τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επικούρος Καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.

Δεν έχει σχέση το εμβόλιο με τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά

Αναφερόμενη στα κρούσματα ηπατίτιδας στα παιδιά, η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι τα παιδιά των πιο μικρών ηλικιών έχουν ζήσει, λόγω των μέτρων προφύλαξης από την πανδημία, σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον και αυτός πιθανόν είναι ένας παράγοντας εκδήλωσης λοιμώξεων. “Θα αρχίσουν τα παιδιά να έχουν πολλές λοιμώξεις. Αναμένουμε να δούμε αυξημένη νοσηρότητα στα παιδιά” είπε και απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο η οξεία ηπατίτιδα να σχετίζεται με τον εμβολιασμό. Σημείωσε ότι το φαινόμενο των κρουσμάτων ηπατίτιδας δεν έχει ακόμη εξηγηθεί αλλά “είμαστε κοντά στη λύση του γρίφου”.

Ο κ. Ζαούτης από την πλευρά του είπε ότι τα κρούσματα στη Βρετανία εντοπίζονται σε παιδιά ηλικίας 2 έως 5 ετών τα οποία δεν είναι εμβολιασμένα. “Δεν έχει σχέση η ηπατίτιδα με το εμβόλιο του κορονοϊού” είπε.

Τέλος στο πιστοποιητικό εμβολιασμού από την 1η Μαΐου

Όπως έχει ανακοινωθεί, ο εορτασμός του Πάσχα θα γίνει με τα υπάρχοντα μέτρα.

Το διάστημα από 1η Μαΐου έως και 31η Αυγούστου, καταργείται η επίδειξη πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης, με το μέτρο να επανεξετάζεται την 1η Σεπτεμβρίου.

Ταυτόχρονα από την 1η Μαΐου σταματούν τα self test στα σχολεία και θα παραμείνει υποχρεωτικό μόνο ένα rapid test την εβδομάδα για την πρόσβαση ανεμβολίαστων εργαζομένων εργαζομένους σε εστίαση, καταστήματα τροφίμων και τουρισμό. Στους τομείς αυτούς τα τεστ θα καταργηθούν στις 31 Αυγούστου.

Σε ό,τι αφορά στις μάσκες στους κλειστούς χώρους, από την 1η Ιουνίου θα γίνουν προαιρετικές και στους κλειστούς χώρους με εξαίρεση τους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως τα νοσοκομεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Επίσης από 1 Μαΐου έως και το τέλος Αυγούστου, επανέρχεται η λειτουργία όλων των χωρών εστίασης και εμπορικών καταστημάτων με πληρότητα 100%.

Από 15 Απριλίου αναστέλλεται το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών.

Related posts

Πάτρα: Στο νοσοκομείο ταξιτζής μετά από ληστεία

4press

ΠΑΤΡΑ: Στις 10/3 κινητοποίηση διανομέων

4press

Εργάσιμη εβδομάδα 4 ημερών; Γιατί παραιτούνται στελέχη και εργαζόμενοι

4press