Ειδήσεις

Τουρισμός: Συνεχίζεται το πάγωμα στο ρυθμό των κρατήσεων

Υστέρηση στο ρυθμό των νέων κρατήσεων φέρνει η αναταραχή που έχει δημιουργήσει ο ρωσοουκρανικός πόλεμος… ένα “πάγωμα” που συνεχίζεται μέχρι σήμερα όπως σημειώνουν επιχειρηματίες της ξενοδοχειακής αγοράς , αλλά σε μικρότερη έκταση σε σύγκριση με την αρχή της επίθεσης.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, το διάστημα από 14 έως 20 Μαρτίου, 87% ήταν το ποσοστό των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας που ήταν ανοικτά, ενώ η πληρότητα ήταν στο 36%. Ως εκ τούτου, η πληρότητα με αναγωγή στο σύνολο των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας ήταν στο 28%, ενώ η μέση τιμή δίκλινου δωματίου ήταν στα 50 ευρώ.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Μιλώντας στο Capital.gr η πρόεδρος του ΙΤΕΠ και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω Κωνσταντίνα Σβύνου, επιβεβαιώνει το πάγωμα στο ρυθμό που μπαίνουν οι νέες κρατήσεις στα ξενοδοχεία, κάτι που δεν θα γινόταν εάν δεν υπήρχε η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα λόγω του πολέμου. 

Ξεκινά δειλά η σεζόν

Η σεζόν, όπως εξηγεί έχει ξεκινήσει δειλά και ήδη στην Κω προσγειώνονται οι πρώτοι τουρίστες, μεμονωμένοι κυρίως, από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία με πτήσεις της Easyjet και της Ryanair. Συμπεράσματα εντούτοις δεν μπορούν ακόμη να εξαχθούν, καθώς η εικόνα των κρατήσεων διαμορφώνεται ανάλογα με την αγορά. Για παράδειγμα διαπιστώνεται μείωση στην ζήτηση από χώρες όπως η Γερμανία και η Πολωνία.

Η ίδια πάντως εμφανίζεται αισιόδοξη για τη φετινή σεζόν, λέγοντας πως αν υπάρχει ομαλότητα, σε επίπεδο αφίξεων ο τουρισμός θα καταφέρει να αγγίξει τα επίπεδα προ πανδημίας. Υπενθυμίζεται πως το 2019, τη χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, είχαμε πάνω από 30 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό.

Χρειάζεται προσπάθεια

“Παραμένουμε αισιόδοξοι ακόμη και μπροστά στην “τέλεια καταιγίδα”. Αισιοδοξία όμως δεν σημαίνει αφέλεια. Δεν σημαίνει κάθομαι με σταυρωμένα τα χέρια, περιμένοντας από τον ουρανό να βρέξει λύσεις. Αισιοδοξία σημαίνει φιλότιμη προσπάθεια για να καταφέρουμε να περάσουμε πάνω από τον πήχη των προκλήσεων” είπε και τόνισε ότι για να είναι βιώσιμες οι τουριστικές επιχειρήσεις την επόμενη μέρα, θα πρέπει να συνεχιστεί η στήριξή τους με επιμήκυνση δανειακών, φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων” σημείωνε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος, προσκεκλημένος στο συνέδριο του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ) με θέμα “Τουρισμός: Η Επόμενη Μέρα”.

“Το να περιμένουμε καλύτερες μέρες δεν έχει νόημα, αφού τις καλύτερες μέρες μόνο η δική μας προσπάθεια μπορεί να τις φέρει. Οι πελώριες ανατροπές και οι μεγάλες δυσκολίες, όχι μόνο δεν πρέπει να γίνουν άλλοθι στασιμότητας αλλά αντίθετα να αποτελέσουν μοχλό επιτάχυνσης” σημείωσε ο κ. Τάσιος και αναφέρθηκε στο θετικό momentum για την αξιοποίησή του και συγκεκριμένα στους πόρους που υπερβαίνουν τα 72 δις για τα επόμενα χρόνια μέσα από το Εθνικό Σχέδιο “Ελλάδα 2.0” και του Ταμείου Ανάκαμψης, το νέο ΕΣΠΑ και τα νέα εργαλεία,  όπως ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος.   

Related posts

Μείωση ΕΝΦΙΑ: Δείτε σε παραδείγματα τις μειώσεις που αφορούν το σύνολο της μεσαίας τάξης της χώρας

4press

Ο Απόλλων Πατρών τίμησε για την προσφορά του τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα

4press

ΠΑΤΡΑ: Ο Εμπορικός σύλλογος ανακοίνωσε το νέο ωράριο της επανόδου της αγοράς

4press