Ειδήσεις

Το Τατόι μεταμορφώνεται – Ξεκινούν τα έργα στο πρώην Βασιλικό Κτήμα

Παίρνουν μπρος τα έργα στο Τατόι. Ήδη η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ζήτησε την εκταμίευση 50.000 ευρώ προκειμένου να συντηρηθούν τα κινητά ευρήματα στο πρώην Βασιλικό Κτήμα.

Στο κτίριο του δασοφύλακα στήθηκαν ήδη εργοτάξια και ενισχύθηκε η αστυνομική δύναμη. Σύμφωνα με την Καθημερινή, σε σύσκεψη που έγινε την περασμένη εβδομάδα υπό την υπουργό Πολιτισμού ζητήθηκε να κατατεθούν μέσα σε 15 ημέρες ο προγραμματισμός των εργασιών που πρέπει να γίνουν. Στόχος είναι να παραμείνουν ασφαλή όσα αντικείμενα είναι σε κοντέινερ και να συντηρηθούν όσα χρειάζεται προκειμένου να μην ρημάζουν σε αποθήκες.

Στις 3 Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία υποβολής προσφορών για την εκπόνηση στατικής μελέτης στο θερινό ανάκτορο και στις 9 Οκτωβρίου θα αποσφραγιστούν οι προσφορές. Μέσα στον Σεπτέμβριο θα συζητηθεί η μελέτη για την αποκατάσταση της οικίας φροντιστή και με την βοήθεια και του Συλλόγου Φίλων Τατοΐου θα παραδοθεί η μελέτη για την οικία Στουρμ ένα κτίσμα του 1874 που πήρε το όνομά του από τον αγρονόμο και οινοποιό Στουρμ. Σε αυτόν ανήκε και ο πίθηκος που δάγκωσε τον 27χρονο Βασιλιά Αλέξανδρο όταν έκανε περίπατο στο κτήμα. Το τραύμα είχε μολυνθεί και ο Βασιλιάς πέθανε.

Οι μελέτες συνολικά είναι 7 για ορισμένα από τα 40 κτίρια και κάποιες εκπονήθηκαν με χορηγίες. Ο στόχος της κυβέρνησης όπως τον είχε περιγράψει και ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές του δηλώσεις είναι να αναδειχθεί το πρώην βασιλικό κτήμα ως ενιαία πολιτιστική οντότητα και μουσείο. Θα μετατραπεί επίσης ένα μέρος του σε αγροδιατροφική μονάδα με περιπατητικές διαδρομές ανοικτή σε όλο τον κόσμο.

Related posts

Το Facebook έκλεισε 5,4 δισεκατομμύρια προφίλ με πορνογραφία και ρατσιστικές αναρτήσεις

4press

Μεταναστευτικό: Έντονες αντιδράσεις μετά την απόφαση της κυβέρνησης για νέες δομές

4press

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα: Σε ύφεση η φωτιά στην Ηλεία – Σχεδόν 33.000 στρέμματα κάηκαν στις Κεχριές

4press