Ειδήσεις

Τρεις Ιεράρχες: Ποιοι ήταν οι προστάτες των γραμμάτων – Τι συμβολίζει η σημερινή εορτή τους

Ο ρόλος του Κωνσταντίνου Θ’.

Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο Βασίλειος ο Μέγας και ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός ή Θεολόγος αποκαλούνται Τρεις Ιεράρχες και τιμούνται σήμερα (30/01).

Η εορτή τους καθιερώθηκε τον 11ο αιώνα από τον Μητροπολίτη Ευχαΐτων Ιωάννη Μαυρόποδα.

Την περίοδο εκείνη του «διανοητικού αναβρασμού» ο Κωνσταντίνος Θ’ Μονομάχος αναδιοργάνωνε τη Νομική Σχολή της Κωνσταντινούπολης η οποία κατάρτιζε τα μελλοντικά στελέχη της Βυζαντινής διοίκησης, στελεχώνοντας την Σχολή με λόγιους όχι αριστοκρατικής καταγωγής. σε αυτούς συμπεριλαμβάνονταν ο Μιχαήλ Ψελλός, ο Ιωάννης Ξιφιλίνος και ο Ιωάννης Μαυρόπους.

Οι μεταρρυθμίσεις που ο Κωνσταντίνος Θ΄ προωθούσε και με τις οποίες ταυτίστηκε ο Ψελλός και η ομάδα του τους εξανάγκασε έναν-έναν σε παραίτηση στη συνέχεια.

Πράγματι, οι συνεχείς επιθέσεις εκ μέρους του παλιού δικαστή Οφρυδά ήταν μια έκφραση δυσαρέσκειας για τον τρόπο στέρησης του ελέγχου της νομικής εκπαίδευσης εκ μέρους των καθημερινών εργατών του νόμου, της συντεχνίας των συμβολαιογράφων.

Η Μνήμη των Τριών Ιεραρχώνέρχεται να συμβολίσει μεταφορικά την Αγία Τριάδα και τον ρόλο των Τριών Πατέρων στη διαμόρφωση του Τριαδικού Δόγματος και να υποδηλώσει τα όρια προσέγγισης του ελληνικού φιλοσοφικού στοχασμού.

Related posts

Τι αλλάζει για τους επιστήμονες που θέλουν να προσληφθούν στο Δημόσιο

4press

Επίδομα βενζίνης: «Ανοίγει» την Τρίτη του Πάσχα η πλατφόρμα, με κωδικούς TaxisNet και ΑΦΜ οι αιτήσεις

4press

Εικόνες καταστροφής από τη θεομηνία στην Κρήτη

4press

Leave a Comment