Ειδήσεις

Φορολογικές Δηλώσεις 2022: Τι πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να μην πληρώσουν επιπλέον φόρο

Οι παγίδες κρύβονται στους κωδικούς που αναγράφονται τα ποσά της δαπάνης για την αγορά ή ανέγερση ενός ακινήτου και τα μισθώματα φοιτητικής στέγης, τη δωρεάν παραχώρηση και την φιλοξενία, όπως και τους κωδικούς που δηλώνονται τα ανείσπρακτα ενοίκια.

Ειδικότερα:

1.Αγορά- ανέγερση κατοικίας: Ιδιαίτερα προσοχή πρέπει να δοθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να μην πέσουν στην παγίδα των τεκμηρίων και κληθούν να πληρώσουν «παραφουσκωμένους» φόρους. Συγκεκριμένα, τεκμήριο αποτελεί το τίμημα της αγοράς ενός ακινήτου που αναγράφεται στο συμβόλαιο αλλά και ο φόρος μεταβίβασης που καταβλήθηκε, τα συμβολαιογραφικά έξοδα καθώς και άλλα έξοδα που ανεβάζουν ακόμη περισσότερο την τεκμαρτή δαπάνη.

Επιπλέον του φόρου που θα προκύψει από αυτό, θα υπολογιστεί και το τεκμήριο διαβίωσης. Ο φόρος με βάση το τεκμήριο υπολογίζεται από το πρώτο τετραγωνικό του ακινήτου. Εξαιρετικά σημαντικό για την αποφυγή επιπλέον φόρου είναι τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την απόκτηση κατοικίας να καλύπτονται από τον φορολογούμενο, προκειμένου οι ιδιοκτήτες να μην πέσουν στην παγίδα των τεκμηρίων.

Κρίσιμος χρόνος για να υπολογιστεί το ποσό της τεκμαρτής δαπάνης είναι ο χρόνος σύνταξης του συμβολαίου μεταβίβασης του ακινήτου εφόσον καταβληθεί ολόκληρο το τίμημα και παραδοθεί η χρήση και η κυριότητα του ακινήτου διαφορετικά, το ποσό της δαπάνης θα κατανέμεται στα φορολογικά έτη που καταβάλλονται οι δόσεις, όπως αυτό προκύπτει από σχετικά παραστατικά πληρωμής. Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση σύνταξης προσυμφώνου αγοράς.

Σε ανέγερση οικοδομής εφόσον η ανέγερση διαρκέσει περισσότερο του ενός έτους, σε κάθε έτος σαν ποσό δαπάνης θα ληφθεί το αντίστοιχο του κόστους ανέγερσης στο ίδιο έτος, εκτός εάν χρόνος καταβολής έχει οριστεί διαφορετικά (π.χ. ο χρόνος αποπεράτωσης της οικοδομής).

Related posts

Εκλογές 2019: Τραγωδία στο Μεσολόγγι – 19χρονος φαντάρος πήρε άδεια για να ψηφίσει & σκοτώθηκε σε τροχαίο (φώτο)

4press

Τεταμένες οι σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας, οι Ρώσοι κάλεσαν τον Αμερικανό πρέσβη

4press

Πάτρα: Τροχαίο ατύχημα με εγκατάλειψη μοτοσικλετιστή- Αναζητούνται μάρτυρες

4press