Ειδήσεις

Φουλάρει τις “μηχανές” ο τουρισμός, αύξηση 28% στις αεροπορικές θέσεις από το εξωτερικό

Δυναμικά κάνει πρεμιέρα ο Μάιος, με τις προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις από το εξωτερικό να είναι αυξημένες κατά 28% την πρώτη εβδομάδα του μήνα σε σχέση με την προηγούμενη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται στο recovery tracker του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, με δεδομένα από την εταιρεία μετρήσεων ταξιδιωτικών δεδομένων OAG, την εβδομάδα από τις 2 έως τις 8 Μαΐου έχουν προγραμματιστεί 500 χιλιάδες αεροπορικές θέσεις, 110 χιλιάδες περισσότερες σε σύγκριση με την εβδομάδα από τις 25 Απριλίου έως την 1η Μαΐου.

Οι αριθμοί δείχνουν πως η ζήτηση για ταξίδια στην Ελλάδα γίνεται όσο περνούν οι ημέρες και πιο ισχυρή, με τους επιχειρηματίες του τουρισμού να είναι πλέον πολύ αισιόδοξοι για την πορεία την σεζόν, παρά το πάγωμα των κρατήσεων που παρατηρούνταν το Μάρτιο, εξαιτίας του ρωσο-ουκρανικού πολέμου.

Μάλιστα, όπως εκτιμούν, οι επόμενες εβδομάδες θα φέρουν ακόμη καλύτερες επιδόσεις, καθώς αίρονται οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, όπως και η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Υγείας, ισχύει η αναστολή covid pass από την 1η Μαΐου  και επαναφορά της χωρητικότητας στο 100%, όπως και η αναστολή πιστοποιητικού EUDCC στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ροή από όλες τις βασικές αγορές

Η ζήτηση για αεροπορικές θέσεις είναι ανεβασμένη από όλες τις βασικές για τον ελληνικό τουρισμό αγορές και ειδικά από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Ελβετία, το Βέλγιο, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Όσον αφορά την κίνηση στα αεροδρόμια, μετά την πρωτεύουσα ακολουθούν το Ηράκλειο, η Θεσσαλονίκη, η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Κως, τα Χανιά, η Σαντορίνη, η Μύκονος και η Ζάκυνθος.

Παράλληλα ξεκινούν να αυξάνονται οι πληρότητες στα καταλύματα που σε μεγάλο ποσοστό έχουν ήδη ανοίξει στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Μετά τις πολύ υψηλές πληρότητες του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, οι κρατήσεις καταγράφουν σημαντική άνοδο, τόσο για το Μάιο όσο και για τον Ιούνιο, με τις πληρότητες να υπολογίζεται πως θα εκκινήσουν από το 60%. Για τον Ιούλιο ήδη τα πρώτα σημάδια είναι πολύ ενθαρρυντικά.

Τι θα γίνει με τα έσοδα

Στο κρίσιμο σκέλος των τουριστικών εσόδων, αν και επισήμως οι τουριστικοί φορείς δεν θέτουν ποσοτικό στόχο για τις φετινές εισπράξεις, επαγγελματίες προσδοκούν πως τα έσοδα μπορούν να κυμανθούν πάνω από τα 16 δισεκατομμύρια, προσεγγίζοντας ακόμη και τα δεκαοκτώ.

Το 2019 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 12,8% σε σύγκριση με το 2018, φτάνοντας στα 18,2 δισ. ευρώ. Η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων ήταν αποτέλεσμα της αύξησης της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 8,5%, καθώς και στην άνοδο της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 4,1%. 

Οι αφίξεις άγγιξαν τα 31,3 εκατομμύρια ταξιδιώτες, έναντι 30,1 χιλ. εκατομμυρίων  ταξιδιωτών το 2018.

capital

Related posts

ΠΑΤΡΑ: Ολοκληρώθηκε η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση με το ατελείωτο χρωματιστό ποτάμι 50.000 καρναβαλιστών – ΦΩΤΟ – Ακολουθεί η καύση του Βασιλιά Καρνάβαλου για το τέλος του καρναβαλιού 2019

4press

Ληστεία στην Πάτρα σε πρακτορείο ΟΠΑΠ

4press

ΠΑΤΡΑ: Σε εξέλιξη η πορεία για το Πολυτεχνείο – Επί ποδός η ΕΛ.ΑΣ

4press