Ειδήσεις

Aποφάσεις για έκτακτο επίδομα και μέτρα στήριξης 

Η εκτίναξη στο 7,2% του πληθωρισμού τον Φεβρουάριο, ήταν μόνο μια γεύση από το κύμα ακρίβειας που ακολουθεί. Τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν για τον πληθωρισμό του Φεβρουαρίου τις συνέπειες του πολέμου και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξη του προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός παροδικά μπορεί να φτάσει και το 8%. Αυτό σημαίνει ότι μεσοσταθμικά ο πληθωρισμός θα κινηθεί το 2022 πάνω από το 5%. 

Με αυτά τα δεδομένα το υπουργείο Οικονομικών αναζητά γραμμές άμυνας στη βάση των μέτρων στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός. Η λύση της εξίσωσης όμως είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς όσο περνούν οι μέρες και ο πόλεμος μαίνεται, τόσο επιβαρύνεται η κατάσταση και ταυτόχρονα στενεύουν τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Σημαντικό ρόλο για τα επόμενα βήματα θα παίξει η ταχύτητα με την οποία θα λάβει τις αποφάσεις η Ε.Ε και κυρίως με την ταχύτητα που θα τις υλοποιήσει. Οι πρώτες κινήσεις από την πλευρά της Κομισιόν γεννούν αισιοδοξία καθώς δίνεται η δυνατότητα επιδότησης των επιχειρήσεων προκειμένου να αντέξουν την πίεση από την αύξηση των τιμών. Ειδικότερα η απόφαση ότι τα κράτη μέλη μπορούν σε εξαιρετικές περιπτώσεις να προχωρούν στη ρύθμισης των τιμών και ταυτόχρονα να αναδιανέμουν τα έσοδα από τα υψηλά κέρδη του ενεργειακού τομέα και την εμπορία εκπομπών ρύπων στους καταναλωτές, αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών στην ενέργεια.

Στήριξη από την ΕΚΤ

Θετικά ήταν τα νέα και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ξεκαθαρίζοντας ότι τα Ελληνικά ομόλογα θα στηριχθούν, έστω και αν η Ελλάδα δεν έχει την απαιτούμενη βαθμίδα αξιολόγησης. Το επόμενο στάδιο είναι η συγκεκριμενοποίηση των αποφάσεων της Κομισιόν σχετικά με τη μέθοδο αντιμετώπισης των παρενεργειών στις τιμές της ενέργειας και ως εκ τούτου στις τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών.

Η απάντηση που περιμένει η Αθήνα αφορά το είδος των κρατικών δαπανών οι οποίες θα μπορέσουν να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό του ελλείμματος, προκειμένου να υπολογιστούν τα δημοσιονομικά περιθώρια και να οριστικοποιηθούν οι παρεμβάσεις. Ο προβληματισμός βέβαια στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι πολύ μεγάλος. Είναι ενδεικτικό ότι ο υπουργός Οικονομικών με κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει ότι η ζημία που έχει γίνει είναι μεγάλη και δεν μπορεί να καλυφθεί στο σύνολο της, ωστόσο θα υπάρξουν παρεμβάσεις για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Μέτρα «στο τραπέζι»

Η εκτίμηση από την πλευρά του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι ότι οι νέες παρεμβάσεις θα κλειδώσουν σε σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό το αργότερο μέχρι την Τετάρτη, με στόχο να ανακοινωθούν προς το τέλος της εβδομάδας. Ο χρόνος των αποφάσεων, αλλά και των ανακοινώσεων έχει να κάνει με την σαφέστερη εικόνα όπου θα πρέπει να υπάρχει σχετικά με την πορεία των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο και τα καύσιμα.

Με το ύψος του λογαριασμού για την αντιμετώπιση της κρίσης, να είναι ακόμα άγνωστο και κυρίως να παραμένει αδιευκρίνιστο ποιος θα πληρώσει στο συνολικό κόστος, η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα πιθανά σενάρια για τα μέτρα ανάσχεσης της ακρίβειας.

Βέβαιο θεωρείται ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην «επιταγή ακρίβειας» την οποία εξήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Η καταβολή θα γίνει πριν το Πάσχα και όλα δείχνουν ότι θα επαναληφθεί το μοντέλο του επιδόματος Χριστουγέννων με περίπου 800.000 χαμηλοσυνταξιούχους, όπου η σύνταξη τους δεν ξεπερνούσε τα 600 ευρώ έλαβαν επίδομα 250 ευρώ. Δεδομένο θεωρείται ότι και σε αυτή την καταβολή θα δουν χρήματα και περίπου 170.000 ΑΜΕΑ, όπως και διπλό επίδομα οι δικαιούχοι ΚΕΑ.

Στο τραπέζι προς εξέταση είναι εποσης η ενεργοποίηση νέων προγραμμάτων επιδότησης δανείων στα πρότυπα του «Γέφυρα 1», αλλά και η αύξηση των μηνιαίων δόσεων σε πάνω από 70 για το επιστρεπτέο κομμάτι της προκαταβολής

Μείωση φόρων

Αυξάνονται διαρκώς οι πιέσεις από την πλευρά της αγοράς προκειμένου η κυβέρνηση να παρέμβει δραστικά προκειμένου να μειωθούν οι φόροι οι οποίοι επιβαρύνουν τις τιμές της ενέργειας και ειδικά την τιμής της βενζίνης η οποία έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ. Παρόλα αυτά στο Οικονομικό επιτελείο φαίνεται πως προς το παρόν δεν εξετάζουν κάτι τέτοιο καθώς εκτιμούν ότι η όποια μείωση θα χαθεί από την αύξηση των τιμών. Ωστόσο, η όλο αυξανόμενη πίεση από την ανοδική κούρσα των τιμών δεν μπορεί να αποκλείσει καμία πρόταση.

Related posts

Πυροβολισμοί με νεκρό στον Διόνυσο – Αναζητείται ο δράστης

4press

Φωτιά σε Άρλα Αχαϊας και Μποζαϊτικα

4press

ΠΑΤΡΑ: Τα ελαιόδενδρα του Δήμου Πατρέων στον Κοινωνικό Οργανισμό

4press