Ειδήσεις

TUI: Καταρρέει ο ταξιδιωτικός κολοσσός; Πόσο επηρεάζονται οι Έλληνες ξενοδόχοι

Η γερμανική εταιρεία ταξιδιών και τουρισμού και ο μεγαλύτερος tour operator της Ευρώπης έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα με την πανδημία του κορονοϊού. Η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung κυκλοφορεί με τίτλο του σχετικού άρθρου «Μάχη για την TUI» στο οποίο παρουσιάζει τον ταξιδιωτικό κολοσσό υπό κατάρρευση γεγονός που φυσικά ενισχύει τις ανησυχίες πολλών Ελλήνων ξενοδόχων στους οποίους ο ταξιδιωτικός όμιλος οφείλει εκατομμύρια ευρώ!

τεράστιο πλήγμα με την πανδημία του κορονοϊού έχει υποστεί η TUI

Σύμφωνα με το σημερινό αυτό άρθρο της εφημερίδας«τα πράγματα φαίνονται ζοφερά για την ταξιδιωτική εταιρεία TUI αυτή τη στιγμή. Αφού προέκυψαν οι ελπίδες για πρόωρο τέλος στην κρίση τους καλοκαιρινούς μήνες, οι επιχειρήσεις της εταιρείας έχουν σταματήσει πάλι στις περισσότερες χώρες λόγω του αυξανόμενου αριθμού των κρουσμάτων του κορονοϊού. Ο κύκλος εργασιών της TUI κινείται προς το μηδέν, πολλά έξοδα συνεχίζουν να τρέχουν, γι’ αυτό ο όμιλος απειλείται να μείνει σύντομα χωρίς χρήματα . Η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη βοηθήσει την εταιρεία δύο φορές με δάνεια από την κρατική τράπεζα KfW, συνολικού ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ. Άλλο ένα πακέτο βοήθειας βρίσκεται επίσης υπό διαπραγμάτευση, ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Συζητείται επίσης μια άμεση είσοδος του κράτους στην εταιρεία».

Η γερμανική εφημερίδα μάλιστα γράφει χαρακτηριστικά ότι «χωρίς νέα βοήθεια, η TUI απειλείται με κατάρρευση ως το Πάσχα, κάτι που θα προκαλούσε σοκ στον κλάδο και θα έθετε σε κίνδυνο πολλές από τις περίπου 70.000 θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο».

τα πράγματα φαίνονται ζοφερά για την ταξιδιωτική εταιρεία TUI

Η TUI ανέστειλε τις διακοπές στη Ιαπωνία – Η μαγική εμπειρία ζωής… ακυρώνεται!

Το ερώτημα που γεννάται μεταξύ άλλων είναι ότι η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο γερμανικός κολοσσός, κατά πόσο επηρεάζει του Έλληνες ξενοδόχους. Και η απάντηση είναι, πάρα πολύ. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο κατάρρευσης της εταιρείας απειλεί με καταστροφή εκατοντάδες Έλληνες ξενοδόχους, καθώς ο μεγαλύτερος tour operator της Ευρώπης έχει αφήσει τους ξενοδόχους με τεράστια χρέη και η χειμερινή σεζόν διαφαίνεται ακόμη πιο δύσκολη.

Το θέμα των οφειλών της ΤUI στους Έλληνες ξενοδόχους έχουν φέρει στη Βουλή με ερώτηση τους 35 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και στην Ευρωβουλή, ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης.

Τα δεδομένα και οι διαπραγματεύσεις σχετικά με το νέο χρηματοδοτικό πακέτο €1,8 δισ. στην TUI και αύξηση κεφαλαίου


Παρόλα αυτά ταξιδιωτικός κολοσσός εξασφάλισε νέο χρηματοδοτικό πακέτο ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ μετά από συμφωνία με ιδιώτες επενδυτές, τράπεζες και την γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Το πρόσθετο χρηματοδοτικό πακέτο, μετά τα 2 προηγούμενα συνολικού ύψους 3 δισ. €, ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβάνει και αύξηση κεφαλαίου περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ, με δικαιώματα εγγραφής και μετατρέψιμες ομολογίες 420 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Οικονομικής Υποστήριξης.

Στην αύξηση κεφαλαίου θα συμμετάσχει ο Ρώσος επιχειρηματίας και μεγαλομέτοχος της TUI Alexei Mordashov, του οποίου οι εταιρείες κατέχουν το ένα τέταρτο των μετοχών του TUI Group.

Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, η κυπριακή εταιρεία Unifirm που ελέγχεται από τον Mordashov θα αυξήσει το μερίδιό της στην TUI με εισφορά μετρητών, από το τρέχον 24,9% σε 30%. Η οικογένεια Mordashov έχει πραγματοποιήσει μακροπρόθεσμες στρατηγικές επενδύσεις στην TUI και, με την εταιρεία Unifirm Ltd, ως ο μεγαλύτερος μεμονωμένος μέτοχος της TUI, δεσμεύτηκε να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου.

Τα νέα οδήγησαν σε εκρηκτική αύξηση της τιμής της μετοχής TUI, στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, από 3 σε 5,78 ευρώ.

το νέο χρηματοδοτικό πακέτο €1,8 δισ. στην TUI

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το πακέτο περιλαμβάνει:

  • Αύξηση κεφαλαίου με δικαιώματα εγγραφής περίπου 500 εκατ. €
  • Μετατρέψιμο ομολογιακό σε μετοχές της TUI (silent participation convertible into shares) από το WSF ύψους 420 εκατ. ευρώ
  • Ένα μη μετατρέψιμη ομολογιακό (non-convertible silent participation) από το WSF ύψους 280 εκατ. ευρώ ·
  • Κρατική εγγύηση 400 εκατομμυρίων ευρώ ή, εναλλακτικά, αντίστοιχη αύξηση της μη μετατρέψιμης συμμετοχής από το WSF και
  • Πρόσθετη πιστωτική διευκόλυνση κατά KfW ύψους 200 εκατ. ευρώ και παράταση υπάρχουσας πιστωτικής διευκόλυνσης από την KfW έως τον Ιούλιο του 2022.

Το χρηματοδοτικό πακέτο ενισχύει τη θέση της TUI και της παρέχει επαρκή αποθέματα ρευστότητας σε αυτό το ευμετάβλητο περιβάλλον της αγοράς. Εξισορροπεί επίσης τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς μέχρι τις αρχές της θερινής περιόδου του 2021. Το πακέτο έγινε απαραίτητο λόγω των αυξανόμενων ταξιδιωτικών περιορισμών που προκαλούνται από τον αυξανόμενο αριθμό μολύνσεων και την αναβολή κρατήσεων μέχρι την ημερομηνία πραγματοποίησης του ταξιδιού, από μεγάλο μερίδιο των πελατών.

TUI αεροπλάνο

Ο Fritz Joussen, Διευθύνων Σύμβουλος της TUI AG δήλωσε: «Πριν από την πανδημία του κορονοϊού, η TUI ήταν μια πολύ υγιής εταιρεία. Η αγορά είναι ανέπαφη, η ζήτηση είναι εκεί. Ωστόσο, από τον Μάρτιο δεν καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε σημαντικές πωλήσεις. Το επιχειρηματικό μας μοντέλο μας επιτρέπει να αντιδράμε πολύ ευέλικτα στις βραχυπρόθεσμες αλλαγές στην πανδημική κατάσταση, ακριβώς όπως επανεκκινήσαμε με επιτυχία το πρόγραμμα ταξιδιού για μερικές εβδομάδες τον Ιούλιο μετά το πρώτο κύμα. Οι άνθρωποι θέλουν να ταξιδέψουν, ο τουρισμός παραμένει μια αναπτυσσόμενη βιομηχανία και ένας σημαντικός κλάδος της οικονομίας. Το χρηματοοικονομικό πακέτο δημιουργεί την ασφάλεια για τους επόμενους μήνες και της προετοιμασίας του Ομίλου στρατηγικά και διαρθρωτικά για την εποχή μετά την πανδημία. Με αυτά τα μέτρα, ο Όμιλος εξασφαλίζει ρευστότητα για το 2021, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει τις δομές του ισολογισμού μας μακροπρόθεσμα. Το συνολικό πακέτο της χρηματοδότησης από διάφορους εταίρους δείχνει ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν ευρεία εμπιστοσύνη στο μέλλον του Τουρισμού και του Ομίλου TUI».

Αυτό το περαιτέρω πακέτο χρηματοδότησης συμπληρώνει τα υφιστάμενα χρηματοδοτικά μέτρα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας με τη μορφή πιστωτικού ορίου από την KfW συνολικού ύψους 2,85 δισεκατομμυρίων ευρώ και ομολόγου WSF ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ με δικαιώματα προαίρεσης περίπου 58,7 εκατομμύρια μετοχές.

Related posts

Στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ ανακαλύφθηκε κοίτασμα «μαμούθ»

4press

Βίντεο από την τοποθέτηση κυματογράφου στη θαλάσσια περιοχή του Νότιου Λιμένα Πατρών για την παρακολούθηση της διάβρωσης των ακτών

4press

Στα άκρα ο κανονισμός του κοινοβουλίου λόγω Καμμένου – Αύριο η επιχείρηση διάσωσης

4press