Επικαιρότητα

Ενεργειακή ακρίβεια: Αυτά είναι τα μέτρα που μελετούν στην κυβέρνηση -Στο τραπέζι ξανά και το επίδομα

Τις προτάσεις για την αντιμετώπιση του ενεργειακού αναμένει από τους αρμόδιους υπουργούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την προσεχή εβδομάδα.

Σε σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσουν στον πρωθυπουργό, οι αρμόδιοι υπουργοί και οι συνεργάτες του, τις προτάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Στο τραπέζι υπάρχουν διάφορες σκέψεις που επεξεργάζονται τα υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας και έχουν ως στόχο να απορροφήσουν τις αυξήσεις των λογαριασμών ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων. «Δεν υπάρχει καμία απόφαση αυτή τη στιγμή. Ο πρωθυπουργός θα αξιολογήσει τις προτάσεις και θα προκρίνει την κατάλληλη λύση», σημειώνει στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη.

Η… δημοφιλής πρόταση για την τιμή του φυσικού αερίου
Η πρόταση που έχει πάρει την μεγαλύτερη δημοσιότητα αφορά την παρέμβαση στην τιμή του φυσικού αερίου. Ένα είδος πλαφόν όσον αφορά το κόστος για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που θα είχε ως αποτέλεσμα την ραγδαία μείωση των λογαριασμών. Ωστόσο, πηγές με γνώση των συζητήσεων επισημαίνουν τις τεχνικές δυσκολίες αυτού του εγχειρήματος και ειδικά του τρόπου χρηματοδότησης. Επίσης, υπάρχει και ένα πολιτικό ζήτημα που μπορεί να προκύψει αν ξαφνικά η κυβέρνηση ανακοινώσει πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος. Θα ερχόταν σε αντίθεση με όσα υποστηρίζει τους τελευταίους μήνες απορρίπτοντας ανάλογη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Τα χρήματα που τώρα δαπανούνται για την απευθείας επιδότηση των λογαριασμών των καταναλωτών θα πρέπει να δοθούν στις εταιρείες που θα αγοράζουν σε υψηλές τιμές το φυσικό αέριο.

Σενάριο για αύξηση επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος
Ένα άλλο σενάριο που συζητείται είναι η συνέχιση της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με μεγαλύτερα ποσά. Η απόφαση σε κυβερνητικό επίπεδο για αύξηση των δαπανών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης είναι ειλημμένη. Το τελικό ύψος δεν έχει κλειδώσει, ωστόσο αναμένεται να ξεπεράσει τα δύο εκατομμύρια και ο πρωθυπουργός έχει τονίσει ότι αν δεν υπάρξει παρέμβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις με επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.

Σε ποια άλλα πεδία σχεδιάζεται παρέμβαση
Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα είναι όμως το μόνο πεδίο παρέμβασης από την πλευρά της κυβέρνησης. Στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν εντός του Μαΐου την απόφαση της Κομισιόν για την δημοσιονομική πολιτική του 2023 και αναλόγως την πορεία του ελλείμματος να διαμορφωθούν τα περιθώρια περαιτέρω δημοσιονομικών παρεμβάσεων. Τα μέτρα στήριξης, άλλωστε, θα συνεχιστούν και τον επόμενο μήνα, οπότε και «πιθανότατα θα πρέπει να επεκταθεί και να διευρυνθεί η επιδότηση καυσίμων και θα πρέπει να συνεχιστεί η κάρτα», όπως δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας (ΣΚΑΪ). Προς τον πρωθυπουργό υπάρχει εισήγηση να επαναληφθεί τους επόμενους μήνες το επίδομα των 200 ευρώ προς τους ευάλωτους και η έστω και μικρή διεύρυνση των δικαιούχων. Το μήνυμα είναι ότι «εξετάζονται τα πάντα και θα συζητηθούν σε κεντρικό επίπεδο από τον πρωθυπουργό», ενώ καθοριστικός παράγοντας σε όλες τις αποφάσεις είναι τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής στις 30 -31 Μαΐου. 

Πηγή: iefimerida.gr

Related posts

Γαλλία: Εκλογές – δοκιμασία για Μακρόν με το βλέμμα στον β’ γύρο

4press

Έκρηξη σε κρεοπωλείο στο σταθμό Λαρίσης – Ένας σοβαρά και δύο ελαφρά τραυματίες

4press

Πού θα γίνουν δωρεάν rapid test σε Πάτρα και Αχαΐα από σήμερα, ως τη Δευτέρα

4press