Επικαιρότητα

Επιτρέπονται και πάλι οι επισκέψεις σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, αλλά υπό προϋποθέσεις

Αναγνωρίζοντας τη δυσκολία της απόφασης, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων υιοθέτησε ένα πλαίσιο που επιτρέπει την επίσκεψη των ηλικιωμένων που διαμένουν στις ΜΦΗ αλλά με ασφάλεια.

Τη δυνατότητα να δεχθούν επισκέψεις από τους δικούς τους ανθρώπους έχουν πλέον όσοι φιλοξενούνται σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ), αλλά και άλλες δομές που φιλοξενούν άτομα με αναπηρίες ή/και χρόνιες παθήσεις, μετά από την έγκριση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Ωστόσο, για την επίσκεψη θα πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις: ένα άτομο ανά επίσκεψη, το οποίο θα πρέπει να έχει υποβληθεί και σε rapid ή μοριακό τεστ, το τελευταίο 24ωρο, για να αποκλειστεί τυχόν μετάδοση του κορονοϊού, τηρώντας παράλληλα και όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Μέχρι πρότινος, η Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι της Covid-19, είχε εισηγηθεί την πλήρη αναστολή του επισκεπτηρίου στις ΜΦΗ, εξαιτίας της υψηλής μεταδοτικότητας που παρουσιάζει η παραλλαγή «Όμικρον» και του αυξημένου κινδύνου συρροών στις ΜΦΗ, οι οποίες όπως έχει φανεί από τα ως τώρα διαθέσιμα στοιχεία, έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια ζωής των ηλικιωμένων ατόμων σε πολύ υψηλότερη συχνότητα σε σχέση με άλλες ομάδες πληθυσμού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείο Υγείας, στη συνεδρίαση της Επιτροπής στις 9 Μαρτίου 2022, στο πλαίσιο της μερικής αποκλιμάκωσης των μέτρων, τα μέλη εισηγήθηκαν στην Κυβέρνηση την κατάργηση της αναστολής του επισκεπτηρίου, επιτρέποντας το επισκεπτήριο σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, στα Θεραπευτήρια χρονίως πασχόντων, στις κλειστές δομές φιλοξενίας ατόμων με αναπηρία και στα παραρτήματα των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας ανά περιφέρεια που φιλοξενούν ηλικιωμένους, άτομα με αναπηρία ή/και χρονίως πάσχοντες στην τρέχουσα περίοδο της εκτεταμένης διασποράς του ιού SARS-CoV-2 στην κοινότητα και της ιδιαίτερα υψηλής μεταδοτικότητας της παραλλαγής «Όμικρον» του ιού και της ικανότητας αυτής της παραλλαγής για ανοσιακή διαφυγή, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Έτσι, επιτρέπεται το επισκεπτήριο σε έναν επισκέπτη τη φορά (για να αποφεύγεται ο συνωστισμός στους χώρους των Μονάδων και να μειωθεί η πιθανότητα μετάδοσης), εφόσον παρουσιάσει αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου (με ταχύ αντιγονικό ή μοριακό τεστ) του τελευταίου εικοσιτετραώρου προ της επίσκεψης και με την ταυτόχρονη λήψη των απαραίτητων μέτρων πρόληψης της διασποράς (υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας, υγιεινή χεριών, κλπ).

Η Επιτροπή κατέληξε σε αυτήν την πρόταση αφού εξέτασε το εν λόγω ζήτημα σε τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις, διερευνώντας διεξοδικά κάθε πτυχή και σταθμίζοντας από τη μια, τον εξαιρετικά αυξημένο κίνδυνο απώλειας της ζωής των ηλικιωμένων λόγω της Covid-19, και από την άλλη, τη βαθύτατα ανθρώπινη ανάγκη να έχουν επαφή με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι μπορεί να φύγουν από τη ζωή από φυσικά αίτια.

«Αναγνωρίζοντας τη δυσκολία της απόφασης, η Επιτροπή υιοθέτησε ένα πλαίσιο που επιτρέπει την επίσκεψη των ηλικιωμένων που διαμένουν στις ΜΦΗ αλλά με ασφάλεια, ώστε να προστατευτεί η ζωή και η υγεία τους και να μη στερηθούν τη ζωτικής σημασίας επαφή με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Τα μέτρα επανεξετάζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα με βάση την τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση. Σε αυτό το πλαίσιο, μόλις η Επιτροπή εισηγηθεί ότι μπορεί να υπάρξει περαιτέρω αποκλιμάκωση στους περιορισμούς που ισχύουν για το επισκεπτήριο των ασθενών στις ΜΦΗ, η Κυβέρνηση θα προχωρήσει αμέσως σε χαλάρωση του μέτρου».

Related posts

«Τελείωσε ο πόλεμος» στο Αφγανιστάν: Αποχώρησαν και οι τελευταίοι στρατιώτες των ΗΠΑ (βίντεο)

4press

Γλυκά Νερά: Οι απαντήσεις του συζυγοκτόνου Μπάμπη Αναγνωστόπουλου περί συνεργού

4press

Κάλυψη Πάγιων Δαπανών: Πώς θα γίνει, ποιες επιχειρήσεις αφορά

4press