Επικαιρότητα

Στους 300 οι νεκροί από τον βομβαρδισμό στο θέατρο της Μαριούπολης 

Τουλάχιστον 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη ρωσική βομβιστική επίθεση στο θέατρο της Μαριούπολης στις 16 Μαρτίου, ανακοίνωσε το δημοτικό συμβούλιο. Αυτός ο αριθμός επιβεβαιώνεται από μάρτυρες που βρίσκονταν εκεί. Ένας μάρτυρας λέει ότι πέθαναν και έγκυες γυναίκες που μεταφέρθηκαν από ένα βομβαρδισμένο νοσοκομείο.

Στον αντίποδα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι επιβεβαιώνει τον θάνατο 1.351 ανδρών του στρατού της Ρωσίας και τον τραυματισμό 3.825 ακόμα στρατιωτικών.

Πέρασαν 30 μέρες. Ένας μήνας από το πρωινό που οι δυνάμεις του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ξεκίνησαν να σπέρνουν τον όλεθρο στο έδαφος της Ουκρανίας. Οι πόλεις δέχονται καθημερινά πλήγματα και εκατομμύρια άμαχοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε αναζήτηση προστασίας.

Ορισμένες ρωσικές στρατιωτικές μονάδες έχουν αρχίσει να αποσύρονται από τις περιοχές στις οποίες είχαν αναπτυχθεί αφού υπέστησαν βαριές απώλειες, ανέφερε το ουκρανικό γενικό επιτελείο σε ενημέρωσή του για την κατάσταση στα πεδία των μαχών νωρίς σήμερα. Ορισμένες ρωσικές μονάδες αποσύρθηκαν στη Ρωσία καθώς έχασαν τους μισούς τους άνδρες, κατά την ίδια πηγή.

Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου λέει ότι η Ουκρανία κατέλαβε πόλεις και θέσεις έως και 35 χιλιόμετρα ανατολικά του Κιέβου μετά από αντεπιθέσεις και οι Ρώσοι υποχώρησαν σε υπερεκτεταμένες γραμμές ανεφοδιασμού

Καθώς η ρωσική εισβολή μπήκε στον δεύτερό της μήνα, η κατάσταση στα μέτωπα είναι “πρακτικά παγωμένη”, σύμφωνα με τον Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ρωσικές μονάδες συνεχίζουν τον αποκλεισμό στις πόλεις Χάρκοβο και Σούμι, σύμφωνα με το γενικό επιτελείο, ενώ ετοιμάζονται για νέα επίθεση στην Ιζιούμ.

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε την Παρασκευή ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν εν μέρει να δημιουργήσουν έναν χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία από έδαφος στην περιοχή του Ντόνετσκ: “Ο εχθρός πέτυχε εν μέρει στη δημιουργία ενός χερσαίου διαδρόμου μεταξύ της προσωρινά κατεχόμενης Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας και μέρους της περιοχής του Ντόνετσκ”, ανέφερε σε διαδικτυακή ανάρτηση.

Στο διπλωματικό πεδίο, ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίσκι δήλωσε ότι η Μόσχα επιδιώκει μια συνολική συμφωνία στις συνομιλίες με το Κίεβο που να καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, χωρίς τα οποία η επίτευξη συμφωνίας δεν είναι εφικτή. Όπως μετέδωσε το Interfax, o Μεντίνσκι υποστήριξε ότι το Κίεβο προσπαθεί να παρατείνει τις διαπραγματεύσεις.

Παράλληλα ανέφερε ότι οι δύο πλευρές έχουν πετύχει συγκλίσεις σε δευτερεύονται θέματα, αλλά δεν έχουν σημειώσει ουσιαστική πρόοδο σε σημεία-κλειδιά. 

Related posts

Ξέσπασε κατά ειδικών ο σύζυγος της μητέρας που πέθανε μετά από εμβολιασμό με AstraZeneca

4press

Τιμητική πλακέτα στον Αντιπεριφερειάρχη Φ. Ζαΐμη για την προσφορά του από τη περιβαλλοντική οργάνωση SaveCoast

4press

Στ. Τσιτσιπάς: Μεγάλη τιμή να εκπροσωπώ την Ελλάδα

4press