Μαγειρική

Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Σουφλέ με κιμά και ψωμί – Οικονομική, εύκολη και πεντανόστιμη συνταγή. Ζεστό είναι ακαταμάχητο!

 Ζεστό είναι ακαταμάχητο!

Υλικά 

Για το σουφλέ

  • 1 συσκ. μεγάλη ψωμί του τοστ χωρίς κόρα
  • 3/4 φλ. τριμμένο τυρί (κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα)
  • 1 ½ φλ. τυρί τριμμένο (γραβιερα ή κασέρι)
  • 2 ντοματες (ώριμες κομμένες σε φέτες)
  • 2 καρότα ψιλοτριμμένα
  • 4 μεγάλα αυγά
  • 2 φλ. μεγάλα αυγά
  • 1 τεμάχιο/ια γιαούρτι (200 γρ.)
  • 1-2 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)

Για την σάλτσα κιμά

  • 800 γρ. κιμά μοσχαρίσιο (μία φορά περασμένο στη μηχανή του κιμά)
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 400 γρ. ντοματάκια κονκασέ (ή φρέσκια ψιλοκομμένη ντομάτα)
  • 1/3 φλ. κονιάκ
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 1 δαφνόφυλλο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)

EKTEΛΕΣΗ

Για το σουφλέ με κιμά και ψωμί

  • Για το σουφλέ με κιμά και ψωμί του τοστ, ξεκινάμε πρώτα να φτιάξουμε τη σάλτσα κιμά.
  • Ζεσταίνουμε πλασοτέ κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά, απλώνοντάς τον με κουτάλα.
  • Δεν ανακατεύουμε συνέχεια.
  • Αφήνουμε να ψήνεται καλά για να μη χάνει τα υγρά του με το συνεχές ανακάτεμα.
  • Αυτό διαρκεί περίπου 8 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε επιπλέον για 2 με 3 λεπτά, μέχρι να γίνουν διάφανα.
  • Ρίχνουμε το καρότο και σοτάρουμε για ένα με δυο λεπτά.
  • Σβήνουμε με το κονιάκ, και αφήνουμε για ένα με δυο λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  • Προσθέτουμε τη ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι, το δαφνόφυλλο και το ξύλο κανέλας.
  • Αφήνουμε την κανέλα ν’ αρωματίσει τον κιμά για 5 λεπτά και την αφαιρούμε.
  • Σκεπάζουμε τη σάλτσα κιμά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά (χωρίς προσθήκη υγρών) μέχρι να πιει τα υγρά του ο κιμάς και να συμπυκνωθούν οι γεύσεις.
  • Σε λαδωμένο μεγάλο πυρέξ, κάνουμε μια στρώση ψωμί του τοστ να καλυφθεί όλη η βάση του ταψιού.
  • Πασπαλίζουμε με το μισό τριμμένο καρότο.
  • Περιχύνουμε με την μισή σάλτσα κιμά, και πασπαλίζουμε με το μισό κεφαλοτύρι.
  • Καλύπτουμε πάλι με φέτες ψωμί του τοστ.
  • Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τριμμένο καρότο.
  • Περιχύνουμε ομοιόμορφα με την υπόλοιπη σάλτσα κιμά και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι.
  • Σκεπάζουμε τα υλικά με φέτες ψωμι του τοστ.
  • Καλύπτουμε με μια στρώση φέτες ντομάτας.
  • Πασπαλίζουμε με την γραβιέρα .
  • Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά με το γιαούρτι και το γαλα, με ένα σύρμα.
  • Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε λίγο μοσχοκάρυδο και περιχύνουμε το μείγμα στο ταψί, να καλυφθεί όλη η επιφάνεια.
  • Καλύπτουμε με βουτυρωμένο αντικολλητικό χάρτι το οποίο θέλουμε να ακουμπάει στην επιφάνεια των υλικών.
  • Αφήνουμε το σουφλέ κιμά, να σταθεί για 30 λεπτά στον πάγκο.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στην μεσαία σχάρα, στους 180ºC για 35 λεπτά περίπου μέχρι να φουσκώσει το σουφλέ κιμά και να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.
  • Αφήνουμε το σουφλέ κιμά να σταθεί για λίγα λεπτά κι έπειτα σερβίρουμε με σαλάτα εποχής.

Related posts

Ο Γιάννης Λουκάκος σε ένα εξαιρετικό πιάτο – Γαλοπούλα ρολό με προσούτο, σπαστές πατάτες και κρύα σάλτσα με τοματίνια

4press

Ντίνα Νικολάου: Μοσχαράκι κοκκινιστό με πετιμέζι και πουρέ πατάτα – κυδώνι – Πώς να αντισταθεί κανείς

4press

Μαγειρεύουμε με την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Λαχταριστό κοκκινιστό κοτόπουλο με χυλοπίτες στο φούρνο

4press