Μαγειρική

Γιάννης Λουκάκος: Κολοκυθόπιτα αλμυρή – Μια συνταγή που θα σα πάρει τα… μυαλά!

Μια εύκολη πίτα, για να κεράσετε τους καλεσμένους σας! 

ΥΛΙΚΑ

Για την πίτα

  • 1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο
  • γέμιση
  • 100 γρ. βούτυρο

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό κολοκύθια
  • 60 γρ. ελαιόλαδο
  • 300 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 300 γρ. φέτα, τριμμένη
  • 200 γρ. ανθότυρο, τριμμένο
  • 100 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
  • 15 γρ. άνηθος, ψιλοκομμένος
  • 15 γρ. δυόσμος, ψιλοκομμένος
  • 100 γρ τραχανάς γλυκός
  • 3 αυγά
  • 15 γρ. αλάτι
     

ΣΧΕΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

  • ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ ΠΡΑΣΙΝΑ
  • ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΦΡΕΣΚΑ
  • ΑΝΘΟΤΥΡΟ
  • ΤΡΑΧΑΝΑΣ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την πίτα

  • Βουτυρώνουμε ελαφρά το ταψί και απλώνουμε το πρώτο φύλλο έτσι ώστε να εφάπτεται σε όλα τα σημεία, στον πάτο και στα τοιχώματα του σκεύους, φροντίζοντας να προεξέχει από την επιφάνειά του. Το βουτυρώνουμε και τοποθετούμε από πάνω άλλα δύο φύλλα με τον ίδιο τρόπο βουτυρώνοντας τα ένα-ένα.
  • Στην επιφάνεια του τρίτου φύλλου στρώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και διπλώνουμε μέσα τις άκρες των φύλλων. Απλώνουμε από πάνω, 4 φύλλα, το ένα πάνω στο άλλο βουτυρώνοντάς τα κι αυτά ένα-ένα και σπρώχνουμε τις άκρες να μπουν μέσα.
  • Με ένα μαχαίρι, χαράζουμε την πίτα και αλείφουμε με βούτυρο.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο χωρίς αέρα στους 160°C μέχρι να πάρει ένα ωραίο και χρυσαφένιο χρώμα, για 45 λεπτά περίπου.
  • ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  Για την πίτα έχουμε χρησιμοποιήσει χειροποίητο χωριάτικο φύλλο. Μπορεί να χρειαστείτε διαφορετική ποσότητα ανάλογα με το φύλλο που θα χρησιμοποιήσετε.

Για τη γέμιση

Τρίβουμε τα κολοκύθια σε χοντρό τρίφτη, τα αλατίζουμε και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο τρυπητό να στραγγίσουν την υγρασία.  Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι ώστε να μαλακώσει και να πάρει λίγο χρώμα. Προσθέτουμε αλάτι, κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Χτυπάμε τα αυγά ελαφρά και ρίχνουμε τα τυριά, τον τραχανά, τον άνηθο, τον δυόσμο και το αλάτι.

Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια και ανακατεύουμε να ενωθούν όλα και να γίνουν μία μάζα.

Related posts

Κέικ αμυγδάλου χωρίς γλουτένη – Μια πεντανόστιμη και εύκολη συνταγή από τον Στέλιο Παρλιάρο

4press

Μαγειρεύουμε με την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Λαχταριστό κοκκινιστό κοτόπουλο με χυλοπίτες στο φούρνο

4press

Συνταγή για αχνιστή κολοκυθόσουπα -Το μυστικό που θα την κάνει ακαταμάχητη

4press