Μαγειρική

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας ετοιμάζει: Παραδοσιακή τσουχτή Μάνης – Μακαρόνια με μυζήθρα, καμμένο βούτυρο & τηγανητό αυγό

Η επιτομή της απλότητας και της νοστιμιάς. Δοκιμάστε την οπωσδήποτε.

Υλικά Συνταγής

  • 1 πακέτο σπαγγέτι
  • 2 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Μπόλικη τριμμένη ξερή μυζήθρα
  • 4 αυγά τηγανητά μελάτα
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

Παραδοσιακή τσουχτή Μάνης που μυρίζει βούτυρο!

Για την παραδοσιακή τσουχτή Μάνης,

  • Βράζουμε τα μακαρόνια για την τσουχτή σε άφθονο αλατισμένο νερό, τα στραγγίζουμε.
  • Τηγανίζουμε τα αυγά μάτια μελάτα και τα βγάζουμε σε πιατέλα
  • Σε μία μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το βούτυρο σε κομμάτια.
  • Αφήνουμε να κάψει το βούτυρο μέχρι να αρχίσει ο βρασμός.
  • Βάζουμε μια πρώτη στρώση μακαρόνια στην πιατέλα και πασπαλίζουμε με 4-5 κουταλιές μυζήθρα
  • Αμέσως περιχύνουμε με το καυτό βούτυρο – λάδι και καίμε τα μακαρόνια στην πιατέλα.
  • Επαναλαμβάνουμε στρώση μακαρόνια στρώση μυζήθρα και περιχύνουνε με το υπόλοιπο καμμένο βούτυρο- ελαιόλαδο.
  • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά στην πιατέλα και μοιράζουμε στα πιάτα
  • Τέλος γαρνίρουμε κάθε μερίδα με ενα τηγανητό αυγό
  • Τρίβουμε πιπέρι και σερβίρουμε.

Τσουχτή Μάνης στην κατσαρόλα

Η τσουχτή Μάνης γίνεται και σε κατσαρόλα. Οι στρώσεις δηλαδή γίνονταν σε κατσαρόλα γιατί οι πολυμελείς οικογένειες είχαν μεγάλες ποσότητες υλικών.

Στην κατσαρόλα πασπαλίζουμε με μπόλικη μυζήθρα τα καίμε με το βούτυρο – να πάρει το τυρί ξανθό χρώμα – όχι να μαυρίσει – συνεχίζουμε με τα μακαρόνια, το τυρί και το βούτυρο άλλες δυο στρώσεις.

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά στη κατσαρόλα και σερβίρουμε σε πιάτα αμέσως, κάθε μερίδα με ένα τηγανητό αυγό στην κορυφή.

Στις ορεινές περιοχές της Πελοποννήσου αλλά και στην στερεά Ελλάδα η συνταγή λέγεται «καμμένα μακαρόνια» και σερβίρεται χωρίς αυγό.

Σε πολλές περιοχές καίνε τα μακαρόνια μόνο με ελαιόλαδο και σε άλλες βάζουν μισό ελαιόλαδο και μισό φρέσκο βούτυρο.

Ευχαριστούμε την Νατάσα Θεοχάρη από τον ξενώνα «Αρχοντικό Ανυφαντή» που μοιράστηκε την συνταγή της για «Τσουχτή Μάνης» μαζί μας

Related posts

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας έχει έναν απίστευτο μεζέ για το τραπέζι της 25ης Μαρτίου – Μπακαλιαροκροκέτες με μπύρα

4press

Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Νοστιμότατο φρικασέ θαλασσινών νηστίσιμο – Μυρίζει καλοκαίρι

4press

Πορτοκαλόπιτα με κανταΐφι από τον μοναδικό Άκη Πετρετζίκη – Μια συνταγή σκέτη κόλαση

4press