Μαγειρική

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου προτείνει: Γίγαντες στο φούρνο – μελωμένοι και πεντανόστιμοι (βίντεο)

Ένα παραδοσιακό φαγητό, που μπορείτε να απολάυσετε όχι μόνο για τη νηστεία, αλλά όλο τον χρόνο!

Υλικά 

Για τους μελωμένους γίγαντες στο φούρνο

  • 500 γρ. γίγαντες
  • 2 ξερά κρεμμύδια (κομμένα σε λεπτές φέτες)
  • 4 σκελ. σκόρδο (κομμένες σε φέτες)
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κλων. σέλερι ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο ψιλοκομμένο
  • 700 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 2 πρέζα/ες ζάχαρη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1/2 ματσ. μαϊντανός
  • Λίγο άνηθο
  • 1 φλ. νερό
  • Λίγη μαγειρική σόδα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Για τα φασόλια γίγαντες

  • Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε τους γίγαντες σε μπόλικο νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα.
  • Αν έχουμε τη σιγουριά ότι οι γίγαντες είναι βραστεροί, τότε, παραλείπουμε τη σόδα, και τους μουλιάζουμε σε σκέτο νερό για μια νύχτα.
  • Την επόμενη ημέρα, τους ξεπλένουμε καλά, τους βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό, και τους βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν (ξαφρίζοντάς τους), για περίπου 40 λεπτά.
  • Τους στραγγίζουμε, και τους βάζουμε μέσα σε ένα ταψί μακρόστενο 37×25 εκ. (ή στρογγυλό 35 εκ.).
  • Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο, σε βαθύ τηγάνι, και σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το κρεμμύδι.
  • Το αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να γίνει διάφανο.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο, το σέλερι και το καρότο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 ακόμα λεπτά.
  • Δεν πρέπει να πάρουν χρώμα, απλά να μαραθούν.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις ντομάτες, το μαϊντανό και αλάτι, πιπέρι.
  • Βράζουμε τη σύβραση για 10 λεπτά, και περιχύνουμε με αυτή τους γίγαντες.
  • Προσθέτουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, καθώς και 1 φλιτζάνι νερό.

Για το ψήσιμο

  • Ψήνουμε στις αντιστάσεις, σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, περίπου για 45 λεπτά, μέχρι να μείνουν με το λαδάκι τους.
  • Αν ψήσετε σε αέρα, βάλτε στη μεσαία σχάρα του φούρνου το ταψί, και ρυθμίστε σε πιο χαμηλή θερμοκρασία το φούρνο.
  • Επίσης, σκεπάστε το ταψί με αλουμινόχαρτο, γιατί θα ξεραθούν γρήγορα οι γίγαντες εξωτερικά, πριν μελώσει μέχρι μέσα το εσωτερικό τους.

Μυστικά

  • Όταν αγοράζουμε γίγαντες προσέχουμε το προϊόν να μην είναι κιτρινισμένο και σκασμένο -δείγμα πολυκαιρίας.
  • Πολυκαιρισμένα φασόλια θα βράσουν δύσκολα.
  • Μουλιάζουμε τους γίγαντες από το προηγούμενο βράδυ σε μεγάλο μπολ, σκεπασμένους με μπόλικο νερό από τη βρύση.
  • Αν έχετε πάνω από 12 ώρες χρόνο για μούλιασμα, μην βάλετε μέσα ούτε σόδα ούτε χοντρό αλάτι.
  • Το σιγανό μαγείρεμα μελώνει και χυλώνει τους γίγαντες.
  • Αντίθετα, η δυνατή φωτιά τα διαλύει εξωτερικά και η καρδιά μένει άβραστη.
  • Εάν αγοράζουμε χύμα γίγαντες ελέγχουμε πόσο σκληροί είναι.
  • Δηλαδή, σπάμε ή δαγκώνουμε ένα φασόλι και, αν είναι σκληρό και σπάει σαν καραμέλα σε πολλά ξερά κομμάτια, τότε σημαίνει ότι είναι πολυκαιρισμένο και ξερό και δεν θα είναι βραστερό – δηλαδή δεν θα βράσει εύκολα.
  • Κανονικά θα πρέπει να είναι σκληρό, αλλά στην καρδιά του να μην είναι ξερό.
  • Εάν χρειαστεί να προσθέσουμε νερό κατά την διάρκεια του βρασμού ή του ψησίματος, προσθέτουμε βραστό νερό για να μην κόβεται ο βρασμός τους

Related posts

Ένα εξαιρετικό πιάτο από την Ντίνα Νικολάου: Σπαγγέτι Σισιλιάνα με μελιτζάνες – Εντυπωσιακό σε όψη & γεύση

4press

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας φτιάχνει ένα τέλειο σοκολατένιο κορμό – Χωρίς μίξερ, με καραμελωμένα φουντούκια

4press

Δημήτρης Σκαρμούτσος: Τηγανιτές μπριζόλες με καραμελωμένα κρεμμύδια – Απλά top!

4press