Μαγειρική

Η Σοφαγάδα της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου είναι ένα λουκούμι – Παραδοσιακό φαγητό με λαχανικά στη γάστρα

Μπορεί να γίνει τέλεια γαρνιτούρα για κρέας ή ψάρι. 

Τουρλού στο φούρνο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Τουρλού στο φούρνο, γνωστό και ως σοφαγάδα, σοφεγάδο, σοφικό και συμπεθεριό! 

Υλικά Συνταγής

  • 2 μελιτζάνες
  • 2 κολοκυθάκια
  • 250 γραμ. μπάμιες
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 πατάτες
  • 3 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Για το τουρλού στο φούρνο, την παραδοσιακή

σοφαγάδα στη γάστρα, μπορούμε να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε κάποιο λαχανικό στο τουρλού συνταγή φούρνου, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας. Κολοκύθια, μελιτζάνες, μπάμιες, φασολάκια, αρακάς, κολοκυθολούλουδα, όλα τα λαχανικά συνθέτουν το ωραιότερο τουρλού στο φούρνο. Τα υλικά της σοφαγάδας στη γάστρα, μοναδική η νοστιμιά του.

  • Αν χρησιμοποιήσουμε μπάμιες, αφού τις καθαρίσουμε (το καπελάκι τους γύρω γύρω), τις βάζουμε απλωτά σε ταψί, τις ραντίζουμε με ξίδι και τις αφήνουμε στον καυτό ήλιο για 1 ώρα να ξεσαλιώσουν. Έπειτα τις βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν.
  • Κόβουμε σε χοντρά κομμάτια τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια, τις πατάτες και τα βάζουμε σε γάστρα για το τουρλού στο φούρνο.
  • Ψιλοκόβουμε και προσθέτουμε τα κρεμμύδια.
  • Σπάμε τα σκόρδα με τη λάμα του μαχαιριού (τα λιώνουμε) και τα ρίχνουμε κι αυτά στη γάστρα.
  • Προσθέτουμε τις μπάμιες, (προαιρετικά μπορείτε να βάλετε και φασολάκια) καθώς και τις ψιλοκομμένες ντομάτες.
  • Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό.
  • Αλατοπιπερώνουμε το φαγητό και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
  • Προσθέτουμε νερό, να καλυφθεί η βάση του ταψιού, περίπου 1 κούπα.
  • Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα για περίπου μιάμιση ώρα.
  • Την πρώτη ώρα ψήνουμε το τουρλού στη γάστρα σκεπασμένο με καπάκι και μετά ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε το φαγητό μας να μελώσει και να ψηθεί σωστά.
  • Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ελέγχουμε τα υγρά του φαγητού.
  • Το τουρλού πρέπει να μείνει με το λάδι του.

Το σερβίρουμε με φέτα ή ξινομυζήθρα προαιρετικά. Τρώγεται ζεστό ή κρύο αλλά και την επόμενη ημέρα είναι εκπληκτικό. Μπορείτε να το απολαύσετε σαν κυρίως vegan γεύμα χωρίς τυριά ή σαν συνοδευτικό στο τραπέζι σας.

Η σοφαγάδα είναι ένα από τα ωραιότερα φαγητά του καλοκαιριού, που το φτιάχνουμε συχνά στα νησιά μας και το συνοδεύουμε με ψωμί ζυμωτό στο σπίτι.

Related posts

Ήρθε η ώρα να φτιάξετε τις πιο ωραίες βάφλες της ζωής σας – Η συνταγή κατευθείαν από το Παρίσι από το διάσημο Pastry Chef του Ritz

4press

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου δημιουργεί: Μοσχάρι κότσι με κρασί και χειμωνιάτικα λαχανικά – Ότι πρέπει για το κυριακάτικο τραπέζι

4press

Ένα σνακ γεμάτο ενέργεια από το Στέλιο Παρλιάρο: Ράβδοι με βρώμη και μπανάνα

4press