Μαγειρική

Ντίνα Νικολάου: Λαχανικά καλοκαιρινά γιαχνί – το πετιμέζι και το τζίντζερ δίνουν γλύκα και ένταση στο πιάτο

Τι πιο καλοκαιρινό από ένα λαδερό φαγητό με φρέσκα λαχανικά που θα βρούμε στη λαϊκή

Προσθέστε αν θέλετε καρότα, πιπεριές ή και μελιτζάνες. Το σημαντικό είναι να κρατήσετε το πετιμέζι και το τζίντζερ που δίνουν γλύκα και ένταση.

Υλικά

  • 800 γρ. φασολάκια πλατιά ή τσαουλιά, φρέσκα
  • 6-8 μικρά κολοκυθάκια
  • 3 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 3 ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
  • 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  • 3 κουτ. σούπας πετιμέζι
  • 60 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 800 ml ζωμό λαχανικών ή νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 3 – 4 κόκκοι μπαχάρι
  • 1 μικρή ρίζα φρέσκο τζίντζερ, τριμμένη
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
  • ½ ματσάκι δυόσμο, χωρίς τα κοτσάνια, ψιλοκομμένος
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω τα φασολάκια, τα κολοκυθάκια και τις πατάτες για 8-10 λεπτά ανακατεύοντας.

Προσθέτω το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζω το σοτάρισμα για 2 λεπτά ακόμη.

Σβήνω με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτω τις τριμμένες ντομάτες, τον πελτέ, το πετιμέζι, την κανέλα, το τζίντζερ, το μπαχάρι και την πάπρικα.

Αλατοπιπερώνω και ρίχνω το ζωμό. Αφήνω τα λαχανικά να βράσουν για 45 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να μείνουν με τη σαλτσούλα τους.

Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω τον δυόσμο. Σερβίρω αμέσως.

Related posts

Υπέροχο Μιλφέιγ από τον Στέλιο Παρλιάρο – Είστε έτοιμοι για ένα ταξίδι γεύσης;

4press

Εύκολη δροσερή light & πεντανόστιμη – Απολαμβάνουμε χωρίς τύψεις την κοτοσαλάτα της Αργυρώς Μπαρπαρίγου

4press

Άκης Πετρετζίκης: Γεμιστό στήθος κοτόπουλου με σπανάκι και τυρί κρέμα – Άκρως απολαυστικό πιάτο

4press