Μαγειρική

Τράγος κοκκινιστός με μακαρόνια….Οι παλιές νοικοκυρές, οι γιαγιάδες τσιγάριζαν το κρέας στο τηγάνι για να ροδίσει και έριχναν λίγο από το λαδι το τηγανισμένο του κρέατος μέσα στη κατσαρόλα..

Τράγος κοκκινιστός με μακαρόνια και τριμμένο κεφαλοτύρι πικάντικο Κεφαλλονιάς

Ένα από τα φαγητά που φτιάχνανε οι νοικοκυρές για το κυριακάτικο τραπέζι τους, ή στις γιορτές για τους φίλους και συγγενείς.
Όταν το μαγειρεύουμε, γεμίζει τον αέρα με μυρωδιές, που ξυπνάνε μνήμες και συναισθήματα από άλλες, παλαιότερες και πολύ πιο όμορφες, εποχές.


Τράγος κοκκινιστός με μακαρόνια


Υλικά

•    1½ κιλό τράγος ή βεργάδι
•    2 – 3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
•    4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
•    1 κουτ. γλυκού ντοματοπελτέ
•    1 κρασοπότηρο κρασί
•    5 – 6 ώριμες ντομάτες τριμμένες ή στο μούλτι
•    ¼ κουτ. γλυκού μπαχάρι
•    ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
•    ¼ κουτ. γλυκού κανέλλα
•    ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•    ¼ κουτ. γλυκού ζάχαρη
•    αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι

•    500 γραμ. μακαρόνια Ν°6
•    2 – 3 κουτ. σούπας φυτίνη
•    μυζήθρα ή κεφαλογραβιέρα τριμμένη

Εκτέλεση

Πλένουμε πολύ καλά το κρέας, το αφήνουμε να στραγγίξει και το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και μόλις ζεσταθεί, τσιγαρίζουμε απ’ τη μια μεριά τον τράγο, ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, τον γυρίζουμε κι απ᾿ την άλλη μεριά, κι όταν τσιγαριστεί καλά, τον σβήνουμε με το κρασί.
Όταν εξατμιστεί το κρασί, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ρίχνουμε τόσο ζεστό νερό, όσο να σκεπάζει καλά το κρέας.
Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό και μαγειρεύουμε για 1½ ώρα περίπου, (ανάλογα με το μέγεθος του ζώου), μέχρι να βράσει ο τράγος και να δέσει η σάλτσα του.
Κατά τη διάρκεια του βρασίματος ελέγχουμε, κι αν χρειαστεί νερό, προσθέτουμε.

Για τα μακαρόνια: Σε αλατισμένο νερό που βράζει, ρίχνουμε τα μακαρόνια και τα βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Όταν είναι έτοιμα τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε με λίγο παγωμένο νερό.

Στην κατσαρόλα που τα βράσαμε, ζεσταίνουμε τη μαργαρίνη, ρίχνουμε μέσα τα στραγγισμένα μακαρόνια και τ᾿ ανακατεύουμε καλά.

Τα σερβίρουμε ζεστά, βάζουμε το κρέας από πάνω, μπόλικη σάλτσα και μπόλικη τριμμένη χωριάτικη μυζήθρα ή κεφαλογραβιέρα.

Related posts

Στέλιος Παρλιάρος: Συνταγή για ανοιχτό γαλακτομπούρεκο – η γεύση της φουρνιστής κρέμας σε πρώτο ρόλο!

4press

Γιάννης Λουκάκος: Κεφτέδες κοτόπουλου με σάλτσα από μανιτάρια – τα παιδιά θα ξετρελαθούν (βίντεο)

4press

Μαρμελάδα σταφύλι, χωρίς ζάχαρη, από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Ταιριάζει πάρα πολύ με τυριά, πουλερικά και αλλαντικά!

4press