Μαγειρική

Φτιάχνουμε σπιτικά burger με την συνταγή της Ντίνας Νικολάου: Μοσχαρίσια με blue cheese και μανιτάρια! – θα ξετρελαθείτε

Από τα πιο εύκολα και εθιστικά μπέργκερ που φτιάχνω συνέχεια. Επειδή η σάλτσα με το μπλε τυρί είναι αρκετή, βάλτε όση περισσέψει σε ένα μπολάκι και σερβίρετέ την με πατάτες τηγανητές

ΥΛΙΚΑ

Για τα burger

1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο από σπάλα, περασμένο μια φορά
1 μικρό κρεμμύδι, τριμμένο στον τρίφτη και καλά στυμμένο
1 αυγό
80 γρ. ψίχουλα ψωμιού
2 κουτ. σούπας αγελαδινό βούτυρο Lurpak, λιωμένο
1 κουτ. γλυκού σκόρδο, σκόνη
4 μεγάλα στρογγυλά ψωμάκια μπριος, για burger
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
100 γρ. αγγουράκια τουρσί, κομμένα σε λεπτές φέτες

Για τα μανιτάρια

250 γρ. μανιτάρια λευκά, κομμένα σε φέτες
80 γρ. αγελαδινό βούτυρο Lurpak
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
½ κουτ. γλυκού σκόρδο, σκόνη
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την blue cheese sauce

250 γρ. μπλε τυρί Castello Danablu, θρυμματισμένο
200 γρ. κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά, Arla
100 γρ. μαγιονέζα
½ κουτ. γλυκού σκόρδο, σκόνη
2 κουτ. σούπας Γούστερ σος (Worcestershire sauce)
Λίγο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΒΗΜΑ 1 Για τα burger: Βάζω σε ένα μπολ τον κιμά, το κρεμμύδι, το αυγό, τα ψίχουλα, το βούτυρο, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι και ζυμώνω καλά μέχρι να ενωθούν σε ομοιογενές μείγμα. Χωρίζω το μείγμα σε 4 ίσα μέρη και τα πλάθω σε μεγάλα μπιφτέκια. Βάζω ένα σχαροτήγανο σε δυνατή φωτιά να κάψει καλά. Αλείφω με ελάχιστο ελαιόλαδο και στρώνω τα 4 burger. Ψήνω για 5-6 λεπτά από την μια πλευρά και με προσοχή τα γυρίζω και από την άλλη. Συνεχίζω το ψήσιμο για 4-5 λεπτά ακόμη. Χαμηλώνω τη φωτιά, σκεπάζω το σχαροτήγανο και αφήνω τα burger να μαγειρευτούν για 5 λεπτά ακόμη. Αποσύρω το σχαροτήγανο από τη φωτιά και τα αφήνω σκεπασμένα μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος.

ΒΗΜΑ 2 Για τα μανιτάρια: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζω το βούτυρο και το ελαιόλαδο να ζεσταθούν καλά. Ρίχνω τα μανιτάρια, πασπαλίζω με το σκόρδο και σοτάρω σε δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσουν. Αποσύρω από τη φωτιά και αλατοπιπέρωνω.

ΒΗΜΑ 3 Για την blue cheese sauce: Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω την κρέμα γάλακτος. Βάζω σε ένα μπολ τα 200 γρ. μπλε τυρί και προσθέτω την ζεστή κρέμα. Ανακατεύω συνεχώς μέχρι να λιώσει το μπλε τυρί και να δημιουργηθεί μια ρευστή σάλτσα. Αφήνω στην άκρη να κρυώσει.

ΒΗΜΑ 4 Προσθέτω στο μπολ την μαγιονέζα, το σκόρδο, την γούστερ σος, λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύω. Τέλος, προσθέτω το υπόλοιπο blue cheese θρυμματισμένο.

ΒΗΜΑ 5 Συναρμολόγηση: Κόβω τα 4 ψωμάκια στη μέση και απλώνω στη βάση λίγη blue cheese σάλτσα. Τοποθετώ φέτες από αγγουράκια τουρσί και βάζω επάνω από ένα μεγάλο burger. Μοιράζω τα σοταρισμένα μανιτάρια και αποτελειώνω με μπόλικη σάλτσα. Σκεπάζω με τα ψωμάκια και σερβίρω αμέσως.

Related posts

Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί: Λαχταριστή πίτα με ξερά φρούτα και μέλι

4press

Ντίνα Νικολάου: Έχει το απόλυτο μεζεδάκι για τσίπουρο ή ούζο – Μανιτάρια πανέ με κρέμα αντζούγιας

4press

Φτιάχνουμε παγωτό με μπάτερσκοτς στο σπίτι! Η πεντανόστιμη συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου

4press