Μουσικά Άρθρα

«Γιατί να μάθει το παιδί μου ένα μουσικό όργανο;» -Γράφει η Μαριλένα Καλογεράκη

Επιμέλεια: Μαριλένα Καλογεράκη

Email: mariaelenhk@gmail.com

Η θέση της μουσικής εδραιώνεται ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Τα στατιστικά στοιχεία που προκύπτουν με βάση έρευνες που πραγματοποιούνται συνεχώς, δείχνουν πως η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου δεν αποτελεί απλά μια ευχάριστη δραστηριότητα για τα παιδιά αλλά επιδρά στη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, καθώς φαίνεται πως όσο περισσότερο χρονικό διάστημα τα παιδιά ασχολούνται με κάποιο μουσικό όργανο τόσο πιο υπομονετικά και προσεκτικά γίνονται. Επιπλέον, διαθέτουν περισσότερη επιμονή, η οποία επιτυγχάνεται μέσω της συγκέντρωσης και προκύπτει αβίαστα μέσω του αισθήματος της δημιουργίας που νιώθουν.

Η διαχείριση του χρόνου είναι επίσης ένα στοιχείο το οποίο προσπαθούν να ρυθμίσουν όχι μόνο τα μικρά παιδιά αλλά και οι ενήλικες. Η μελέτη ενός μουσικού οργάνου είναι μια διαδικασία η οποία χρειάζεται αρχικά λίγο χρόνο ημερησίως, που όμως στη συνέχεια αυξάνεται σταδιακά. Δυστυχώς οι μικροί μαθητές δεν έχουν την ευκαιρία να αντιληφθούν αυτή την επιπρόσθετη ώρα μελέτης στο διάβασμα του σχολείου, καθώς είναι διαφορετικοί οι ρυθμοί που τα παιδιά καλούνται να ακολουθήσουν, ειδικά σε συνθήκες τηλεκπαίδευσης. Συνεπώς, μέσα από τα μουσικά όργανα, τα παιδιά μπορούν να υπολογίσουν καλύτερα την ώρα μελέτης τους αλλά και να καταλάβουν πως ο χρόνος που αφιερώνουν σε μια εργασία είναι πολύ σημαντικός ώστε να έχουν το αντίστοιχο και επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τέλος, μέσα από τις συναυλίες και τις μουσικές παραστάσεις, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν μεταξύ τους και να ανταλλάξουν απόψεις γύρω από τη μουσική και όχι μόνο. Επομένως, είναι ένας τρόπος κοινωνικοποίησης, αλληλεπίδρασης και εξωτερίκευσης συναισθημάτων.

Δείτε αναλυτικά το σχετικό άρθρο της 4.press.gr για τα οφέλη και το ρόλο των συναυλιών εδώ: http://4press.gr/mousika-arthra/η-συναυλία-ως-μέσον-επικοινωνίας/

Related posts

Έρχεται… το νέο τραγούδι του Σπύρου Νιάχου – Σε μουσική, στίχους Κ. Ντότσικα

4press

Η Χαρά Κουκουράκη στα Μουσικά Άρθρα

4press

Παιδικός Σταθμός «Αγκαλίτσα»: Μια μεγαλη αγκαλιά για όλα τα παιδιά -Γράφει η Μαριλένα Καλογεράκη

4press