Μουσικά Άρθρα

«Επιστροφή στα…. Ωδεία» – Γράφει η Μαριλένα Καλογεράκη

Επιμέλεια: Μαριλένα Καλογεράκη

Email: mariaelenhk@gmail.com

Ο Σεπτέμβριος, ο μήνας της δοκιμής, της προσαρμογής και της νέας αρχής έφτασε ξανά. Τα περισσότερα παιδιά, έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν νέες δραστηριότητες και να πειραματιστούν με καινούργια ενδιαφέροντα. Η μουσική είναι από τα βασικότερα στοιχεία που χρειάζεται να έρθει σε επαφή ένα παιδί, με στόχο τη διαμόρφωση της προσωπικότητας αλλά και του τρόπου ζωής του.

Πώς όμως θα μπορέσει η γνωριμία των παιδιών με τη μουσική να είναι περισσότερο ομαλή και ευχάριστη;

  • Υποδεχτείτε τους μαθητές σε ένα δημιουργώντας ένα «μουσικό» περιβάλλον.

Ο χώρος στον οποίο γίνονται τα μαθήματα μουσικής, είναι σημαντικό να έχει πολλά ερεθίσματα μέσα από τα οποία τα παιδιά να αποκτήσουν μια σφαιρική άποψη γύρω από τη μουσική. Για παράδειγμα, να γνωρίζουν διάφορα μουσικά όργανα, μέσω οπτικού υλικού αλλά και ακούγοντάς τα μεμονομένα ή μέσα σε ορχήστρες παρακολουθώντας διάφορες συναυλίες.

  • Μελέτη διαφόρων ειδών μουσικής και συνθετών.

Είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να γνωρίζουν έργα πολλών και διαφορετικών συνθετών ώστε να τους δίνεται η ευκαιρία να μάθουν ακριβώς τι τους αρέσει αλλά και τι τους ταιριάζει. Ένας καλός τρόπος είναι να αφιερώνετε λίγο χρόνο σε κάθε μάθημα, παρουσιάζοντας στα παιδιά ένα μουσικό έργο.

  • Βοηθήστε τα παιδιά στη μελέτη των κομματιών στο σπίτι.

Πολλοί μαθητές διακόπτουν την επαφή τους με τη μουσική επειδή αισθάνονται φόβο ή ανασφάλεια σχετικά με το χρόνο που χρειάζεται για να μελετούν. Συνεπώς, έχει μεγάλη σημασία ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζουμε στα παιδιά το διάβασμα των κομματιών. Επιπλέον, αρκετά παιδιά δε διαθέτουν κάποιο μουσικό όργανο και αυτό τα απομακρύνει κατά πολύ από την επαφή τους με τη μουσική.

Γι αυτό το λόγο, παρέχουμε πλέον σε όλους τους νέους μαθητές αρμόνια με τα οποία μπορούν να ξεκινήσουν τα μαθήματά τους και να τα χρησιμοποιήσουν δοκιμαστικά μέχρι τα παιδιά να γνωρίσουν ουσιαστικά τη μουσική και να ξέρουν αν θέλουν να συνεχίσουν τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Καλή Μουσική Χρονιά!

Related posts

Η Ιωάννα Τσάκωνα στα Μουσικά Άρθρα

4press

Η Ειρήνη Μαρκάκη στα Μουσικά Άρθρα

4press

Ο Αχιλλέας Αγγελόπουλος στα Μουσικά Άρθρα

4press