Μουσικά Άρθρα

Η Ειρήνη Μαρκάκη στα Μουσικά Άρθρα

«Η Τέχνη της Μουσικής μέσα από τη Γραφιστική»

Επιμέλεια: Μαριλένα Καλογεράκη

E-mail: mariaelenhk@gmail.com

Η Ειρήνη Μαρκάκη μέσα από τη γραφιστική δίνει ζωή στα απλά και μικρά αντικείμενα της καθημερινότητάς μας, ζωγραφίζοντας με το δικό της τρόπο τη ζωή μας. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, η μουσική έχει ενεργό ρόλο.

1. Ποια είναι η σχέση σου με τη μουσική και ποιος είναι ο ρόλος της στο επάγγελμά σου;

Η σχέση μου με την μουσική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως “complicated”.

Σαν παιδί των 90’s αναγκάστηκα να παραμερίσω την μέχρι τότε εντατική ενασχόληση μου με την μουσική αφού, λόγω επιβαρυμένου προγράμματος, θεωρούσα πως δεν μπορώ να ανταποκριθώ σε όλα στο βαθμό που η ίδια απαιτούσα απο τον εαυτό μου. Πόσο μάλλον αργότερα που η Αρχιτεκνονική έγινε αυτοσκοπός και δεν είχα περιθώρια για άλλες ασχολίες. Η δικιά μου γενιά μεγάλωσε με ένα εκπαιδευτικό σύστημα στο οποίο επικρατούσε η νοοτροπία ότι ασχολούμαστε εντατικά με ότι έχει να κάνει με την ”κλίση”  και την επαγγελματική μας καταξίωση. Οι τέχνες όμως είναι μέσο έκφρασης για τον άνθρωπο και όχι απαραίτητα μελλοντική πηγή εσόδων.

Σε επαγγελματικό επίπεδο τώρα, ένα από τα στοιχεία που έχει ενδιαφέρον να γνωρίζω για τον εκάστοτε πελάτη είναι και η σχέση του με την μουσική. Και εδώ είναι η στιγμή να διαχωρίσουμε την Τέχνη με το Design. Φυσικά και είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Όμως, όπως προείπα, η Τέχνη είναι μέσο έκφρασης. Η Τέχνη είναι εγωιστική. Ο κάθε καλλιτέχνης δημιουργεί καθοδηγούμενος

από το ένστικτό του. Αντίθετα, στον κόσμο του Design έχεις ένα πελάτη τον οποίο καλείσαι

να αποκωδικοποιήσεις προκειμένου αφενώς να προσεγγίσεις την δική του αισθητική και αφετέρου να ανταποκριθείς στις ανάγκες της αγοράς. Επανέρχομαι λοιπόν. Κάθε πελάτης έχει συγκεκριμένα δημογραφικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά που καθορίζουν τον χαρακτήρα του.

Ένα από αυτά είναι και η μουσική.

Για παράδειγμα, άλλα ερεθίσματα έχει ένας ιδιοκτήτης μεζεδοπωλείου, 35 χρονών, με 3 παιδιά,  που επιλλέγει να ακούει αποκλειστικά Κρητική μουσική και ο επαγγελματικός του χώρος περιβάλλεται από ιστορικές φωτογραφίες και παραδοσιακά κειμήλια, και άλλα ερεθίσματα κάποιος με το ίδιο ακριβώς επάγγελμα, ίδιας ηλικίας, χωρίς παιδιά, στον ίδιο ακριβώς τόπο, που ακούει Κρητική μουσική αλλά τα Σάββατα προτιμά να χαλαρώνει με Yann Tiersen. Δεν έχει να κάνει με στερεοτυπικές απόψεις, είναι καθαρά παρατήρηση για να καταφέρεις να οπτικοποιήσεις ένα προφίλ. Προφανώς και δεν είναι πάντα δυνατό να γίνει διεξοδική εξέταση, όμως προσπαθώ

στο επίπεδο που μου επιτρέπεται κάθε φορά.

Γι’ αυτούς ακριβώς του λόγους, θεωρώ πως η σχέση με το πελάτη οφείλει

να μην είναι απρόσωπη.

2. Τι σημαίνει για σένα η γραφιστική πέρα από ένα επάγγελμα; Αποτελεί ίσως κάποιο τρόπο έκφρασης;

Η γραφιστική για μένα είναι μία συνεχής αναζήτηση. 

Ξεκίνησα να ανακαλύπτω αυτόν τον κόσμο όταν ήμουν πάρα πολύ μικρή, χωρίς όμως να γνωρίζω τι είναι και πώς θα μπορούσα να το εκμεταλευτώ. Περνούσα ατελείωτες ώρες μπροστά από τα ράφια του σούπερ μάρκετ παρατηρώντας τις συσκευασίες. Αφού λοιπόν το σύμπαν συνομώτησε και δεν πέρασα Αρχιτεκτονική, αποφάσισα να δηλώσω τη σχολή μου ( Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου) απλά και μόνο επειδή λάτρεψα τα μαθήματα και ήξερα ότι θα την ολοκληρώσω, χωρίς όμως να γνωρίζω την επαγγελματική αποκατάσταση. Γνώριζα όμως ότι οι γνώσεις αυτές θα με οδηγούσαν κάπου. Όπως και έγινε μιας και έκανα την πρακτική μου σε Διαφημιστική Εταιρία όπου και εργάστηκα για κάποια χρόνια ως γραφίστρια πια.

Για μένα η Γραφιστική είναι ένα κομμάτι της ζωής μου που δεν βαριέμαι ποτέ.

Σε κάθε project που αναλαμβάνω πρέπει να διαχειριστώ και να μελετήσω διαφορετικούς ανθρώπους και επαγγελματικούς κλάδους, με διαφορετικές απαιτήσεις και προδιαγραφές. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει ένα συγκεκριμένο απευθυνόμενο κοινό (target group) που πρέπει να λάβεις υπ’όψιν σου.

Για παράδειγμα, όταν σχεδιάζεις εταιρική ταυτότητα (λογότυπο, κάρτες, φακέλους κτλ.)  για ένα παιδοψυχολόγο πρέπει να απαντήσεις στα εξής:  

· Τι είναι παιδοψυχολογία;

· Ποια είναι η αισθητική και ο χαρακτήρας του ίδιου;

· Ο επαγγελματικός του χώρος τι ύφος και χρωματική παλέτα έχει;

· Στόχος είναι να προβάλλουμε περισσότερο το ιατρικό στοιχείο ή και το παιδικό (πιο ευχάριστο ύφος);

Κάπως έτσι, εξερευνείς πολλά διαφορετικά πεδία και ομάδες ανθρώπων και η διαδικασία παραμένει ενδιαφέρουσα.

Η Γραφιστική για μένα δεν είναι τρόπος έκφρασης.

Στόχος μου είναι να ανταποκριθώ στις εκάστοτε ανάγκες του πελάτη και του απευθυνόμενου κοινού, όχι τις δικές μου. Προσωπικά, δεν σχεδιάζω ποτέ κάτι που δε μου αρέσει απλά για να ικανοποιήσω την αρχική εικόνα που είχε ο πελάτης, όμως δεν σημαίνει ότι αυτό ανταποκρίνεται στην δική μου αισθητική στο 100%. Γιατί δεν είμαστε οι ίδιοι άνθρωποι και δεν σχεδιάζω για εμένα. Πολλές φορές πρέπει να εξηγήσω ότι δεν πρέπει να καλύπτει μόνο τον ίδιο αλλά και το κοινό που απευθύνεται.

3. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να επικοινωνήσεις με τον κόσμο μέσα από τις εικόνες σου; 

Θα πω με σιγουριά ότι είναι πολύ δύσκολο. Όπως ένα τραγούδι δεν είναι εφικτό να είναι αρεστό σε όλους, έτσι συμβαίνει και στην περίπτωση αυτή. Βέβαια δεν είναι και ο στόχος αυτός. Ένα παιδικό τραγούδι μπορεί να αρέσει στα παιδιά, μπορεί και όχι. Η εταιρική ταυτότητα πρέπει να καθρεπτίζει την προσωπικότητα και τους στόχους του πελάτη για να είναι ξεκάθαρα στο κοινό που ο ίδιος απευθύνεται. Από κει και πέρα δεν επιδιώκεις την απόλυτη αποδοχή και κατανόση από τον κόσμο. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Δεν έχουμε όλοι τα ίδια ερεθίσματα, τις ίδιες ανάγκες, την ίδια αισθητική. Και αυτό δεν είναι καθόλου κακό.

4. Ποια είναι τα επαγγελματικά σου όνειρα;

Το όνειρο μου είναι ένα. Να δώσω ζωή στα μικροπράγματα της καθημερινότητας. Έχοντας ως βάση τον τόπο μου, στόχος μου είναι να βρουν και άλλοι νόημα σε αυτά τα σημαντικά ασήμαντα και να κοιτάξουμε λίγο πέρα από το εμπορικό. Εάν καταφέρω να σε κάνω να χαμογελάσεις με ένα σχέδιο στο χάρτινο ποτήρι του καφέ, εγώ έχω πετύχει.    

Related posts

Η Χριστίνα Χριστοδουλοπούλου στα μουσικά άρθρα

4press

H Σημασία της σιωπής στη Μουσική -Γράφει η Μαριλένα Καλογεράκη

4press

Η Ιωάννα Τσάκωνα στα Μουσικά Άρθρα

4press