Μουσικά Άρθρα

«Η επαγγελματική αποκατάσταση του Μουσικού»

Γράφει η Μαριλένα Καλογεράκη, καθηγήτρια πιάνου, ανώτερων θεωρητικών, μουσικοπαιδαγωγός

Email:mariaelenhk@gmail.com

Όλο και περισσότεροι νέοι που αγαπούν τη μουσική στρέφονται σε ένα διαφορετικό επαγγελματικό προσανατολισμό, ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή. Ο λόγος είναι η επαγγελματική τους αποκατάσταση, η οποία θεωρούν πως είναι αμφίβολη, καθώς η μουσική δε θεωρείται από πολλούς ένα σταθερό επάγγελμα. Στο σημερινό άρθρο αναλύονται όλοι οι τρόποι με τους οποίους ένας μουσικός μπορεί να αποκατασταθεί επαγγελματικά.

Η εκπαίδευση είναι ο πιο εύκολος τομέας να σκεφτεί κανείς, ειδικά στην εποχή της καραντίνας που δεν είναι εφικτό να χρησιμοποιηθεί η μουσική ως επάγγελμα στη νυχτερινή ζωή, σε μαγαζιά και κέντρα διασκέδασης. Ακόμα όμως και στο εκπαιδευτικό κομμάτι ένας μουσικός χρειάζεται να ανανεώνει συνεχώς τις γνώσεις του και επίσης να έχει πλέον γνώσεις marketing και τεχνολογίας ώστε να γνωστοποιεί σωστά τη δουλειά του και να ανταπεξέρχεται στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Μουσικός δεν είναι μόνο αυτός που γνωρίζει ένα μουσικό όργανο αλλά και ένας τραγουδιστής, ο οποίος έχει μουσικές γνώσεις και με τη σωστή εξειδίκευση μπορεί να γίνει μαέστρος σε ορχήστρες και σε χορωδίες. Επιπλέον, μπορεί να «χαρίσει» τη φωνή του σε παραστάσεις που αφορούν τα παιδιά ηχογραφώντας τραγούδια αλλά και αφηγήσεις.

Ένα άλλο επάγγελμα που έχει λίγο πιο έμμεση σχέση με τη μουσική είναι του χορδιστή. Του τεχνικού δηλαδή που αναλαμβάνει να κουρδίζει πιάνα αλλά και να κάνει τη γενικότερη συντήρησή τους.

Ο μουσικοθεραπευτής και ο μουσικοπαιδαγωγός είναι επίσης επαγγέλματα τα οποία βοηθούν παιδιά μικρής ηλικίας να ανακαλύψουν τον κόσμο μέσα από τη μουσική, έχοντας ως στόχο τη θεραπεία τους ή τη βιωματική τους μάθηση.

Τέλος, η ηχοληψία είναι ένα μουσικό επάγγελμα το οποίο στατιστικά φαίνεται να έχει αποκατάσταση κατά μέσο όρο γύρω στους 6 μήνες από την ολοκλήρωση των αντίστοιχων σπουδών.

Όποια κι αν είναι η σχέση σας με τη μουσική, αξίζει να προσπαθήσετε και να εξαντλήσετε τα μέσα και τις ευκαιρίες που σας δίνονται πριν αποφασίσετε να επιλέξετε ένα άλλο επάγγελμα που θα σας συντροφεύει για μια ζωή.

Related posts

CANTELENA: Το Σημείο Συνάντησης των Παιδιών και των Τεχνών

4press

«Η Μουσική στην Εξεταστική» -Γράφει η Μαριλένα Καλογεράκη

4press

“Μουσικές Παιχνιδοσυζητήσεις” με τη Μαριλένα Καλογεράκη – Δείτε βίντεο

4press