Μουσικά Άρθρα

Η Ιωάννα Τσάκωνα στα Μουσικά Άρθρα

Επιμέλεια Μαριλένα Καλογεράκη

E-mail:mariaelenhk@gmail.com

«Η τέχνη της Μουσική στην επιστήμη της Ψυχολογίας»

Η μουσική αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και της καθημερινότητάς μας. Σε όλες μας τις στιγμές, στις χαρές και τις λύπες μας είναι εκεί κρατώντας μας συντροφιά. Άλλες φορές μας βοηθάει να χαλαρώνουμε και άλλες να διασκεδάζουμε, καταφέρνοντας με ένα μαγικό τρόπο να μας αλλάζει τη διάθεση. Με ποιο τρόπο όμως επηρεάζει την ψυχολογία μας και πώς χρησιμοποιείται από τους ειδικούς; Τις απαντήσεις σε όλα αυτά θα μας δώσει ένας υπέροχος άνθρωπος και θαυμάσιος ακροατής γεμάτος καλοσύνη και αγάπη για όσους το έχουν ανάγκη. Πρόσφατα μάλιστα, δημιούργησε το πρώτο της θεραπευτικό παραμύθι με τίτλο «Το Μαγικό Ταξίδι της Σοφίας» αγγίζοντας την ψυχή των μικρών αλλά και των μεγάλων της αναγνωστών. Ας γνωρίσουμε λοιπόν την ψυχολόγο, συγγραφέα και υγειονομικό αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ κυρία Ιωάννα Τσάκωνα.

Σε ποιές περιπτώσεις χρησιμοποιείς τη μουσική στη δουλειά σου; Με ποιό τρόπο θεωρείς εσύ η ίδια ότι μπορεί να βοηθήσει;

Η μουσική, χωρίς δεύτερη σκέψη, θα λέγαμε πως σαγηνεύει, με ένα δικό της μαγικό τρόπο, το πιο συναρπαστικό μέρος του εαυτού μας, που είναι η ψυχή μας! Οι Αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι αναφέρθηκαν στην καθαρτική δύναμη της μουσικής ενω στην Αναγέννηση καθιερώθηκε ο θεραπευτικός της χαρακτήρας. Σύμφωνα με τον Πλάτωνα, μάλιστα, είναι αυτή που δίνει ψυχή στις καρδιές και φτερά στην σκέψη. Δυστυχώς εως τώρα δεν έχω εκπαιδευθεί στη μουσική ψυχοθεραπεία, που ανήκει στην κατηγορία των θεραπειών μέσω των τεχνών και χρησιμοποιείται εκπληκτικά σε πάμπολλες περιπτώσεις ατόμων, που αδυνατούν ή δυσκολεύονται ή φοβόνται να επικοινωνήσουν λεκτικά, όπως για παράδειγμα τα πολύ- πολύ μικρά παιδιά, τα άτομα με αυτισμό, αφασία, άνοια, σοβαρές χρόνιες ασθένειες και άλλα.

Ωστόσο, η πολυετής ενασχόλησή μου με την Eπιστήμη της Ψυχολογίας δε θα μπορούσε να αποκλείσει τη μουσική ως μια συμπληρωματική-δημιουργική θεραπευτική παρέμβαση στη «φαρέτρα των εργαλείων μου». Και πως γίνεται αυτό; Τη χρησιμοποιώ σε κάθε μου συνεδρία κλινικής/θεραπευτικής ύπνωσης, όπου έχω εκπαιδευθεί και είμαι πιστοποιημένη γι αυτό, εδω και μια δεκαετία  (Diploma in Psychotherapy and Hypnotherapy, PHTA, London). Τα θεραπευτικά αποτελέσματα της ύπνωσης αυξάνονται και ενισχύονται χάριν της χαλαρωτικής μουσικής, που θα επιλεχθεί με προσοχή και γνώση,  παράλληλα με τις κατάλληλες υποβολές του θεραπευτή ή αλλιώς παράλληλα με την κατευθυνόμενη οπτικοποίηση χαλαρωτικών νοερών εικόνων εκ μερους αυτού.

Μελέτες απεικόνισης του εγκεφάλου έχουν δείξει ότι η μουσική λειτουργεί σε ένα πολύ βαθύ επίπεδο μέσα στον εγκέφαλο. Δε διεγείρει μόνο τις περιοχές που είναι υπεύθυνες για την επεξεργασία του ήχου αλλά και εκείνες που σχετίζονται με τα συναισθήματα. Η μουσική, πολύ απλά μα καθόλου απλοικά, λοιπόν,  επηρεάζει την αναπνοή, επιβραδύνει τα εγκεφαλικά κύματα, επηρεάζει τους παλμούς της καρδιάς και την πίεση του αίματος, μειώνει την ένταση του σώματος, αυξάνει τα επίπεδα ενδορφίνης, ενισχύει τη μάθηση και τη μνήμη, αυξάνει την παραγωγικότητα, καλλιεργεί την αντοχή και τέλος μπορεί να παράγει ένα συναίσθημα ασφάλειας και ευεξίας!!!

Για παράδειγμα η κλασσική μουσική, όπως αυτη του Μπαχ και του Μότσαρτ βοηθά στην ανακούφιση του πόνου, που βιώνουν όσοι υποφέρουν απο κατάθλιψη (όπως συγκεκριμένα το Canzonetta Sull’aria του Mozart). Ένα άλλο παράδειγμα που μπορώ να αναφέρω είναι η έρευνα που έγινε απο το Mindlab International, με επικεφαλή τον κλινικό ψυχολόγο Dr David Lewis-Hodgson, με σκοπό να ανακαλυφθεί ποιό τραγούδι είναι το πιο αποτελεσματικό στο να βοηθήσει κάποιον να χαλαρώσει. Έπαιξαν κομμάτια απο Enya, Mozart και Coldplay (αγαπημένοι μου προσωπικά) μεταξύ πολλών άλλων σε μεγάλο αριθμό γυναικών, που συμμετείχαν. Ανακάλυψαν, λοιπόν, ότι το τραγούδι “Weightless” των Marconi Union οδηγεί στην εντυπωσιακή μείωση του συνολικού άγχους ενός ατόμου κατα 65%. Στο τραγούδι αυτό υπάρχει και ήχος που θυμίζει βουητό και συμβάλλει, επίσης, στην ηρεμία και στη χαλάρωση. Αυτό το κομμάτι δημιουργήθηκε σε συνεργασία με θεραπευτές ήχου (sound therapists). Οι καρδιακοί παλμοί επιβραδύνονται κατα την ακρόασή του. Ο καρδιακός ρυθμός με άλλα λόγια συντονίζεται με το χαμηλότερο παλμό του τραγουδιού. Σημαντικό ρόλο, ενδεχομένως, παίζει και η 8λεπτη διάρκεια του καθως χρειάζονται περίπου 5 λεπτά για να συντονιστούμε μαζί του, προκειμένου να μειώσουμε τα επίπεδα του άγχους μας…

         Δυο λόγια για την ύπνωση…

    Καταρχάς θα ήθελα να πω, πως πρόκειται για μια ασφαλή διαδικασία 100%,  κατα την οποία δεν αποκοβόμαστε απο τον κόσμο γύρω μας. Αντιθέτως έχουμε την αντίληψη αυτού. Ούτε κοιμόμαστε, ούτε είμαστε «υπνωτισμένοι» αλλά βαθιά και ευχάριστα χαλαρωμένοι!  Η ύπνωση είναι μια φυσική μορφή θεραπείας, που συνδέει το συνειδητό με το ασυνείδητο μέρος του εαυτού μας. Αποτελεί μια σειρά διαδικασιών κατα την οποία ο θεραπευτής προτείνει στον θεραπευόμενο να βιώσει συγκεκριμένες αλλαγές στο πως αισθάνεται, σκέφτεται ή συμπεριφέρεται. Με άλλα λόγια μας βοηθά, με απλές και φυσικές διαδικασίες να έλθουμε σε μια ευχάριστη κατάσταση χαλάρωσης -στα λεγόμενα Άλφα και Θήτα εγκεφαλικά κύματα- στα οποία ο υποσυνείδητος νους είναι δεκτικός σε νέες θετικές δηλώσεις και υποβολές, χωρίς τις αντιστάσεις του συνειδητού νου. Σκεφθείτε ότι ερχόμαστε σε μια κατάσταση  σαν αυτή που βιώνουμε λίγο πριν κοιμηθούμε ή σαν αυτή που έχουμε λίγο αφότου ξυπνήσουμε…

Κατι άλλο που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι η υπνοθεραπεία ή κλινική/θεραπευτική ύπνωση δε συνιστά θεραπεία απο μόνη της αλλά μια τεχνική που πρέπει να χρησιμοποιείται απο επαγγελματίες ψυχικής υγείας, όπως ψυχολόγους, ψυχιάτρους και οδοντιάτρους και φυσικά να χρησιμοποιείται μόνο στα πλαίσια της ειδικότητάς τους και εφόσον φυσικά έχουν εκπαιδευθεί σε αυτήν. Αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται στον έλεγχο του πόνου, στην κατάθλιψη, στις διαταραχές άγχους (όπως φοβίες, κρίσεις πανικού, μετατραυματικό stress), στη διακοπή επιβλαβών συνηθειών όπως το κάπνισμα, στις διατροφικές διαταραχές, ψυχοσεξουαλικές δυσλειτουργίες και στην ψυχοσωματικη ιατρική. Φυσικά να πω σε αυτό το σημείο πως δεν είναι πανάκεια και σίγουρα δεν είναι για όλους!

Στη δική σου ζωή ποιός είναι ο ρόλος της μουσικής; Πως τη συνδέεις με τα συναισθήματά σου και αν μπορούσες να ξεχωρισεις ένα είδος μουσικής, ποιο θα ήταν αυτό;

Η μουσική έχει θεμελιώδη ρόλο στην ζωή μου όπως άλλωστε ευελπιστώ να συμβαίνει και για κάθε άνθρωπο. Αυτή η παγκόσμια γλώσσα, η λυρική αφήγηση αν θέλετε, με ταξιδεύει, μέσα από τις αισθήσεις που μου  ξυπνά, μέχρι να συναντήσω κάποια συναισθήματα, όπως χαρά, κέφι, γαλήνη, ηρεμία, ισορροπία, που ωφελούν τόσο την ψυχική όσο και σωματική υγεία. Εν ολίγοις θα έλεγα πως η μουσική φωτίζει πολλά και διαφορετικά μέρη της ψυχής μου!!!

Στο ερώτημα αν μπορώ να ξεχωρίσω ένα είδος μουσικής θα έλεγα πως όχι… Η μουσική που επιλέγω κάθε φορά να ακούω με επηρεάζει ψυχολογικά.  Γι αυτό και ακούω διαφορετικά είδη μουσικής  ανάλογα με τη διάθεσή μου. Θέλω να διασκεδάσω; Θα ακούσω μουσική με πολύ πολύ γρήγορο ρυθμό! Θέλω να χαλαρώσω; Θα ακούσω μουσική με πιο βραδείς ρυθμούς. Αν έπρεπε, όμως, αναγκαστικά να επιλέξω ένα μόνο είδος, ξεκάθαρα, θα επέλεγα την ακρόαση χαλαρωτικής-ονειρικής μουσικής στην καθημερινότητά μου. Παραδείγματα τέτοιας μουσικής μπορώ να αναφέρω τα κάτωθι : Strawberry swing/ Gravity/ Fly on –  Coldplay, Airstream – Electra, Watermark-Enya, Nostalgia- Yanni, Dreams/ Feelings – Richard Clayderman, Castle in the snow – Cadebostany, Someone like you -Adele….

Αν μπορούσε να γίνει μια μουσική μετάφραση του παραμυθιού σου τι ύφος μουσικής θα επέλεγες ως δημιουργός του για να το αποδώσεις;

Επειδή το παραμύθι μου «Το Μαγικό Ταξίδι της Σοφίας» ως θεραπευτικό, θέλει να περάσει το μήνυμα πως όλα γίνονται και όλα αλλάζουν, αρκεί να πάρουμε τη μεγάλη απόφαση της αλλαγής και αρκεί να είμαστε διατεθειμένοι να εργαστούμε γι αυτό με κάποιον τρόπο, επιλέγοντας, πρωτίστως, να απομακρυνθούμε απο οτιδήποτε τοξικό, απο οτιδήποτε μας βαραίνει και δε μας εξυπηρετεί πια, θα επέλεγα το τραγούδι των Coldplay : Fly on… και συγκεκριμένα υπογραμμίζω τους εξής στίχους : …still I always look up to the sky, pray before the dawn…fly on…ride through… Ας πετάξουμε λοιπόν…ας καλπάσουμε όπως έκανε ο γλυκός μονόκερος στο παραμύθι….!!! Ας απελευθερωθούμε απο όλα τα μπλοκαρισμένα και λιμνασμένα συναισθήματα, που δε μας εξυπηρετούν πια όπως ο φόβος και οι ενοχές!

Επικοινωνήστε με τη συγγραφέα στέλνοντας προσωπικό μήνυμα στη σελίδα της

https://www.facebook.com/tomagikotaxiditissofias/ και κερδίστε 30% έκπτωση στην αγορά του θεραπευτικού παραμυθιού της με τίτλο «Το μαγικό ταξίδι της Σοφίας».

Related posts

Η Δροσιά Νεζεριώτη στα μουσικά άρθρα

4press

Ο Αντώνης Αρχοντής στα Μουσικά Άρθρα

4press

“Μουσικές Παιχνιδοσυζητήσεις” με τη Μαριλένα Καλογεράκη – Δείτε βίντεο

4press