Μουσικά Άρθρα

Η Μαρία Λούη στα Μουσικά Άρθρα

Επιμέλεια: Μαριλένα Καλογεράκη

Μαριλένα Καλογεράκη

«Ζωή θα πει Θέλω»

Είναι η ζωή μου όπως τη θέλω; Θέλω να ζω τη ζωή που έχω φτιάξει;

«Ζωή θα πει Θέλω». Η Μαρία Λούη, Κλινική Ψυχολόγος και Ψυχαναλύτρια ξεχωρίζει για ακόμα μια φορά με την ιδιαίτερη προσέγγισή της σε θέματα ζωής.

Σε συνεργασία με το περιοδικό about διοργανώνουν 3 βραδιές για σένα, βοηθώντας στη δημιουργία μιας καλύτερης καθημερινότητας, μιας καλύτερης ζωής. Το Ωδείο Paganini θα ντύσει μουσικά αυτές τις συζητήσεις ζωής στον όμορφο κήπο του Πολύεδρου. Την συναντήσαμε και της ζητήσαμε να μας πει περισσότερα…

Τι θα συναντήσει κανείς σε αυτές τις τρεις βραδιές και πώς θα τον βοηθήσουν να διορθώσει  τα «κακώς κείμενα» της ζωής του;

Έχω χωρίσει την ομιλία μου σε τρεις βραδιές με κεντρικό τίτλο: «Ζωή θα πει Θέλω» καθώς η Επιθυμία βρίσκεται σε όλα τα επιμέρους θέματα, άλλωστε είναι αυτή που κυριαρχεί ή όχι σε αυτό που λέμε ζωή και που αλλιώς ειπωμένο θα ήταν «Δεν γίνεται να μην θέλω τίποτα και να είμαι καλά»!

Έπειτα, αν καταφέρει κανείς να ξεχωρίσει την πραγματικότητά του από το φαντασιακό σενάριο τότε τα πράγματα απλουστεύονται κι η ψυχή «ανασαίνει».

Για το τέλος, άφησα το απαραίτητο στοιχείο για μια καλύτερη ζωή που δεν είναι άλλο από την ίδια την πράξη, απαλλαγμένη από φόβο, αναβολή και διχασμό.

Η ύπαρξη της μουσικής και στις τρεις βραδιές είναι από μέρους μου μιας μορφής πρόταση καθώς παρατηρώ πως οι άνθρωποι όσο μεγαλώνουν την ξεχνούν και «βουβά πορεύονται» με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Λες και φοβούνται αυτά που πιθανώς θ’ ανακαλύψουν, αν αφήσουν για λίγο τον εαυτό τους ήσυχο κι ελεύθερο να σκεφτεί και κάτι άλλο από αυτό που ήδη κάνει.

Το κλειδί της βελτίωσης της ζωής μας τελικά, βρίσκεται στα απλά;

Ναι, είναι ακριβώς έτσι.

Θα μιλήσω για απλές καθημερινές πράξεις και θα προσπαθήσω να παραθέσω την ερμηνεία τους. Οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται ή ρωτούν τι θα κάνουν. Η ουσία είναι να αναγνωρίσει κανείς όχι τι θα κάνει σε χρόνο μέλλοντα αλλά τι κάνει σε χρόνο ενεστώτα. Αν κατανοήσω την πράξη μου ή τη σκέψη μου τη στιγμή που συμβαίνει, μετά μπορώ πιο εύκολα να διαλέξω τι θα κάνω στη συνέχεια.

Όταν ζω χωρίς καν να υποψιάζομαι τι ακριβώς κάνω, ποιος θα μπορούσε «εκ μέρους μου» να μου πει τι θα κάνω στη συνέχεια;

Πόσο εύκολο είναι να καταλάβουμε τι μας μπερδεύει και μας απομακρύνει από τα «θέλω» μας;

Με αυτό το ζήτημα θα ασχοληθώ τη δεύτερη βραδιά πάνω στον τίτλο «Μάθε τι να θέλεις… και μην μπερδεύεσαι». Δεν είναι δύσκολο, θα προσπαθήσω να δείξω τον δρόμο που παίρνουμε για να τα καταφέρουμε.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι μέσα στο φαντασιακό σενάριο κολυμπάει ανέμελο το ίδιο μας το σύμπτωμα, δηλαδή αυτό που επαναλαμβάνουμε ενώ ταυτόχρονα υποφέρουμε. Κι επιπλέον, συχνά νομίζουμε ότι θέλουμε πράγματα που θέλαμε κάποτε, χωρίς να συνειδητοποιούμε ότι οι ανάγκες μας έχουν αλλάξει.

Τη ζωή οφείλει κανείς να την «πιάνει απ’ τα μαλλιά» μέσα στην ίδια την πράξη δεδομένου ότι όλων μας ο χρόνος σ’ αυτόν τον κόσμο έχει ημερομηνία λήξης.

Όσο ζούμε, προλαβαίνουμε να ζήσουμε τη ζωή που θέλουμε! Μπορούμε να τα  καταφέρουμε;

Θα κλείσω την τρίτη βραδιά μέσα στον τίτλο «Όσο ζεις, προλαβαίνεις να ζήσεις» καθώς από τις δύο προηγούμενες βραδιές θα έχει γίνει σαφές ότι χάνουμε απίστευτα πολύ χρόνο – για να μην πω όλη μας τη ζωή – μέσα στο άγχος, τη θλίψη και το κυνήγι του ανεκπλήρωτου, που τις περισσότερες φορές δεν ξέρουμε καν αν και πόσο το θέλουμε.

Το «ανεκπλήρωτο» είναι ίσως η υψηλότερη μορφή «έρωτα» αλλά αν δεν λειτουργεί από την πλευρά της όποιας δημιουργίας μπορεί να γίνει το εισιτήριο για ένα τρένο που πάντα θα χάνουμε και που δεν είναι άλλο από την ίδια τη ζωή.

Για να μπορέσει να ζήσει κανείς χρειάζεται ξεκινήματα, πράξεις και αποδοχή ότι πάντα, μα πάντα, όσο είμαστε ζωντανοί κάτι θα λείπει. Πρέπει να λείπει!

Πόσο σημαντικός είναι κατά τη γνώμη σας ο ρόλος της μουσικής στην πορεία για μια καλύτερη ζωή;

Η μουσική ημερεύει «τα μέσα» μας προτείνοντάς μας ταξίδια της δικής μας επιλογής. Θα έλεγα ότι λειτουργεί όπως ακριβώς και η ποίηση. Σου δίνει τη δυνατότητα να κατασκευάσεις τον δικό σου συνειρμό μέσα από τη δική σου ζωή, τα δικά σου βιώματα και τα δικά σου συναισθήματα.

Και στις τρεις βραδιές θα συμμετέχει το Ωδείο Paganini.

Η μουσική είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα συναισθήματα και κατά κάποιο τρόπο μπορεί να σε συνοδεύσει στα ταξίδια της σκέψης σου.

Όπως λέει ο Οδυσσέας Ελύτης: «Στο βυθό της μουσικής τα ίδια πράγματα σ’ ακολουθούν μετουσιωμένα. Η ζωή παντού μιμείται τον εαυτό της… Στο βυθό της μουσικής συνταξιδεύουμε…»

Προσανατολισμοί, Η συναυλία των υακίνθων, εκδ. Ίκαρος 2007

Related posts

«Βοηθήστε το μωρό σας να πει τις πρώτες του λεξούλες μέσα από τα χριστουγεννιάτικα μουσικά όργανα»

4press

Έρχεται… το νέο τραγούδι του Σπύρου Νιάχου – Σε μουσική, στίχους Κ. Ντότσικα

4press

Η Ιωάννα Τσάκωνα στα Μουσικά Άρθρα

4press